PET-CT, PSMA - ACIBADEM (Аџибадем)
НУКЛЕАРНА МЕДИЦИНА

НУКЛЕАРНА МЕДИЦИНА

Одделот за нуклеарна медицина на Здравствената групација „Аџибадем“ работи со радиоактивни материјали во мали количества за дијагноза и третман на болести и ја следи дистрибуцијата на тие материјали во телото.

Додека радиологијата користи снимки за проучување на анатомски детали, нуклеарната медицина користи снимки за проучување на функциите на органите за да се дијагностицираат болести.

Услуги за дијагностицирање и лекување на Одделот за нуклеарна медицина

Одделот за нуклеарна медицина на Здравствената групација „Аџибадем“ може да снима инфекции, воспаленија, нарушувања на кардиоваскуларниот систем, скелетниот систем, тироидната жлезда, паратироидната жлезда, генитоуринарниот систем, респираторниот систем, централниот нервен систем, тумори и интраоперативни процедури за биопсија на сентинел лимфниот јазол.

На Одделот за нуклеарна медицина, исто така, може да се изведе сцинтиграфија на цело тело со обележани леукоцити.

Што е ПЕТ/КТ скенирање?

Скенирање со позитронска емисиона томографија (ПЕТ) е метод на снимање на нуклеарна медицина кој може да открие рани знаци на рак, срцеви заболувања и нарушувања на мозокот.

ПЕТ се изведува со специјална камера, компјутер и нуклеарна медицина. Нуклеарната медицина користи „радиотрасери“ кои содржат мало количество на радиоактивен материјал за време на прегледите со снимање. Тие се акумулираат во тумори или воспалени места. Во зависност од природата на конкретните радиотрасери, тие се врзуваат за целни протеини во телото. Тоа му овозможува на лекарот да ја открие болеста пред да се види на други испитувања со снимање.

Иако трасерот главно се инјектира интравенски, тој може да се проголта или вдиши, во зависност од состојбата на болеста што треба да се испитува. Се акумулира во проучуваната област. Специјална камера ги детектира емисиите на гама-зраци од радиотрасерот. Камерата и компјутерот продуцираат снимки и даваат молекуларни информации.

Благодарение на напредната технологија, ПЕТ може да открие промени на клеточно ниво и да го открие раниот почеток на болеста пред другите испитувања со снимање.

ПЕТ/КТ скенирањето дава детални 3-Д снимки на органи и структури во телото. Снимките јасно го прикажуваат целиот прегледан дел од телото, недопрени и абнормални места и нагласуваат колку добро функционираат органите или ткивата во снимената област.

ПЕТ често се комбинира со КТ скенирање за дополнително усовршување на скенирањето. Резултатот од тоа е ПЕТ/КТ скенирање.

За што се користи ПЕТ/КТ скенирање?

ПЕТ/КТ скенирањето не само што покажува како изгледаат структурите во телото, туку покажува и колку добро функционираат одредени делови од телото.

ПЕТ/КТ скенирањето помага да се идентификуваат различни состојби како што се рак, срцеви заболувања, заболувања на мозокот. Лекарот ги користи тие информации за дијагностицирање на болеста, следење на нејзиниот тек или лекување.

ПЕТ/КТ скенирањето најчесто се користи за дијагностицирање на болести на ракот. При ПЕТ/КТ скенирање, клетките на ракот се појавуваат како посветли точки од нормалните клетки, бидејќи нивната стапка на метаболизам е повисока од нормалните клетки. ПЕТ/КТ скенирањето може да биде корисно за откривање на рак. Исто така, ПЕТ/КТ скенирањето се користи за да се утврди дали ракот се проширил (метастазирал) во телото и колку добро реагира на лекувањето. Тоа помага да се процени како функционира план на лекување препорачан од страна на специјалист и, доколку е потребно, да се даде идеја како да се интервенира во лекувањето. Покрај тоа, ПЕТ/КТ скенирањето може да одреди дали ракот се вратил по завршување на третманот, а, исто така, може да се користи за проценка на прогноза.

ПЕТ/КТ скенирањето понекогаш помага да се планираат операции како коронарен артериски бајпас или операција на мозокот заради епилепсија.

