Процедури за прием на меѓународни пациенти за време на Ковид-19

Процедури за прием на меѓународни пациенти за време на Ковид-19

Почитувани посетители;

Ви благодариме за довербата што ја укажувате на Здравствената групација Аџибадем за вашиот лекарски третман. Како Здравствена групација свесни сме за потешкотиите и забраните за патувања, затоа се обидуваме да го олесниме вашето патување што е можно повеќе. Ве молиме прочитајте ги следните инструкции пред да патувате и контактирајте не доколку имате дополнителни прашања.

 • Вие и вашиот придружник треба да поседувате негативен резултат на КОВИД-19  PCR тестот направен во последните 48 часа пред патувањето. Доколку е тоа  возможно, направете го тоа во вашата земја.
 • Треба да ни ги доставите потребните формулари и документи
  • Валидни формулари за согласност за себе и за вашите придружници
  • Резултати од КОВИД-19  PCR тестот
  • Медицински извештаи за тековната дијагноза
  • Копија од вашиот пасош и пасошот на вашиот придружник
 • Откако ќе купите авионски или автобуски билет треба да не известите околу деталите.
 • Можете да ја преминете границата со сопствен автомобил, но сепак треба да бидете подготвени на барање да приложите дозвола издадена од конзулатот на земјата од која што доаѓате.
 • На граница може да биде побарано од Вас и вашиот придружник да прикажете негативен Ковид-19 тест.
 • Ако вие или вашиот придружник имате симптоми на КОВИД-19 (кашлица, покачена телесна температура) при влегување во автобус или авион, ќе бидете вратени назад затоа бидете внимателни во врска со симптомите на вашата моментална состојба.
 • Треба да носите на себе маска при влегување во автобусот или авионот. Маската ја менувате на секои 3 часа и при нејзиното менување задолжително употребувајте средство за дезинфекција.
 • Кога ќе пристигнете на аеродром, може да бидете проверени дали  имате симптоми на КОВИД-19 и да бидете тестирани на самото место. Тестот се наплаќа на самото место. Резултатите од тестот може да ги добиете во болницата со помош од тимот на Acıbadem Health Point.
  • Доколку не направите тест за Ковид-19 на аеродром, од Вас и вашиот придружник ќе биде побарано да направите тест по пристигнувањето во болницата. Вашите доктори исто така може да побараат компјутерска томографија на белите дробови или други дополнителни  испитувања поврзани со Ковид-19 доколку е потребно. Плаќањето на тестот и другите испитувања се врши во болницата.
 • На царина во Турција, треба да го покажете негативниот КОВИД-19  PCR тест и документи кои покажуваат дека имате покана во рамките на меѓународниот медицински туризам во Турција.
 • Потребно е да носите маска на себе во текот на целото време на царина.
 • Кога ќе завршите со царинската проверка и ќе бидете подготвени за трансфер до болницата, Ве молиме пристапете кон собирниот центар на Аџибадем здраствениот пункт на излезот од аеродромот.
 • Ќе бидете пренесени до нашата болница со назначено и дезинфцирано транспортно или амбулатно возило во зависност од вашата здравствена состојба. Нема да можете да бидете пренесени до друга локација освен назначената болница.
 • Вие, придружникот и возачот треба да ја ставите маската пред да се качите во возилото.
 • По секој превоз амбулантните возила се дезинфицираат, а заштитната опрема на возачите се отстранува како медицински отпад.
 • Кога ќе пристигнете во нашата болница, ќе бидете пречекани од страна на здраствениот тим од приемното одделение. Тие ќе комуницираат со вас на вашиот јазик во текот на лекарскиот третман.
 • Можете да ја напуштите болницата кога вашето лекување е завршено и/или сте испишани од болница. Имајте во предвид дека при напуштање на земјата ќе ви биде побаран негативен PCR Ковид-19 тест направен во последните  48 часа. При влез во вашата земја може да ви бидат потребни посебни документи и резултати од направен Ковид-19 тест. Слободно обратете се за помош околу потребната документација пред напуштање на болницата кај Acıbadem Health Point тимот.
×
Search