Трансплантација на коса - ACIBADEM (Аџибадем)
Центар за трансплантација на коса

Центар за трансплантација на коса

Центарот за трансплантација на коса „Аџибадем“ и нашиот искусен медицински персонал, специјализиран за таа област се совршено решение за третмани на трансплантација на коса во средина што нуди најголема грижа за вашето здравје и благосостојба.

Што е трансплантација на коса?

Паѓањето коса може да биде стресно искуство за секого, без оглед на возраста и полот; сепак, тоа е особено честа појава кај мажите. Тоа е причината зошто трансплантацијата на коса се смета за еден од третманите што го менуваат животот во козметичката хирургија, за луѓе на кои им паѓа или ја загубиле косата поради паѓање на истата или други причини.

Операциите за трансплантација на коса секогаш се популарни меѓу познатите личности, а сториите за третмани на трансплантација на коса кај славни личности, како оние за Илон Маск или Вејн Руни, се чести во дневните вести. Благодарение на повеќе напредувања во медицинските технологии што се користат во оваа област во последните неколку години, трансплантацијата на коса брзо стана популарно решение за многу луѓе бидејќи сега е достапна повеќе од кога и да е, закрепнувањето е побрзо, и болката во постапката е помала.

Во суштина постојат три различни постапки во областа на трансплантација на коса, која сè уште напредува; сепак, во основа може да се дефинира како пренесување на здрави фоликули на коса од одредени делови на главата во делови што имаат тенка или немаат коса. Бидејќи решението  е трајно, овој третман е со релативно брзо и лесно закрепнување, иако времето на закрепнување може да варира според употребениот метод. Доколку сметате дека паѓањето на косата психолошки ве погодува, не треба да постои причина што ќе ве спречи да добиете медицински третман во Центарот за трансплантација на коса „Аџибадем“, каде што се нуди врвна технологија која лесно може да ги отстрани негативните ефекти од паѓањето коса.

Постапки за трансплантација на коса во Турција

Со својата лесно достапна географска локација, прекрасните историски места и пejсажи и огромните опции за сместување од луксузни до буџетски приспособени места, Турција веќе е голем актер што го докажува својот водечки статус во туризмот и здравствениот туризам. Во комбинација со фактот дека Турција е домаќин на напредни медицински центри и експерти за трансплантација на коса, таа со сигурност станува еден од најпопуларните избори за операции на трансплантација на коса низ годините. Земајќи предвид дека цената за трансплантација на коса во Турција е многу пониска во споредба со цените во Велика Британија, САД и Европа, опциите за пресадување коса во Турција излегуваат во преден план.

Колку чини трансплантација на коса? Секако, нема утврдена цена за трансплантација на коса каде и да е во светот. Сепак, проценетата цена во Велика Британија за таква операција се движи од 5.000 до 15.000 фунти, додека во САД од 4.000 до 20.000 американски долари. Истата операција во Турција е многу пониска, дури и со вклучено сместување во луксузни хотели, превоз, такси за превод  и постоперативна нега. Плус, можете да останете во Турција по заздравувањето од операцијата и да уживате во прекрасни градови и убави пејзажи по разумни цени.

Зошто да изберете центар за трансплантација на коса „Аџибадем“?

Популарноста на Турција кај пациентите за трансплантација на коса низ целиот свет, исто така, предизвикува некои негативни ефекти. Во последниве години, основани се многу турски клиники за трансплантација на коса низ целата земја. Поради големите разлики и неконзистентниот опсег на цени, таканаречените непрофесионални „експерти“ и недостаток на мислења за трансплантација на коса во Турција од пациентите на овие клиники, наоѓањето доверливо и професионално место за третман на трансплантација на коса со искусни хирурзи во санитарна и хигиенска средина што ја гарантира вашата благосостојба, сега се претвори во доста збунувачки и тежок процес. Со својот стручен медицински персонал и хирурзи специјализирани во областа на козметичката хирургија и трансплантација на коса, Центарот за трансплантација на коса „Аџибадем“ нуди медицински докажани методи на трансплантација на коса. 30-годишното искуство и национална мрежа на поврзани здравствени услуги, составени од 21 болница и 13 медицински центри, со над 3.500 лекари и 4.500 медицински сестри, го прави „Аџибадем“ престижно и етаблирано одомаќинето име за трансплантација на коса, не само во Турција, туку и во Бугарија, Македонија и Холандија каде што има болници кои обезбедуваат различни здравствени услуги.

