Ако сте дијабетичар и натаму можете да ја јадете вашата омилена храна, но треба да научите како да ја јадете.
Неопходно е да се избегнува конзумирање на сушено овошје, како што е смоква, бидејќи содржи премногу шеќер. Од друга страна, ако посакувате смоква, порцијата треба да биде една смоква и да се консумира исклучиво со три полни ореви и една чаша млеко или една шолја јогурт.
Дијабетесот станува сè почеста појава. Дијабетес кој може да предизвика алармантни знаци во ран стадиум може да се спречи или одложи откако ќе се постави дијагноза. Исто така, дијабетес откриен на рана возраст, значи страв за многу луѓе. Затоа што се смета дека таа состојба доведува до многу модификации на животниот стил. Спротивно на она што се верува, дијабетесот не е болест која бара строги ограничувања и задолжителни секојдневни ритуали. Ако сте дијабетичар и натаму можете да јадете што сакате, но треба да научите како да го јадете. На пример, можете да направите многу зеленчук, како што е зелениот грашок и леблебијата, и овошјето, како бананата и грозјето „Конкорд“, да бидат покорисни за вашето тело, наместо да ги избегнувате. Сè што треба е да разгледате некои клучни точки!
Грозјето „Конкорд“ е силен антиоксиданс и нуди многу предности за превенција од кардиоваскуларни заболувања и рак. Од друга страна, дијабетичарите треба да постапуваат внимателно, бидејќи содржи премногу шеќер. На пример, добра закуска може да биде комбинацијата од „Конкорд“ грозје и бело сирење што е еднакво на една чаша вода од порција во комбинација со парче леб од цели зрна. Одредени овошја, како смоква, банана и грозје, претставуваат ризик кога се консумираат сами, бидејќи многу брзо го зголемуваат нивото на гликоза во крвта.
Компирот има висок гликемиски индекс, што значи дека е со тенденција да предизвика брз пораст на шеќерот во крвта. Поради тоа не се препорачува за дијабетичари, но наместо помфрит или динстуван компир, можете да консумирате салата од компири. Разладениот компир има помал гликемиски индекс од топлиот компир. Ако јадете два мали варени компири во форма на компир-салата збогатена со зеленчук, тоа може да биде здрава ужина. Кај главното јадење, црвеното месо, пилешкото или рибата може да се јадат со прилог салата од компири. Сепак, количината што ја јадете мора да биде прифатлива. Јадењето премногу салата може да ја зголеми гликозата во крвта.
Морковот има висок гликемиски индекс, но тоа не значи да ги пропуштите неговите предности така што воопшто ќе го избегнувате морковот. На пример, кога ќе изрендате пет до шест моркови за да јадете салата од морков во еден оброк, гликозата во крвта, несомнено, ќе се зголеми премногу, но можете да подготвите сос од морков со додавање на орев, бадем, лешник и јогурт на еден или два моркови во текот на денот. Тоа е корисен пристап за дијабетичари. Јогуртот, важен извор на протеини, го продолжува времето на транспорт на гликоза во крвотокот. Сепак, многу е важно, исто така, да се однесувате разумно во однос на големината на порцијата, бидејќи може да ве воодушеви неговиот вкус.
Зелениот грашок е зеленчук богат со скроб кој не се препорачува за дијабетичари, но 2 до 3 лажици динстуван зелен грашок (варен со месо) со јогурт не е неприфатливо. Бидејќи времето на варење на протеините е малку подолго, тие ќе се консумираат со јаглени хидрати и протеин при комбинација со месо и јогурт. Во овој случај, може да се спречи пораст на гликозата во крвта.
Бананата не се препорачува за дијабетичари бидејќи е богата со шеќер. Голема банана е еднаква на две порции овошје. Со други зборови, содржи 30 грама јаглени хидрати. Сепак, можно е да се забави транспортот на шеќер во крвотокот ако во текот на денот јадете половина банана со цимет и јогурт. Исто така, тоа е идеална закуска за да постигнете ситост и да се изборите со желбата за шеќер.
*Информациите на нашата веб-страница немаат за цел да дадат насоки за дијагноза и лекување. Не правете никакви дијагностички и терапевтски процедури пред да се консултирате со вашиот лекар. Статиите содржат информации за терапевтските здравствени услуги на Групацијата за здравствена заштита „Аџибадем“.