Tag: cancer-treatment-oncology

ЗАШТИТА НА ПЛОДНОСТА ПРИ ТРЕТМАН НА КАНЦЕР
ЗАШТИТА НА ПЛОДНОСТА ПРИ ТРЕТМАН НА КАНЦЕР

ПОСТОИ МОЖНОСТ ЗА СОЧУВУВАЊЕ НА ЈАЈЦЕ-КЛЕТКИ, ТЕСТИКУЛАРНО ТКИВО ИЛИ ЕМБРИОНИ ОД ПАЦИЕНТИ КАЈ КОИ Е ДИЈАГНОСТИЦИРАН КАНЦЕР ВО РАНА ФАЗА, КАКО И ОНИЕ КАЈ КОИ ПОСТОИ ГОЛЕМА ШАНСА ЗА ОЗДРАВУВАЊЕ И ПОКРАЈ ТОА ШТО СЕ ВО ПОНАПРЕДНАТА ФАЗА НА БОЛЕСТА. СО ОВА СЕ ОВОЗМОЖУВА ОВИЕ ПАЦИЕНТИ И ДА МОЖАТ ДА ИМААТ ДЕЦА ОТКАКО ЌЕ СЕ […] Read More
ВАКЦИНАТА ПРОТИВ ХПВ
ВАКЦИНАТА ПРОТИВ ХПВ

Превенцијата на ракот на грлото на матката, кој е еден од најчестите типови рак кај жените во светот, е возможна. Со вакцинација можете да се заштитите од ХПВ, преканцерози на грлото на матката и од рак на грлото на матката. Кој може да се вакцинира и како оваа вакцина превенира канцер? 250.000 жени умираат од […] Read More
Што треба да очекуваат пациентите од третманот на ракот на дојка?
Што треба да очекуваат пациентите од третманот на ракот на дојка?

Истражувањата на ракот на дојка, кој е болест што може да се третира, се покажуваат како многу надежни. Повеќето од новите методи, кои засега се во фаза на истражување, сè уште не се применуваат, но се предвидува дека тие ќе станат едни од стандардните техники на третман во иднина. Истражувањата во врска со ракот на […] Read More
Нови методи на третман на рак на дојка
Нови методи на третман на рак на дојка

Далеку посупериорна од мамографијата! Дијагностицирањето и третманот на рак на дојка во најраниот стадиум сега се многу полесни. Новите студии покажуваат дека капацитетот на томосинтезата за детекција на канцер е 40% повисок од оној на мамографијата. Томосинтезата исто така ја намалува можноста за погрешна дијагноза и непотребна биопсија, бидејќи притисокот што се аплицира врз дојките […] Read More
Рана дијагноза на рак на дојка & Исхрана за борба против ракот на дојка
Рана дијагноза на рак на дојка & Исхрана за борба против ракот на дојка

Редовните прегледи се многу важни за рано откривање на ракот на дојка, којшто е еден од најчестите канцери кај жените. Жените кај кои не постои ризик од рак на дојка редовно секоја година треба да прават мамографија по својата 40 година. Меѓутоа, жените во чија семејна историја има случаи на рак на дојка, треба да […] Read More
КОМФОРОТ ШТО ГО ОВОЗОЖУВА РОБОТИКАТА
КОМФОРОТ ШТО ГО ОВОЗОЖУВА РОБОТИКАТА

во третманот на рак на простата ОПЕРАЦИИТЕ ШТО СЕ ВРШАТ СО ПОМОШ НА РОБОТСКИ СИСТЕМИ ЗА ОПЕРАЦИЈА СЕ ИСТАКНУВААТ НАД ДРУГИТЕ ВО ТРЕТМАНОТ НА РАК НА ПРОСТАТА. СПЕЦИЈАЛНИТЕ СВОЈСТВА НА РОБОТСКАТА ТЕХНИКА ОВОЗМОЖУВААТ ОПЕРАЦИЈАТА ДА ДАДЕ ЕФИКАСНИ РЕЗУЛТАТИ. Ракот на простата, којшто е еден од најчестите типови рак кај мажите, повеќе нема да има репутација […] Read More
Нуклеарната медицина е новиот сојузник во раното откривање болести
Нуклеарната медицина е новиот сојузник во раното откривање болести

Нуклеарната медицина е област на медицината во која разни болести се дијагностицираат и лекуваат со употреба на радиоактивни материи. Сепак, кога ќе се употребат зборовите „нуклеарна“ и „радијација“, тоа кај луѓето обично предизвикува страв. Во пракса, развојот што се постигна на ова поле има големо значење за раното откривање на голем број болести. Ова од […] Read More

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search