Кога се користи одреден третман како третман на трансплантација на коса, секој пациент има право да се увери дека третманот ќе резултира со најдобар можен исход. Имајќи го предвид тој принцип, Центарот за трансплантација на коса „Аџибадем“ ги нуди најдобрите опции за трансплантација на коса, со најсовремени медицински технологии и стручни хирурзи, обезбедувајќи услови медицинското патување во Турција секогаш да биде убаво сеќавање.

Методи за трансплантација на коса

Технологијата за трансплантација на коса помина долг пат за релативно кратко време. Во почетокот на операциите за трансплантација на коса, имено пред 1940-тите години, техниките за трансплантација на коса беа крајно ограничени, а експертиза во таа област не постоеше во каков било облик или форма, во споредба со денешните стандарди. Во 1939 година, јапонскиот дерматолог Шоџи Окуда ги опишал првите експерименти со трансплантација на коса во современиот медицински свет. Иако не се знаеше многу за постапката, тој користел многу слична техника со трансплантација на коса FUE. Накусо, Окуда извлекувал фоликули на косата со мали, кружни исечоци и ги пресадувал во ќелавиот регион на главата на неговиот пациент. Според неговите изјави,  операцијата била успешна.

Следниот развој што вреди да се спомене во областа на трансплантација на коса се случил во раните 1950-ти години. Норман Орентрејх, друг искусен дерматолог кој се смета за татко на модерната трансплантација на коса, започнал да спроведува експерименти во оваа област. Со неговата техника тој се обидел да премести групи фоликули на коса. Тој, исто така, открил дека преместените фоликули можат да растат коса во нездравите или ќелавите делови. Бидејќи неговиот метод опфаќал групи на фоликули извлечени со секој убод, резултатите не биле толку природни како што би се очекувало. Во следните децении, експертите ширум светот истапуваа со нови методи за подобри резултати, така што убодите на скалпот стануваа сè помали. Во денешната технологија, три техники станаа популарни меѓу хирурзите. Тие методи се FUE, FUT и DHI, соодветно. 

FUЕ (Екстракција на фоликуларна единица)

Екстракцијата на фоликуларна единица, или скратено трансплантација на коса FUE, е едно од најновите достигнувања во техниките за трансплантација на коса. Надградена  на првите откритија на Шоџи Окуда, оваа техника за индивидуално отстранување на фоликуларни единици со употреба на игли и убоди на кожата за прв пат се изведе во 1989 година. Сепак, беше потребно уште време за да се рационализира и да ја достигне својата популарност денес. Во следните децении, убодите и сечилата што се користат во оваа техника стануваа сè помали. Фактот дека методот FUE обезбеди прецизна можност за специјализираните хирурзи и дека крајниот резултат беше природен изглед, го направи овој метод најпопуларен меѓу трите најистакнати техники во областа на трансплантација на коса.

Постојат три различни видови на трансплантација на коса FUE. Тие се:

Sapphire FUE

Во операциите со Sapphire FUE, наместо челични игли, се користат сечила од сафир за извлекување на графтови и фоликули. Овие сечила од сафир имаат уште попрецизни можности за сечење за време на операцијата и побрзо време на закрепнување за пациентите, кое трае приближно една недела.

microFUE 

Методот microFUE е најпрецизен меѓу сите техники на FUE. Во microFUE техниката се користат тенки игли, со дијаметар од 0,6-0,8 мм, прицврстени на микромотор. Времетраењето на работата е пократко во споредба со другите техники благодарение на микромоторот што се користи во овој метод.

FUE долга коса

Техниката FUE долга коса е најпосакувана за пациентите кои не сакаат да ја избричат ​​главата целосно пред операција. Откако ќе се остави косата да расте на задниот дел и на страните на главата, се бричи правоаголно парче коса од задниот дел на скалпот и фоликуларните единици на косата се отстрануваат од тој дел и се пренесуваат на посакуваните делови на скалпот. Тој правоаголен дел од косата може да се сокрие со чешлање на подолгата коса од горниот дел и страните на главата кон надолу до целосно извлекување.

