10 начини да се спречи рак - Acıbadem Healthcare Services (MK)
10 начини да се спречи рак

10 начини да се спречи рак

Човештвото продолжува да се бори со ракот благодарение на напредокот во технологијата и медицината. Иако бројот на луѓе на кои им е дијагностициран рак се зголемува, стапката на преживување, исто така, се зголемува.

Избегнувајте пушење или консумирање алкохол за да спречите рак

Секоја година во Турција двесте илјади луѓе заболуваат од рак. Се проценува дека еден од секои двајца ќе има рак во следните две до три децении. Оттука, во борбата против ракот е потребно да се постават повисоки стандарди. Едноставен начин за борба против ракот е да се спречи развој на болеста. Ракот може да се спречи ако во вашиот животен стил ги прифатите овие 10 совети.

1- Не пушете

Пушењето е една од најважните основни причини за рак. Научните студии покажуваат дека 90 отсто од случаите на рак на бели дробови се развиваат како последица на пушењето. Постојат и други видови на рак предизвикани од пушењето: рак на главата и вратот, рак на хранопроводникот, рак на мочниот меур итн. Ризикот е директно пропорционален со почетокот на пушење на рана возраст, бројот на испушени цигари во еден ден и времето што поминало од првото пушење. Освен тоа, длабокото вдишување чад, исто така, го зголемува ризикот од рак. За да се спречи рак поврзан со пушењето, најдобриот пристап е воопшто да не започнувате со пушење или да се откажете од пушењето. Ризикот постепено се намалува по откажувањето и за 10 до 15 години се приближува до оние кои никогаш не пушеле.

2- Пешачете, возете велосипед

Редовното вежбање помага да се одржи оптималната телесна тежина и да се намали нивото на холестерол, да се намали ризикот од срцев удар и да се спречи хипергликемија. Одржувањето здрава телесна тежина може да го намали ризикот од рак предизвикан од дебелина. Истражувањата покажуваат дека вежбањето спречува рак, независно од телесната тежина. Според тоа, вежбање по еден час два до три дена во неделата или вежбање половина час дома пет дена во неделата е доста корисно. Вежбањето може да биде и активност што ви се допаѓа (пливање, возење велосипед, тенис итн.).

3- Не консумирајте алкохол

Научните студии покажуваат дека консумирањето алкохол посебно го зголемува ризикот од рак на главата и вратот, рак на хранопроводникот, рак на панкреасот, рак на дојка и рак на црниот дроб, така што доведува до цироза. Историјата на консумирање алкохол и количеството на консумиран алкохол дневно се директно пропорционални со ризикот од рак.

4- Одржувајте ја вашата оптимална телесна тежина

Оптималната телесна тежина не е важна само за превенција на кардиоваскуларни болести, туку и за борба против ракот. Прекумерната тежина и дебелина може да го зголемат ризикот од рак на дојка, јајници, матка, панкреас и дебелото црево. Од друга страна, оптималната телесна тежина бара режим на исхрана богат со зеленчук, житарки и мешунки, како и физички активен живот.

5- Внимавајте на изложеноста на сонце и зрачењето!

Изложеноста на ултравиолетови зраци го зголемува ризикот од рак на кожата. Посебно е опасно изложувањето на сонце додека сончевите зраци стигнуваат до Земјата под вертикален агол и долготрајната изложеност на козметички ултравиолетови зраци (т.е. солариум) . Носете облека со долги ракави и користете чадор и крема за заштита од сончање што е можно подолго кога сончевите зраци ќе ја погодат Земјата под вертикален агол. Изложеноста на зрачење, понекогаш, може да се користи за терапија или поради факторите на животната средина (емисија на радон од почвата). Со оглед на терапевтските процедури, озрачениот дел од телото е во опасност. На пример, кај луѓето кои примаат радиотерапија за тироидна жлезда или дојки, тие органи треба внимателно да се следат во однос на ракот.

