Tag: general-surgery

МЕНИСКУС МОЖЕ ДА ДОЈДЕ ДО КИНЕЊЕ НА КОЈА БИЛО ВОЗРАСТ
МЕНИСКУС МОЖЕ ДА ДОЈДЕ ДО КИНЕЊЕ НА КОЈА БИЛО ВОЗРАСТ

НЕ ИЗНЕНАДУВАЈТЕ СЕ, ВАКВИТЕ ПОВРЕДИ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧАТ И КАЈ ДЕЦА! ОВАА СОСТОЈБА, КОЈА ПОВЕЌЕ СЕ СМЕТА ЗА ЗАБОЛУВАЊЕ НА ВОЗРАСНИТЕ, МОЖЕ ДА СЕ СРЕТНЕ И КАЈ ДЕЦА НА ВОЗРАСТ НАД 10 ГОДИНИ. Постојат многу заблуди во врска со кинењето на менискусот, кое многу години наназад сите го нарекувавме „спортска болест“. Најголем дел од […] Read More
Томографија која е безопасна за бубрезите
Томографија која е безопасна за бубрезите

ПОСТОЈАНИОТ ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ОВОЗМОЖИ КОМПЈУТЕРСКАТА ТОМОГРАФИЈА ДА СЕ ВРШИ СО ПОНИСКИ ДОЗИ РАДИЈАЦИЈА И КОНТРАСТНИ АГЕНСИ. НА ТОЈ НАЧИН СЕ НАМАЛУВААТ НЕСАКАНИТЕ ПРИДРУЖНИ ПОЈАВИ НА ОВОЈ МЕТОД, ПОРАДИ ШТО НЕГОВАТА ПРИМЕНА ВО ОБЛАСТА НА КОНЗЕРВАТИВНАТА МЕДИЦИНА Е СÈ ПОГОЛЕМА. Компјутерската томографија (КТ) е метод што спасува животи и има голема примена во дијагностиката. Радијацијата и […] Read More
РАСЦЕПОТ НА УСТАТА И НЕПЦЕТО НЕ Е СУДБИНА!
РАСЦЕПОТ НА УСТАТА И НЕПЦЕТО НЕ Е СУДБИНА!

Поистоветувањето ги повредува децата!   Кога станува збор за расцеп на устата и непцето, изразите како „зајачка уста“, „волчја уста“ се гледаат како нешто наивно, па дури и слатко. Меѓутоа, таквите поистоветувања предизвикуваат длабока болка, посебно во малечките срца на децата! Проф. Хакан Агир (Hakan Ağır), специјалист за естетска, пластична и реконструктивна хирургија во болницата Аџибадем […] Read More
БЕБИЊАТА СЕГА МОЖАТ ДА СЕ ЛЕКУВААТ УШТЕ ДОДЕКА СÈ УШТЕ СЕ ВО МАТКАТА
БЕБИЊАТА СЕГА МОЖАТ ДА СЕ ЛЕКУВААТ УШТЕ ДОДЕКА СÈ УШТЕ СЕ ВО МАТКАТА

ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА, ЗА ИДНИТЕ МАЈКИ МОЖЕ ДА НЕ БИДАТ ДОВОЛНИ САМО КОНСУЛТАЦИИТЕ СО ГИНЕКОЛОЗИ И АКУШЕРИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЕРИНАТОЛОГИЈАТА, ИСТО ТАКА ПОЗНАТА И КАКО ФЕТАЛНА МЕДИЦИНА, ПРЕГЛЕДОТ И ЛЕКУВАЊЕТО НА БЕБИЊАТА ЗАПОЧНУВААТ УШТЕ ДОДЕКА СЕ ВО МАТКАТА НА МАЈКАТА. Полето на перинатологијата, кое се занимава со здравјето и на мајката и на фетусот, […] Read More
×
Search