Да Винчи - ACIBADEM (Аџибадем)
ДА ВИНЧИ

ДА ВИНЧИ

Како се користи роботот „да Винчи“?

Роботскиот хируршки систем „да Винчи“ е напредна роботска платформа проектирана да ги прошири можностите на хирургот и да понуди опција за отворена операција. Американската администрација за храна и лекови (ФДА) го одобри роботскиот хируршки систем „да Винчи“ во 2000 година. Илјадници хирурзи ширум светот се обучени да работат со роботските системи „да Винчи“ и имаат изведено повеќе од 7 милиони хируршки процедури користејќи ги роботските хируршки системи „да Винчи“.

Постојат три главни интегрирани потсистеми на роботскиот хируршки систем „да Винчи“ кои опфаќаат конзола за хирургот, количка на страната на пациентот и електронска количка.

Конзолата за хирургот овозможува хирургот да го гледа оперативното поле и да го контролира движењето на ендоскопските инструменти и ендоскопот (уред што овозможува следење на внатрешните органи и шуплини на пациентот).

Количката на страната на пациентот, која има механички раце, го поддржува ендоскопскиот инструмент и камерата за време на операција.

Електронската количка е дел од системот што содржи хардвер за поддршка. Елементи на оваа опрема се електрична хируршка единица (ESU), пумпи за вшмукување/наводнување, инсуфлатор и извор на светлина за ендоскопот.

Ергономскиот дизајн на роботот „да Винчи“ му овозможува на хирургот да работи од удобна, седечка позиција на конзолата, при што очите и рацете ги поставува во согласност со инструментите. Хирургот може да ги премести инструментите или камерата како што сака, преку командите што ги дава со рацете.

Системот за вид на роботот „да Винчи“ дава 3Д прикази со висока дефиниција, обезбедувајќи му на хирургот кристално чист поглед на оперативното поле, 10 пати зголемено од она што го гледа човечкото око.

Обезбедувајќи супериорен вид, подобра умешност, поголема прецизност и ергономска удобност, роботскиот хируршки систем „да Винчи“ им овозможува на поголем број хирурзи да изведуваат минимално инвазивни процедури кои опфаќаат сложена и деликатна дисекција или реконструкција.

Кои операции може да ги изведе роботот „да Винчи“?

Хируршките експерти велат дека при некои операции можат полесно да маневрираат во потесни простори и да постигнат повисок степен на движење со употреба на роботските раце „да Винчи“ во споредба со сопствените раце. Според информациите, тие се поуспешни кај одредени операции, особено колоректални (операции на црева или дебело црево), на главата или вратот и срцев залисток. Иако операцијата на отворено срце сè уште е актуелен третман, хирурзите сега претпочитаат да користат повеќе минимално инвазивни пристапи.

За бајпас на коронарна артерија, еден од двата минимално инвазивни хируршки пристапи е операција со помош на роботот „да Винчи“. Потребни се само неколку мали засеци што лекарите ги користат за да вметнат хируршка опрема и камера за гледање. При торакоскопска хирургија на срцето, лекарите користат специјални алатки за да изведат операција следејќи ги снимките кои ги зголемуваат со торакоскопска (камера) на видео екран. За корекција на митрална валвула, повторно може да се користи операција со помош на роботот „да Винчи“.

За трансорална роботски-потпомогната операција (TORS), исто така, не се потребни засеци, туку се користи роботска технологија, како што е роботот „да Винчи“ за да изведе операција за карциноми на уста, меко непце, крајници и неканцерозни состојби поврзани со задниот дел на устата, јазикот, грлото.

За трансорална роботски-потпомогната операција (TORS), исто така, не се потребни засеци, туку се користи роботска технологија, како што е роботот „да Винчи“ за да изведе операција за карциноми на уста, меко непце, крајници и неканцерозни состојби поврзани со задниот дел на устата, јазикот, грлото.

Роботскиот хируршки систем „да Винчи“  може да се користи за гинеколошки состојби како што се силна болка во карлицата, ендометриоза, фиброиди, абнормално крварење, пролапс на карлицата и карцином.

Кое е просечното време потребно да се изведе роботска хистеректомија „да Винчи“?

Кое е просечното време потребно да се изведе роботска хистеректомија „да Винчи“?

Роботската хистеректомија „да Винчи“ обезбедува 3Д преглед на оперативното поле со висока моќ. Со роботската хистеректомија „да Винчи“, што овозможува попрецизни движења на човечката рака, хируршките инструменти можат да се користат од тешки агли и позиции.

Роботската хистеректомија „да Винчи“ нуди бројни потенцијални придобивки во однос на традиционалните пристапи за вагинална, лапароскопска или отворена абдоминална хистеректомија, особено при изведување на попредизвикувачки процедури како радикална хистеректомија за гинеколошки карцином.

Роботската хистеректомија „да Винчи“ вообичаено трае 1-3 часа под општа анестезија. (Во зависност од хирургот и сложеноста на случајот). Пациентите се хоспитализираат барем една ноќ, така што лекарите можат да го следат напредокот на лекувањето. Повеќето пациенти се враќаат во својот секојдневен живот во рок од една недела или десет дена.

За сложени хистеректомии и други гинеколошки процедури, операцијата со помош на роботот „да Винчи“ може да биде најефикасна, најмалку инвазивна опција на лекување. Преку мали засеци од 1-2 см хирурзите кои користат роботски систем „да Винчи“ можат да работат со поголема прецизност и контрола, минимизирајќи ја болката и ризикот поврзани со големи засеци, додека веројатноста за брзо лекување и одлични реакции се зголемува.

Придобивките од роботската хистеректомија „да Винчи“ опфаќаат помалку загуба на крв за време на операција, помали засеци кои предизвикуваат помалку лузни, помалку пост-оперативни болки, намален ризик од инфекција, пократок престој во болница, брз третман и побрзо враќање во нормален живот.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search