ПЕТ/КТ скенирањето може да го процени метаболизмот и одржливоста на ткивата. Исто така, може да се користи за откривање на одредени состојби кои влијаат на нормалното функционирање на мозокот, како што е деменција.

Која е разликата помеѓу КТ скенирање и ПЕТ/КТ скенирање?

Компјутерската томографија (КТ) користи рендгенски зраци. При ПЕТ скенирање се користи радиоактивен трасер за да се види како функционира органот на клеточно ниво. Познато е дека болестите вообичаено започнуваат на клеточно ниво. Така, евентуална болест се открива на најрано можно ниво. КТ и МР скенирањата не можат да снимаат на клеточно ниво.

КТ прикажува детални снимки на органи и ткива во телото, додека ПЕТ/КТ скенирањето открива абнормална активност во органите и ткивата попрецизно од другите снимања. Може да ги открие тие абнормални активности порано од другите методи на снимање. Комбинираното испитување со ПЕТ и КТ скенирање во исто време (ПЕТ/КТ) продуцира 3-Д снимки што овозможуваат попрецизна дијагноза. Заради оваа предност, ПЕТ/КТ скенирањето се користи со цел да се добијат повеќе информации за состојбата на ткивото или органот кога се јавува можност за рак.

Благодарение на ПЕТ/КТ скенирањето, се открива канцерогено ткиво и се добива претстава за неговиот стадиум. Дополнително, за време на процесот на дијагностицирање и лекување, лекарот наоѓа соодветно место за биопсија, за да следи дали методите на лекување функционираат во текот на целиот процес, помага да се контролира дали има остаток на канцерогено ткиво по лекувањето или да се следи развојниот статус на ракот, дали е неопходна радиотерапија.

Како да се подготвите за ПЕТ/КТ скенирање?

ПЕТ/КТ скенирањето е амбулантска процедура, што значи дека пациентот може да се врати дома откако ќе се изведе испитувањето. Кога се закажува ПЕТ/КТ скенирање, ќе бидете информирани што да направите. За најдобри резултати од скенирањето, треба да се следат дадените упатства.

Време на закажување

Пристигнувањето на време е важно бидејќи радиотрасерот што се користи за скенирање е активен само кратко време. Ако е предоцна, скенирањето можеби ќе треба да се откаже.

Јадење и пиење

Обично ништо не треба да се јаде 6 часа пред скенирањето, но пациентот може да пие вода.

Лекови и историја на болести

Секој лек што се користи, издаден на рецепт, без рецепт или комплементарен лек треба да се пријави кај лекарот. Треба да се праша дали на денот на испитувањето е неопходно да се користат лекови кои се земаат континуирано. Дополнително, треба да се пријават хронични болести како што е дијабетесот. Конкретно, дијабетесот може да ги промени резултатите од испитувањето и радиоактивниот трасер може да влијае на шеќерот во крвта. Треба да се пријават доилки или пациентки кај кои постои веројатност дека се бремени. Се препорачува да не се дои 24 часа по испитувањето, бидејќи се смета дека тоа е ризично за бебето.

Алергии

Треба да се дадат информации за какви било можни алергии на лекови или храна, вклучително и алергиски реакции на јод.

Работи кои треба да се избегнуваат

Тешки вежби како трчање, џогирање и кревање тегови не треба да се прават 24 часа пред терминот. За клаустрофобија треба да се консултира лекар.

Избор на облека

Треба да се носи широка, удобна облека без метални патенти или копчиња. Секоја облека и накит што може да содржи метал, како што се ремени, обетки, кошули со штипки или патенти, градници и очила, влијаат на скенирањето. Може да се препорача да се носи болничка наметка во текот на скенирањето. За медицински помагала како пејсмејкери и вештачки колкови, лекарот треба да биде информиран.

Кои видови рак се откриваат со ПЕТ скенирање?

Бидејќи ПЕТ/КТ скенирањето, кое овозможува да се добијат информации на клеточно ниво, може да открие клетки на рак кои имаат повисока стапка на метаболизам од нормалните клетки, се преферира за скрининг за рак.

ПЕТ скенирањето се корисни за откривање на рак, откривање дали ракот се проширил, проверка дали лекувањето на ракот функционира, давајќи претстава за тоа кој метод лекарот треба да го користи во процесот на лекување и откривање на рецидиви на ракот.

