Check Up - ACIBADEM (Аџибадем)
Превентивен здравствен преглед

Превентивен здравствен преглед

Превентивниот преглед може да открие здравствени проблеми пред да се појават или доволно рано за успешно да се лекуваат. „Аџибадем“ нуди персонализирани пакети на превентивни здравствени прегледи.

Што значи превентивен лекарски преглед?

Превентивен здравствен преглед е еден вид медицински скрининг за здрави лица. Опфаќа медицински испитувања, физички прегледи и проценка на ризик за здравјето. Целта е да се процени вашата општа здравствена состојба и да се идентификуваат потенцијалните здравствени проблеми. Врз основа на резултатите, лекарот ќе препорача промени во животниот стил и други мерки за одржување на добро здравје.

Зошто е важен редовниот превентивен преглед?

Никој не сака да оди на лекар или да посети болница кога се чувствува здрав. А сепак, превентивниот преглед може да ве поштеди од многу идни посети на лекар. Исто како што прегледот на заби може да ја спречи потребата од долг и сложен третман на забите, така и рутинските медицински превентивни прегледи се прават за да се откријат проблемите пред да започнат или доволно рано за да бидат брзо третирани. Медицинска проценка врз основа на вашата здравствена состојба, начин на живот и семејна историја може да помогне да се идентификуваат потенцијалните идни здравствени ризици. Високото ниво на холестерол, на пример, може да доведе до кардиоваскуларни проблеми. Превентивната здравствена проверка на целото тело може да открие и „тивка“ хронична состојба, како дијабетес или висок крвен притисок. Раната дијагноза овозможува да ги држите под контрола хроничните состојби и да избегнете натамошно влошување на општото здравје. Последно, но не и најмалку важно, некои едноставни испитувања можат да помогнат во рано откривање на сериозни болести, кога нивното лекување главно е успешно. Таков е случајот со Пап тестот и ракот на грлото на матката. Затоа сеопфатниот физички преглед што се врши редовно е важна алатка за спречување на сериозни болести.

Што опфаќа превентивниот лекарски преглед?

Нашите индивидуални здравствени ризици зависат од специфични фактори како возраста, полот, околината, генотипот и семејните предиспозиции, изборот на начин на живот и многу други нешта. Според тоа, компонентите вклучени во нашиот превентивен лекарски преглед варираат од личност до личност, па дури и се разликуваат за иста личност со текот на времето. Како општо правило, пакетите за проценка стануваат сѐ поголеми со стареењето: луѓето постари од 40 години треба да подлежат на подетална здравствена проценка од оние во нивните 20-ти години. Сепак, типична програма за превентивен преглед опфаќа:

 • Преглед на општата здравствена состојба, историја на болести, претходно постоечки состојби, доколку има, навики и начин на живот.
 • Анализи на крв и урина за проверка на функцијата на тироидната жлезда, црниот дроб, бубрезите, имунолошкиот систем итн.
 • Снимања како што се рендген, ултрасонографија или скенирање
 • Еден или повеќе физички прегледи и консултации

Во зависност од добиените информации, лекарот може да препорача дополнителни медицински испитувања и прегледи, како што се испитувања на срцева и белодробна функција, скрининг за густина на коски, мамографија, скрининг за рак на дебелото црево или простата, очен преглед, преглед на кожата итн. Рутинска проценка на здравјето може да вклучува комплетен преглед од глава до петици и специфичен скрининг за одредени болести.

Колку често треба да се оди на превентивен лекарски преглед?

На секој возрасен му се препорачува превентивен лекарски преглед еднаш годишно, дури и без никакви поплаки или симптоми. Затоа се нарекува и годишен физички преглед. Сепак, за некои млади и здрави лица кои немаат семејна историја на болести, може да биде доволно преглед еднаш на две или три години. Разумен пристап би бил да разговарате со вашиот лекар за превентивни прегледи кога треба да се направи вашиот следен преглед.

Што може да се очекува за време на превентивниот лекарски преглед?

Рутинскиот превентивен преглед вообичаено започнува со разговор со својот лекар за вашата историја на болести, користените лекови, семејните предиспозиции, начинот на живот, исхраната и навиките кои можат да влијаат на вашето здравје. Тие му помагаат на вашиот лекар да разбере со кои здравствени ризици веројатно ќе се соочите, и да го одреди опсегот на испитувања и прегледи што ќе ви бидат потребни. По завршувањето на сите испитувања и прегледи, ќе имате контролен преглед на резултатите со лекарот. Во „Аџибадем“, нашите искусни лекари за превентивни прегледи можат да одговорат на сите прашања и да го изготват вашиот личен план за здравје. Превентивниот лекарски преглед е еднодневна услуга, не трае долго, и претставува инвестиција во вашето идно здравје

Како да се подготвите за превентивен преглед?

За да го искористите најдоброто од превентивниот здравствен преглед, запишете ги сите ваши прашања и грижи за кои би сакале да разговарате со вашиот лекар. Прегледајте ја историјата на болести на вашето семејство и земете ги резултатите од претходни испитувања за да бидете сигурни дека нема да пропуштите важни детали.

Се препорачува на закажаниот термин да дојдете со празен стомак. За специфични испитувања на крвта ќе биде потребно гладување од 8-10 часа, понекогаш 12-14 часа. Пиењето обична вода е дозволено, но слатки, внесување кофеин и пушење се забранети. Би требало да престанете да пиете алкохол 24 часа пред прегледот и да имате лесен оброк на последната вечера. Не се препорачува консумирање храна како црвено месо, цвекло, спанаќ и брокула два дена пред закажаниот термин. Ако програмата на превентивни прегледи вклучува абдоминален скрининг, би требало да имате полн мочен меур. Кај женски пациенти, мамографија се препорачува од 3-от до 10-тиот ден од менструалниот циклус. Пред мамографскиот скрининг, не се препорачува туширање, користење гел или крема за тело. Во одредени случаи ќе бидете упатени да престанете со користење лекови.