6- Јадете сезонски свеж зеленчук и овошје

За несезонското овошје и зеленчук се користат повеќе хормонски додатоци и хемиски супстанции; исто така, сезонскиот зеленчук и овошје имаат повисоки нутритивни вредности. На пример, количината на ликопен е поголема кај домат произведен во сезона. Според тоа, важно е да се консумираат сезонски зеленчук и овошје. Нутритивните вредности на зеленчукот и овошјето собрани и замрзнати во сезона се добро прифатени.

7- Избегнувајте преработена храна

Свежата храна е важно да се консумира што е можно повеќе. Храната се обработува на одредени начини за да се продолжи рокот на траење. Пестицидите кои се применуваат на зеленчук, овошје и месни производи за спречување на инсекти и габи, исто така, може да го зголемат ризикот од рак. Полихлорираниот бифенил во преработените производи од риба и натриум бензоатот што се користат во други прехранбени производи може да го зголемат ризикот од рак. Потрошувачите често се предупредуваат дека преработените месни производи (колбаси, салами, болоњски колбаси, месо во конзерва) можат да бидат штетни.

8- Скарата не е здрава

Исхраната богата со месо е сериозен фактор на ризик не само за спречување на срцеви заболувања, туку и за рак. Црвеното месо посебно треба да се ограничи на 3 до 4 порции неделно. Од друга страна, скарата не е соодветен начин на готвење на месо. Полицикличните ароматични јаглеводороди кои се јавуваат во текот на готвењето месо на скара го зголемуваат ризикот од рак. Ако сепак се претпочита скара за готвење, неопходно е месото да не загорува.

9- Внимавајте на инфекции!

Студиите покажуваат дека одредени инфекции предизвикуваат рак и развој на рак. Хепатитис Б и Ц доведуваат до рак на црниот дроб. Бактеријата Хеликобактер пилори може да предизвика рак на желудникот. Оваа бактериска инфекција може да се контролира со антибиотски средства. Хуманиот папилома вирус е фактор на ризик за рак на грлото на матката, тумори на аналниот канал и рак на главата и вратот. Вакцината развиена за овој вирус нуди значителна заштита. Покрај тоа, некои вируси (Херпес) можат да предизвикаат рак на кожата. Вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ) го зголемува ризикот од леукемија и лимфом, доведувајќи до СИДА. Неопходно е да се знае дека инфекциите што доведуваат до рак може да се спречат или се лекуваат по природа.

10-Избегнувајте хемиски производи

Изложеноста на хемиски супстанции се зголемува пропорционално со индустријализацијата. Азбестот кој порано се наоѓаше во белата почва што се користеше при изградба на куќи во Анадолија сега се користи во индустријата и зградите за звучна и топлинска изолација во градовите; изложеноста на оваа супстанција го зголемува ризикот од рак. Супстанциите (особено диоксините) произведени од јаглен, дрво и мазут предизвикуваат рак. Ракот може почесто да се јави кај луѓе кои вообичаено се изложени на издувни гасови (на пример оние кои живеат во близина на прометни патишта). Канцерогени ефекти може да имаат и тешките метали (жива, олово и арсен), алуминиумските хартии за печење и фталатите во некои играчки.

Ера на имунотерапијата во лекувањето рак

Имунотерапијата е еден од најважните и најновите достигнувања во лекувањето рак. Деактивирањето на имунолошкиот систем е главен фактор за развој на рак. Имунотерапијата му помага на имунолошкиот систем, кој е деактивиран од ракот, да се активира и да се бори против ракот. Така се стекнува долготрајна антиканцерогена моќ. Имунотерапијата има помалку несакани ефекти во однос на конвенционалната хемотерапија и вообичаено пациентите подобро ја поднесуваат. Резултатите од студиите покажуваат дека зајакнат имунолошки систем може да биде ефикасен кај речиси сите видови на рак. Имунотерапијата веќе е вклучена во стандардниот протокол за лекување на некои видови на рак (рак на белите дробови, меланом, тумори на мочниот меур, рак на бубрезите), додека студиите за други видови на рак продолжуваат.

*Информациите на нашата веб-страница немаат за цел да дадат насоки за дијагноза и лекување. Не правете никакви дијагностички и терапевтски процедури пред да се консултирате со вашиот лекар. Статиите содржат информации за терапевтските здравствени услуги на Групацијата за здравствена заштита „Аџибадем“.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search