» ГАМА НОЖ- ICON
ГАМА НОЖ- ICON

ГАМА НОЖ- ICON

Гама нож – Icon ја претставува шестата генерација на Leksellтехнологијата, како резултат на скоро 60 години примена во областа. Гама ножот е уште попрецизен, пофлексибилен и важи за најбезбеден во целата палета на  Leksellтехнолошките уреди.

Што е гама нож?

Гама ножот е една од стереотактичните техники во радиохирургијата кој служи за лечење на тумори и други абнормалности со зрачење. Во радиохирургијата со гама нож, туморските ткива се изложени на многу високи дози на зрачење. Додека сите соседни ткива се изложени со занемарлива количина на зрачење. Целта на оваа постапка е да се спречи понатамошното растење на туморот.

Гама нож -процес

Лечењето се планира според состојбата на пациентот и овој процес е многу лесен, брз, сигурен, безбеден и директен. Комјутерскиот софтвер на гама ножот го сведува планот на лечење со поедноставни упатства за наведување на гама зраците право до целта.

Самиот третман започнува со поставување на стереотактична рамка на главата на пациентот. Постапката е едноставна и трае неколку минути со локална анестезија. По поставувањето на рамката се започнува со снимање на пациентот (на пр. MRI, CT, ангиографија).  Сите наведени техники обезбедуваат многу детален и прецизен приказ на мозокот. Следниот чекор е планирање на третманот со висока прецизност и тоа со употреба на специјален комјутерски програм за планирање. Третманот се планира со цел да се покрие точка која се цели или доколку точката е помала од еден милиметар да се спроведе со голема прецизност со цел да се заштитат околните мозочни и нервни ткива. Овој прецизен третман обично трае помеѓу 30 и 90 минути. Траењето на третманот може да биде подолго само во мал број на здраствени состојби. Во текот на третманот, пациентот опуштено лежи на кревет и слуша музика. После третманот, рамката се вади и најголемиот број на пациенти си одат од болница истиот ден. За разлика од другите хируршки интервенции, после завршениот третман на гама ножот нема потреба за повторно доаѓање во болница. Пациентите продолжуваат со своите секојдневни обврски како и пред интервенцијата.

Кои се разликите помеѓу Icon и Perfection гама ножеви?

 • Кај верзијата Icon, на пациентот може да се постави стереотактична рамка или маска.
 • Интегрираниот стереотактичен конусен зрак на ЦТ му помага на лекарот во одредување на стереотактични кординати во 3Д формат.
 • Пациентот може да се лечи во една сесија или повеќе кратки сесии.
 • Уредот Icon е еден од најосетливите радиохирушки уреди во споредба со другите достапни радиохируршки уреди.

Кои се предности на терапијата со гама ножот?

Гама ножот е безболна метода без резови која се користи за лечење на тумори на мозокот и други мозочни состојби. Предностите на терапијата со гама ножот се:

 • Ја елиминира потребата за отворена операција кај голем број и типови на туморот во мозокот.
 • Не бара општа анестезија.
 • Не бара одење во операциона сала.
 • Не бара резови и не остава лузни на главата.
 • Здравите мозочни ткива се изложени на многу ниска доза на зрачење.
 • Косата немора да се шиша нити опаѓа.
 • Пациентите се враќаат дома или на работа истиот ден после терапијата.
 • Не бара време за опоравување.

Кои се болести можат да се лечат со гама ножот?

Пациенти со бенигни мозочни тумори:

 • Вестибуларен шваном (порано познат како акустичен неурон)
 • Менингеоми
 • Аденоми на хипофизата
 • Тумори на базата на черепот
 • Чордома тумори
 • Сите останати интра краниални шваноми
 • Гломус југуларе тумори
 • Краниофарингиоми
 • Хемангиобластом
 • Тумори на пинеалната регија

Пациенти со аномалии на крвните садови:

 • Артериовенски Малформации ( AVM)
 • Повреди на церебрални кавернози
 • Кавернома
 • Дурални артериовенски фистули

Пациенти со малигни тумори:

 • Малигни меланоми
 • Увеални меланом
 • Одредени глијални тумори
 • Хемангиоперитом
 • Назофарингеалнен карцином

Пациенти со функционални болести:

 • Тригенинална неуралгија

Пациенти со нарушувања во движењето:

 • Тресење поврзано со Паркинсоновата болест.

Пациенти кои одбиваат отворени операции:

 • Пациентите кои не се во состојба да поднесат хируршки интервенции поради староста или поради здравствената/медицинска состојба.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search