Рак на дебелото црево - ACIBADEM (Аџибадем)
Симптоми и третман на рак на дебелото црево

Симптоми и третман на рак на дебелото црево

Колоректалниот карцином е трет најчест вид на рак во светот. Препознавањето на неговите фактори на ризик, симптомите и опциите за скрининг е од клучно значење за успешно лекување.

Што е рак на дебелото црево?

Колоректалниот карцином (CRC), исто така наречен рак на дебелото црево, започнува со абнормален раст на клетките во дебелото црево. Може да се јави во дебелото црево или во ректумот, што доведува до рак на дебелото црево или рак на ректумот. Лекарите вообичаено ги рангираат ракот на дебелото црево и на ректумот во иста категорија, бидејќи тие имаат многу заеднички карактеристики. Во повеќето случаи, ракот на дебелото црево потекнува од бенигни израстоци на внатрешната обвивка на дебелото црево, наречени полипи. Со текот на времето, некои полипи можат да мутираат и да се трансформираат во канцерогени ткива.

Што предизвикува рак на дебелото црево?

Точната причина за колоректален карцином сè уште не е позната, но одредени фактори на ризик се поврзани со болеста. Семејната историја на колоректален карцином или рак на јајчниците, дојката и матката кај жените, како и наследните генски синдроми, претходно откриени полипи или воспалителна болест на цревата, може да го зголемат ризикот од развој на рак на дебелото црево. Улцеративниот колитис или Кроновата болест се фактори на ризик за развој на колоректален карцином, особено кај луѓе кои го имале повеќе од 10 години. Сепак, факторите на ризик во однесувањето, како што се пушењето, нездравата исхрана, обилниот внес на алкохол и физичката неактивност опфаќаат голем дел од случаите. Конзумирањето многу црвено или преработено месо и прекумерната тежина, исто така, може да го зголемат ризикот. Веројатноста да се развие рак на дебелото црево е поголема после 60 години, иако тоа може да се случи на која било возраст. Според студиите, една третина од пациентите на кои им е дијагностициран колоректален карцином се помлади од 55 години.

Рак на дебелото црево кај мажите

Ракот на дебелото црево ги погодува мажите и жените речиси подеднакво. Сепак, животниот ризик за развој на оваа болест е малку поголем кај мажите (4,3% наспроти 4%). Според некои студии, кај мажите постои тенденција да им биде дијагностициран рак на дебелото црево на помлада возраст во споредба со жените.

Рак на дебелото црево кај жените

Женските пациенти понекогаш може да ги игнорираат знаците и симптомите на рак на дебелото црево, бидејќи некои од нив се слични на непријатностите поврзани со менструација или други гинеколошки состојби. Ризикот за развој на рак кај жената се зголемува по менопаузата.

Рани знаци на рак на дебелото црево

Многу често не постојат специфични рани симптоми на колоректален карцином сѐ додека канцерогениот раст не напредне. Од тие причини, редовниот скрининг помага да се открие болеста пред да се појават симптомите, додека ракот на дебелото црево е најизлечив.

Симптоми на рак на дебелото црево

Симптомите на рак на дебелото црево стануваат позабележителни со прогресијата на болеста. Тие може да варираат од личност до личност, во зависност од локацијата и големината на растот на ракот:

• Промена на навиките на дебелото црево, појава на запек или дијареа

• Ректално крварење или крв во столицата, темна или тесна столица

• Промена на конзистентноста или мирисот на столицата

• Чувство дека дебелото црево не е целосно празно

• Постојана абдоминална непријатност, надуеност или болка

• Слабост, замор, бледило и анемија предизвикани од недостаток на железо

• Загуба на апетит, неволно и необјаснето губење на тежината

Овие симптоми не мора да укажуваат на рак. Многу други нарушувања на дигестивниот тракт може да предизвикаат слични проблеми, вклучувајќи хемороиди, пукнатини, синдром на нервозно дебело црево итн. Посетете лекар во случај на тегоби кои траат подолго од неколку дена.

Скрининг и дијагноза на рак на дебелото црево

Генерално, редовните прегледи за рак на дебелото црево треба да започнат на 50-годишна возраст кај луѓе кои немаат семејна историја на болеста и немаат никакви тегоби. Скринингот можеби треба да започне на 40 години или дури и порано, доколку постојат какви било фактори на ризик. Кај луѓето со генетски наследни синдроми на полипоза во семејството, скринингот треба да започне на возраст од 15-18 години.

Постојат неколку опции за скрининг со цел рано откривање на рак на дебелото црево, вклучително и тест за прикриено крварење во измет (FOBT), ДНК тест на столицата, колоноскопија, флексибилна сигмоидоскопија и компјутеризирана томографска колонографија. Најдобар скрининг метод е колоноскопија. Користи тенка, флексибилна цевка со камера на крајот за да се испита дебелото црево однатре. Постапката им овозможува на лекарите да ги откријат и отстранат полипите пред да се претворат во рак или да земат примероци (биопсија) од сомнителни области. Полипите отстранети за време на колоноскопија се испитуваат за да се утврди дали имаат канцерогени или преканцерозни клетки.