Снимките од ПЕТ/КТ скенирање треба внимателно да се толкуваат. При ПЕТ/КТ скенирање, понекогаш не-канцерогени снимки може погрешно да се заменат со рак или да се пропуштат канцерогените фокуси. Точни резултати може да се добијат со искусен тим и внимателен специјалист.

Тумори кои може да се детектираат со ПЕТ/КТ скенирање се тумори на мозокот, градите, грлото на матката, дебелото црево, хранопроводникот, главата и вратот, белите дробови, лимфниот систем, панкреасот, простатата, кожата и тироидната жлезда.

Галиум-68 ПЕТ/КТ

Галиум-68 (Га-68) е средство на нуклеарната медицина што се користи за снимање на рак на простата и ендокрини тумори (Галиум-ПЕТ) на Одделот за нуклеарна медицина. 20-минутно ПЕТ/КТ скенирање се спроведува откако на пациентот интравенски му се дава изотоп Галиум-68 и поминува 60-минутната фаза на апсорпција.

Га-68 ПСМА ПЕТ/КТ скенирањето е поуспешно од ПСА, ултразвук, компјутерска томографија и МР при одредување на стадиум и испитување рецидиви и метастази кај пациенти со карцином на простата. Га-68 „Дотатејт“ ПЕТ/КТ е поефикасен од класичните методи на снимање кај пациенти со зголемена експресија на рецепторот за соматостатин, како што се невроендокрини тумори, менингиоми, феохромоцитоми итн.

Галиум-68 ПЕТ/КТ има голема потенцијална предност кај пациенти со умерен и висок ризик согласно патолошката анализа и стадиумот.

Рецидивите и метастазите идентификувани со помош на Га-68 ПЕТ/КТ може успешно да се третираат со друг радионуклид Лу-177 (Лутециум-177). Оваа терапија може да го продолжи преживувањето и да го подобри квалитетот на животот.

Третман со Лутециум-177

Терапијата со Лутециум-177 е метод на лекување развиен за пациенти со невроендокрини тумори и рак на простата, отпорни на хормонска терапија.

Терапијата со Лу-177 е насочена само кон канцерогената зона. Литературата покажува дека терапијата со пептид Лу-77 придонесува за подолго преживување, подобрување на квалитетот на животот, ублажување на симптомите и подобрување на биохемиските маркери кај пациенти со невроендокрини тумори позитивни на рецепторот за соматостатин. Терапијата со Лу-177 ПСМА нуди ефикасен одговор дури и кај пациенти со метастатски карцином на простата отпорен на кастрација откако ќе се искористат повеќето други опции на лекување. Оваа терапија која добро се поднесува има профил на токсичност што може да се контролира.

Бидејќи Лу-177 продира помалку од 2 mm во ткивото, тој е помалку нефротоксичен. Тоа овозможува намалена изложеност на зрачење на коскената срцевина кај пациенти со дифузна метастаза на коските.

Докажано е дека терапијата со Лу-177 ПСМА ја ублажува болката кај повеќето пациенти во доцен стадиум на рак на простата кои се жалат на болки поради метастази.

Вредностите на ПСА кои се користат за следење на ракот на простата покажуваат пад по лекувањето. Многу студии покажуваат дека тоа го продолжува преживувањето и го подобрува квалитетот на животот кај пациентите во напреднат стадиум на рак на простата.

Терапијата со Лутециум се дава во четири до шест циклуси во интервали од два до четири месеци. Варијациите меѓу пациентите влијаат на вкупниот број на циклуси и интервалите меѓу циклусите.

Одделение за јод

Одделението за јод на Одделот за нуклеарна медицина на Здравствена групација „Аџибадем“ користи терапија со радиоактивен јод за лекување на ракот на тироидната жлезда.

Одделението има две соби за пациенти обложени со олово за безбедност на пациентите и персоналот. Во текот на сесијата на лекување собите ги надгледува медицинска сестра со камера. Пациентите можат да повикаат медицински сестри и да побараат информации кога и да сакаат. Медицинските сестри ги посетуваат собите за пациенти во одредени интервали за неопходни проверки. Освен примарниот лекар и медицинската сестра, не е дозволено никој да влегува во собите за пациенти.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search