Пакети на превентивни здравствени прегледи

„Аџибадем“ нуди два пакета на превентивни прегледи:

 • Сеопфатен пакет на превентивни прегледи: Вклучува широк спектар на лабораториски анализи, радиолошки, стоматолошки и физички прегледи приспособени според вашата возраст, пол и медицински потреби.
 • Менаџерски пакет на превентивни прегледи (ВИП): Проширен пакет за детална проценка на здравјето.

Секој план може да се приспособи за да одговара на специфичните медицински потреби или барања на пациентот. Контактирајте нѐ за да разговараме за пакетот на превентивни прегледи што најмногу ви одговара.

Зошто да направите превентивен преглед во „Аџибадем“?

Патувањето на превентивен лекарски преглед во Турција може да биде корисно и пријатно искуство. Меѓународниот центар за пациенти на „Аџибадем“ ќе се погрижи вашето здравствено патување да биде лесно и удобно. Нашите посветени меѓународни консултанти за пациенти ќе ви помогнат на секој чекор од патувањето, од првиот закажан преглед до испитувања, прегледи, детали за патување и сместување, превод и трансфери аеродром-болница-хотел. Програмите за превентивни прегледи во „Аџибадем“ имаат неколку клучни предности:

 • „Аџибадем“ нуди сеопфатни, персонализирани пакети на превентивни прегледи врз основа на возраста и полот, со различни опции за жени, мажи и деца.
 • Во „Аџибадем“ се достапни напредни опции за превентивни прегледи со континуирано следење и насоки, во рамките на ексклузивната програма LifeClub.
 • Сите прегледи, анализи на крв и услуги за електрокардиографија се вршат на посебно определени и удобни места за преглед.
 • Лабораториските услуги се акредитирани според ISO 15189.
 • Сите процедури ги координира вашиот личен консултант за преглед.
 • Резултатите се дискутираат лично и детално со секој пациент.
 • „Аџибадем“ е светски познат бренд, кој вработува специјалисти и располага со опрема на највисоко ниво.
 • Покрај оптималната грижа за пациентите, прегледот во Истанбул нуди можност да одморите и да уживате во фасцинантните глетки, вкусови и мириси на градот.

Детали за сеопфатниот пакет на превентивни прегледи

КОНСУЛТАЦИИ

 • Контролен преглед
  • Кардиолошки преглед
  • Гинеколошки преглед (жени)
  • Уролошки преглед (мажи)
  • Консултации за диета и исхрана
  • Скрининг на телесен состав

СТОМАТОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ

 • Стоматолошки преглед
  • Панорамски стоматолошки рендген4

КАРДИОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ

 • ЕКГ2
  • ЕКГ при напор / ехокардиографија (Доплер+во боја+М+Б режим)1

РАДИОЛОШКИ ИСПИТУВАЊА

 • Рентген на граден кош, задна/предна страна
  • Ултрасонографија на тироидна жлезда
  • Ултрасонографија на цел абдомен
  • Панорамски стоматолошки рендген3
  • Ултрасонографија на дојка (двострана)3 (жени)
  • Мамографија (билатерална)3 (жени)

ПАТОЛОШКИ ИСПИТУВАЊА

 • Цитопатологија, Thin prep тест (жени)

ЛАБОРАТОРИСКИ ИСПИТУВАЊА

 • Аланин аминотрансфераза (ALT)
  • Аспартат аминотрансфераза (AST)
  • Феритин (жени)
  • Окултна крв, измет
  • Гликоза, на гладно
  • Хемоглобин A1c (HbA1c)
  • Калциум (Ca)
  • Холестерол, HDL
  • Холестерол, LDL (директен)
  • Холестерол, вкупен
  • Креатинин, серум
  • Анализа на урина
  • Триглицериди
  • Азот од уреа во крвта (BUN)
  • Мочна киселина
  • Витамин Б12
  • Витамин Д, 25-хидрокси
  • Брзина на седиментација на еритроцити (ESR)
  • Целосна крвна слика (проширен панел)
  • Индекс на резистенција на инсулин (HOMA-IR)
  • Инсулин
  • Хормон за стимулирање на тироидната жлезда (TSH)
  • Тироксин, слободен (FT4)
  • Антиген за хепатитис Б (HBsAg)
  • Антитело за хепатитис Б (anti-HBs)
  • Тестостерон, вкупен (мажи)
  • Специфичен антиген за простата (PSA), вкупен5 (мажи)
 1. Врз основа на проценката на нашиот медицински тим, ЕКГ при напор или ехокардиографија се изведува кај пациенти над 40 години.                
 2. Врз основа на проценката на нашиот медицински тим, ЕКГ, ЕКГ при напор или ехокардиографија се изведува кај пациенти под 40 години.                
 3. Врз основа на проценката на нашиот медицински тим, мамографија се изведува кај жени над 40 години, ултрасонографија (USG) на дојка кај жени под 40 години.        
 4. Панорамско снимање може да се изведе по препорака на стоматолог.   
 5. Врз основа на проценката на нашиот медицински тим, PSA тестот се прави кај мажи над 40 години, а истиот е опционален за мажи под 40 години.          

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search