Endometriosis - Acıbadem Healthcare Services (MK)
Endometriosis

Endometriosis

Тука сме да ја победиме ендометриозата

Ендометриозата е едно од најчестите гинеколошки заболувања кај жените ширум светот. Бројот на жени кои имаат ендометриоза се зголемува од година во година. Се смета дека 200 милиони жени страдаат од ендометриоза. Тоа не е фатална болест. Сепак, може да предизвика замор, силна болка за време на менструален циклус и сексуален однос, болка при мокрење и неплодност. Специјализираниот центар за ендометриоза на „Аџибадем“ се залага да понуди најсоодветен третман и има меѓународно призната стручност во таа област. Без оглед на сложеноста на случајот „Аџибадем“ обезбедува мошне искусен тим и напредни дијагностички и хируршки технологии потребни да се победи ендометриозата. Пациентите кои страдаат од ендометриоза патуваат низ целиот свет, но на крајот доаѓаат на лекување во „Аџибадем“.

Што е ендометриоза?

Ендометриоза или „чоколадна циста“ е болно нарушување при што ткиво слично на внатрешните ѕидови на матката или „ендометриум“ расте вон матката. Ендометриозата ги зафаќа јајниците, јајцеводите и линиите на карлицата. Како што ткивото се згуснува и крвари, заболувањето предизвикува неколку симптоми, намалувајќи го квалитетот на живот на пациентката. Една од 10 жени кои имаат менструален циклус страда од ендометриоза.

Симптоми на ендометриоза

Симптомите на ендометриоза се различни:

  • Хроничен замор
  • Силна болка во текот на менструалниот циклус и сексуален однос
  • Болка при мокрење
  • Заболувања во врска со празнењето црева
  • Неплодност
  • Јако крварење
  • Дијареја
  • Запек
  • Мачнина за време на менструација

Ендометриозата предизвикува губење на рамнотежата меѓу здравјето и животот кај жените, бидејќи тие тешки или хронични симптоми влијаат на нивните секојдневни активности, сексуални односи и сознание за животот. Сепак, овие симптоми може да не се јават воопшто, така што дијагнозата на ендометриоза е невозможна. Како резултат на тоа, за дијагностицирање на болеста е потребен ултразвук или друга дијагностичка алатка.

Дијагноза на ендометриоза

Симптомите на ендометриоза се слични на другите гинеколошки проблеми. За точна дијагноза на ендометриоза потребно е специјализирано знаење и искуство како што се физички преглед и снимање. Кога ендометриозата не може да се дијагностицира и поради тоа не се лекува или погрешно се лекува, може да доведе до други карлични нарушувања, па дури и до неплодност. Рана дијагноза од страна на искусен гинеколог и акушер специјализиран за операција на ендометриоза и ендометријална циста заштедува време и енергија за пациентите, зголемувајќи ја нивната доверба во третманот.

Хируршки третман на ендометриоза

Хируршки третман на ендометриоза може да се планира кога симптомите се тешки и/или медицинскиот третман се покажува несоодветен. Хируршката интервенција е префериран метод на лекување кога доаѓа до анатомско влошување кај карличните органи или опструкција на цревата и уринарниот тракт. Генерално, повеќе се претпочита конзервативниот метод во кој се зачувуваат ткивата на матката и јајниците (хируршки се отстранува само ендометријалното ткиво). Операцијата се изведува со лапароскопска и роботска хирургија.

Најважен момент при операција на ендометриоза е големото знаење и искуство на хирургот за успешен исход. Изведувањето на оваа операција од страна на неискусен лекар може да се потврди со висока стапка на компликации во текот на операцијата (крварење, васкуларна повреда, повреда на уринарниот тракт, цревата, и фистула) и рецидив на болеста во раниот постоперативен период. Тоа може да се должи и на нецелосна операција. Со успешна операција, може да се постигне спонтана бременост, живот без болка и ниска стапка на рецидив.

Зошто Центарот за ендометриоза „Аџибадем“?

„Аџибадем“ има пионерски центар за ендометриоза не само во Турција, туку и во целиот свет. Центарот за ендометриоза „Аџибадем“ има знак за „Мултидисциплинарен специјализиран центар за ендометриоза“ според акредитацијата SRC. „Аџибадем“ е прв во Турција, втор во Европа и 6-ти мултидисциплинарен специјализиран центар за ендометриоза во светот. Оваа непрофитна организација за безбедност на пациентите е со седиште во САД и обезбедува акредитации за хируршки установи и медицински професионалци. SRC од болницата очекува 100 успешни операции на ендометриоза годишно. Покрај тоа, постојат различни клучни барања за аплицирање за оваа акредитација. „Аџибадем“ ја има честа да биде втора болница акредитирана од SRC во оваа област во Европа. Дополнително, директорот на центарот Танер Уста, професор по гинекологија и акушерство, е признаен како магистер хирург од страна на SRC. Танер Уста, директор на Специјализираниот центар за ендометриоза при болницата „Аџибадем Алтунизаде“ е експерт за ендометриоза, болки во карлица и роботска хирургија со добра обука во Франција, Германија и Турција. Со својата „специјалност за невропелвеологија“ Танер Уста користи нов медицински концепт во „Аџибадем“ за лекување на хронична карлична болка.

Центарот за ендометриоза „Аџибадем“ овозможува жените да добијат најоптимален третман. Големото искуство и високо усовршените вештини на нашите лекари обезбедуваат огромна разлика во успешното лекување на ендометриозата.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search