» MRIdian – ViewRay
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian на ViewRay е првиот уред за радиотерапија во светот со интегриран систем на магнетна резонанца. Уредот овозможува третман на тумори кои претходно се сметале за неизлечиви.

Што е MRIdian (ViewRay)?

До неодамна, лекарите користеа скенирање со магнетна резонанца (МР) за да видат дали се  присутни тумори, и линеарни акцелератори (LINAC) за нивно лекување. MRI Linac е револуционерно решение кое ги комбинира двете технолоагии во ист уред. MRIdian на ViewRay е првиот радиотераписки систем во светот насочуван со МР што истовремено снима и лекува пациенти болни од рак. Тоа е радиотераписко решение што ги интегрира технологиите Linac и МР во компактен дизајн, заедно со софтвер за лоцирање, насочување и следење на позицијата и формата на туморите додека се третира со зрачење.

Како функционира MRIdian (ViewRay)?

Слично на конвенционалната радиотерапија, позицијата на пациентот е на маса. МР се изведува за целни ткива. Областа зафатена со тумор и околните здрави ткива може јасно да се визуелизираат со помош на МР. Снимањето во реално време им помага на лекарите да го контролираат процесот на лекување за време на зрачењето. Во случај да се детектира клинички значајно  движење на целни или здрави ткива, лекарите можат да ја приспособат целта и одново да го планираат третманот додека пациентот сè уште се наоѓа на масата за третман. Пред секоја сесија на лекување се прави ново снимање со магнетна резонанца. Тоа овозможува приспособен третман според дневната анатомија на пациентот.

Пациентите играат активна улога во радиотерапијата со МР-Linac. За време на третманот, тие можат да го следат туморот на екран и да го приспособат нивното дишење за да го задржат во означената рамка. Кога ќе заврши сесијата за лекување, пациентот може веднаш да си оди дома.

Разлики помеѓу MRIdian и конвенционалните третмани базирани на Linac

MRIdian е нова технологија за напредна радиотерапија. Новиот терапевтски метод ги проширува границите на радио-онкологијата. Поради способноста за добар увид во меките ткива и следење на третманот со зрачење во реално време, радиотерапијата насочена со МР овозможува третман на помали или тешко достапни тумори, тумори лоцирани блиску до клучни структури или тумори што се движат, на пример , при дишењето.

Во споредба со конвенционалната радиотерапија, MRIdian нуди некои напредни можности, како:

 • Интегрираниот систем за МР овозможува континуирано снимање во реално време;
 • Им овозможува на лекарите јасно да ги видат туморите, дури и во меки ткива;
 • Овозможува пристап до тешко достапни или подвижни тумори во градите или стомакот;
 • Ги следи движењата на туморите и здравите ткива за време на зрачењето;
 • Овозможува адаптивно планирање на радиотерапијата во реално време додека пациентот се третира на маса;
 • Овозможува видео снимање за време на третманот и да се види напредокот.
 • Овозможува давање на повисоки дози и прецизно зрачење;
 • Овозможува да се избегнат инвазивни и скапи маркери, ткивни експандери.

Предности на MRIdian (ViewRay)

Системот MRIdian linac овозможува некои значајни придобивки за одредени пациенти:

 • Подобра видливост на туморот во реално време;
 • Потесни маргини и помалку зрачење на околните здрави ткива;
 • Намален број на сесии на лекувањe;
 • Намалени несакани ефекти за пациентот;
 • Подобра безбедност и ефикасност на радиотерапијата;
 • Подобри резултати во однос на тумори кои тешко се лекуваат.

Состојби што може да се третираат со MRIdian (ViewRay)

MR-Linac може да се користи за сите тумори во телото. Сепак, системот дава значителни предности за пациенти со рак на белите дробови, рак на простата, абдоминален карцином, тумори и метастази на црниот дроб, а особено рак на панкреасот. Опсегот на примена опфаќа: тумори на дојка, периаортни лимфни јазли, бели дробови, бубрези, мочен меур, карлични лимфни јазли, област на главата и вратот, жолчен канал, желудник, грло на матката, надбубрежна жлезда, орбита, коски, слезина, гинеколошки дел од карлица, граден кош, аортен лак, панкреас, срце, простата, мезентериум, абдомен (меко ткиво), вратни лимфни јазли, ректум, паротидна жлезда, карлица, ‘рбет, хранопровод, тироидна жлезда, дебело црево, црн дроб, екстремитети, медијастинални лимфни јазли, меко ткиво на карлица, мозок, матка, слабина, жолчен меур, јазични лимфни јазли, назофаринкс, јајници, ребро, тимус.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search