FUT (Трансплантација на фоликуларна единица)

Трансплантацијата на коса FUT е постара техника во споредба со техниките FUE и DHI. Од тие причини техниките FUE и DHI се користат почесто во денешниот свет на трансплантација на коса, а техниката FUT повеќе не ја преферираат и користат искусните и технолошки напредни центри за трансплантација на коса. Разликата помеѓу трансплантацијата на коса FUE и FUT е што кај техниката FUT фоликуларните единици се отстрануваат и се пренесуваат во групи наместо една по една. Тоа ја прави оваа техника најсоодветна за случаи кога е потребен голем дел од трансплантација на коса, и дава подобри резултати во споредба со индивидуалниот трансфер на фоликули кај овие случаи. Сепак, постојат некои недостатоци, како што е подолг период на закрепнување и повеќе болки. Покрај тоа, хируршката операција остава лузна во форма на хоризонтална лента на задниот дел од скалпот, иако лесно се крие со растечката коса.

DHI (Директна имплантација на коса)

DHI трансплантацијата на коса е најновиот метод во светот на трансплантација на коса. Функционира слично на методот на трансплантација на коса FUE, каде што се извлекуваат фоликули на косата и се пресадуваат една по една. Факторот на диференцијација е алатка што се користи во методот DHI. Додека се спроведува операција FUE, хирургот треба да отвори мали дупки за да ги пресади фоликулите во ќелавиот дел од скалпот користејќи друга алатка. Сепак, методот DHI е комбинација на отстранување и пресадување на фоликулите на косата во еден процес со специјализирана алатка слична на пенкало; на тој начин значително се скратува времетраењето на операцијата.

Фази на постапката за трансплантација на коса

По безбедно пристигнување во Турција и пријавување во вашиот хотел, можете да го посетите Центарот за пресадување коса „Аџибадем“ за да започнете со потребните тестови, прелиминарен преглед и детална анализа со цел да го изберете најдобриот метод што ќе се користи за време на операцијата. Овој процес ,исто така, опфаќа и утврдување колку графтови ќе се користат. Во оваа фаза, можете да поставите какво било прашање што ќе ви падне на ум и да се консултирате со медицинските експерти на „Аџибадем“ за да имате најдобро искуство и резултат од вашата операција.

По завршувањето на последните тестови на крвта и подготовките за операција, ќе бидете внесени во операционата сала кога ќе бидете подготвени. Откако ќе се аплицира локален анестетик на скалпот, хирургот ќе ја изврши операцијата користејќи ја техниката за трансплантација на коса за која експертите утврдиле дека е најсоодветна за вас во текот на предоперативната фаза. По операцијата, може да заминете од болница истиот ден. Искусен медицински персонал во Центарот за трансплантација на коса „Аџибадем“ ќе ви ја обезбеди потребната постоперативна нега и ќе посвети најголемо внимание на вашата благосостојба. Доколку е потребно, може да се договорат дополнителни состаноци со цел да се провери напредокот на заздравувањето во следните неколку дена. Без оглед на техниката што се користи во вашиот случај, ќе можете да се вратите на секојдневните животни активности за помалку од една недела и ќе бидете речиси целосно заздравени за еден месец.

Најчесто поставувани прашања

• Дали трансплантацијата на коса е трајна?

Донаторската област избрана за трансплантација содржи најцврсти фоликули на косата. Од тие причини, нема да ја загубите косата на делот од главата каде што е спроведена операцијата за трансплантација на коса. Вашата пресадена коса ќе биде трајна во речиси секој случај.

• Кој метод за трансплантација на коса е погоден за мене?

Одлучување за методот на трансплантација на коса без спроведување на потребни тестови и прелиминарен преглед не е можно. Водечките медицински експерти од областа на трансплантација на коса ќе можат да ја утврдат најсоодветната техника за вас  на предоперативниот термин во Центарот за трансплантација на коса „Аџибадем“.

• Дали е потребна анестезија за трансплантација на коса?

Да, со помош од анестезиолози пред операцијата ќе се аплицира локална анестезија на вашиот скалп. Вие сепак ќе бидете целосно будни; но, одреден временски период нема да почувствувате ништо на скалпот за време на или по операцијата.

• Дали треба да ја избричам главата пред трансплантација на коса?

Во повеќето случаи, одговорот е да. Сепак, не треба да правите ништо пред да пристигнете на клиниката, бидејќи доколку е потребно главата ќе се избричи пред операцијата.

• Дали косата повторно расте во донаторската област?

Технички, бидејќи фоликулите на косата се отстрануваат од донаторската област, тие нема да растат повторно. Сепак, благодарение на напредните техники за избор на индивидуални графтови на коса во методите FUE и DHI, ќе биде невозможно да се види отсуството на коса во донаторските области откако целосно ќе се излекувате. Треба да имате предвид дека истото не се однесува на трансплантацијата на коса FUT.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search