Доколку се потврди дијагнозата на рак на дебелото црево, ќе се направат дополнителни тестови на крв и снимања за да се процени точниот вид, стадиум и ширење на болеста. Центрите за рак „Аџибадем“ обезбедуваат брз пристап до сите најнови уреди за снимање, како рендген на граден кош, абдоминална компјутерска томографија (КТ), ултрасонографија (УС), магнетна резонанца (МР), ендоректална ултрасонографија (ЕРУС), позитронска емисиона томографија (ПЕТ) за детална дијагноза на колоректален карцином.

Стапка на преживување од рак на дебелото црево

Прогнозата и третманот на ракот на дебелото црево многу зависат од стадиумот во кој е откриен. Стадиумите се класифицирани на скала од 0 (in situ карцином) до IV. Кај ниските стадиуми, ракот е ограничен на ѕидот на дебелото црево, додека во стадиум IV ракот на дебелото црево е проширен во оддалечени органи (метастазиран). Кога болеста се открива во ран стадиум пред да се прошири, стапката на преживување од 5 години надминува 90%. Ракот се смета за излечен доколку не се повтори во рок од 5 години. Во напреден стадиум, стапката на преживување е помала, но постојано се зголемува.

Стапката на смртност од колоректален карцином се намалува во последните децении. Тоа е поврзано со напредното рано откривање благодарение на програмите за скрининг. Ако ракот е порано откриен, полесно може да се лекува. Од друга страна, методите на лекување, исто така, напредуваат со текот на времето. Мултидисциплинарен пристап и сеопфатен третман добиени во професионални центри за рак, како што е „Аџибадем“, може да придонесат за подобри резултати.

Третман на рак на дебелото црево

Како се третира ракот на дебелото црево зависи од неговата локација, стадиумот и многу други фактори. Она што треба да се знае е дека колоректалниот карцином е болест која може да се лекува, особено ако е рано дијагностицирана. Во зависност од случајот, може да се користат операција, хемотерапија, целна терапија, имунотерапија или зрачење, поединечно или комбинирано.

Операција за рак на дебелото црево. Хируршкото отстранување на канцерогените лезии е најдобрата шанса за лекување. Видот на операцијата зависи од локацијата на ракот во дебелото црево и неговиот стадиум. Во стадиум 0 и некои случаи на ран стадиум I, канцерогените полипи може да се отстранат за време на колоноскопија со полипектомија или локална ексцизија. Терапевтската ендоскопија овозможува лекување во моментот на дијагностицирање, без никакви засеци, а тоа често е доволно за да се елиминира болеста. За напредните случаи е потребна поопсежна операција наречена ресекција на дебелото црево (колектомија). Тоа вклучува отстранување на делот од дебелото црево зафатен од рак, заедно со околните ткива и соседните лимфни јазли. Останатите делови од дебелото црево се повторно прикачени (анастомоза). Во зависност од случајот, може да биде потребна делумна или целосна колектомија. Кај некои пациенти може да биде потребна колостома или илеостома по операцијата за ресекција. Тоа значи дека хирургот создава вештачки отвор на абдоминалниот ѕид наречен стома, со цел да обезбеди излез за дигестивниот отпад. Тоа може да се користи како привремено или трајно решение. Палијативната хирургија, исто така, може да се користи за ублажување на симптомите и продолжување на животот во напредна фаза. Кај повеќето случаи во „Аџибадем“, операциите за рак на дебелото црево може да се прават со минимално инвазивни техники наместо отворена операција. Лапароскопијата и роботската хирургија помагаат да се намали времето на закрепнување и да се подобри удобноста на пациентите.

Хемотерапија за рак на дебелото црево. Се нарекува и системски третман, и користи лекови за уништување на канцерогените клетки низ телото. Дури и ако туморот е дијагностициран во рана фаза и целосно отстранет со операција, некои клетки на ракот можат да патуваат до различни делови од телото преку лимфните и крвните садови. Ако не се уништат, тие клетки се размножуваат и растат со текот на времето, предизвикувајќи повторно појавување на болеста во кој било дел од телото. Од тие причини, по операцијата може да се примени превентивна хемотерапија за уништување на преостанатите клетки на ракот. Хемотерапијата може да се користи и пред операција за да се намали голем тумор и да се олесни операцијата (неоадјувантна терапија).

Целна терапија за колоректален карцином. За разлика од хемотерапијата, која покрај канцерогените ткива влијае и на здравите клетки, целните лекови ги напаѓаат само малигните клетки и не предизвикуваат значителни несакани ефекти. Тие имаат широка примена во третманот на рак на дебелото црево, особено во стадиум IV на болеста. Според некои студии, кога се користат со конвенционална хемотерапија, овие лекови може да ги зголемат резултатите за 25-30%.

Терапија со зрачење за рак на дебелото црево. Радиотерапијата користи високи дози на зрачење за уништување или намалување на големината на туморите. Понекогаш се препорачува за пациенти со рак на дебелото црево како дел од планот за лекување за да се елиминираат резидуални канцерогени клетки или метастази. „Аџибадем“ е опремен со најнови високотехнолошки уреди за радиотерапија, вклучително и MRIdian од ViewRay што овозможува ултрапрецизен третман со зрачење на тешко достапни и подвижни тумори во абдоменот.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search