Кардиологија и кардиолошки процедури - ACIBADEM
Кардиологија и кардиолошки процедури

Кардиологија и кардиолошки процедури

Кардиологија и кардиолошки интервенции

Центарот за нега на срце „Аџибадем“ конкурира на светско ниво во обезбедување најсовремена нега на срцето во Турција. Користиме најнова технологија и обезбедуваме најсовремени и најсеопфатни методи за дијагностика и третман на кардиоваскуларни болести.

Во нашиот центар за нега на срце, тим од кардиолози и кардиохирурзи работат заедно на „пристап на тимот за срцето“ што е најефективен начин да се понуди нега „насочена кон пациентот“.

Нашиот центар нуди неинвазивни испитувања и минимална инвазивна интервентна кардиолошка дијагноза и лекување, електрофизиолошка студија, нуклеарна кардиологија, Flash CT, PET CT, MRI на срце, ЕКГ и ЕКГ при напор, ЕКО, коронарна и ангиографија на рачниот зглоб.

Изведуваме минимални инвазивни операции и сложени операции како што се коронарна ангиопластика и примена на стент, операција за бајпас, TAVI, постапка за аблација на катетер и така натаму.

Вообичаени срцеви болести

Коронарна артериска болест

Коронарната артериска болест е меѓу најчестите срцеви болести. Крвта може слободно да патува низ здрава коронарна артерија, што овозможува снабдување на срцето со потребната крв богата со кислород.

Високото ниво на холестерол и крвен притисок или пушењето може да ја оштети внатрешноста на артериите, што резултира со таложење на наслаги внатре во ѕидовите на артериите и спречување на протокот на крв. Таа состојба сигнализира почеток на коронарна срцева болест.

Колку повеќе наслаги се наталожуваат во артеријата, толку артеријата станува потесна, што дополнително го намалува количеството на крв што тече во срцето. Тоа го губи кислородот од  срцето, предизвикувајќи болка во градите.

Стеснета артерија целосно блокирана од згрутчување на крвта резултира со срцев удар (миокарден инфаркт). Недостатокот на крв богата со кислород доведува до трајно оштетување на срцевиот мускул.

Срцев удар

Срцев удар се јавува кога ќе се блокираат коронарните артерии кои го хранат срцето или некоја од нивните гранки. Тоа резултира со неповратно оштетување на срцевиот мускул или фатален срцев удар. Срцевите удари се најтешки од сите коронарни срцеви болести.

Два водечки фактори на ризик го зголемуваат ризикот од срцев удар: „непроменливи ризици“ и „променливи ризици“. Непроменливите ризици опфаќаат генетски фактори, возраст и машкиот пол. Мажите и луѓето со членови на семејството кои имаат историја на рани срцеви удари се изложени на поголем ризик. Ризиците, исто така, се зголемуваат со возраста.

Втората група е „променливи ризици“. Намалувањето на овие фактори на ризик во целост зависи од обидите на поединецот. Пушењето, високиот крвен притисок (хипертензија), дијабетесот, високите нивоа на масти во крвта и дебелината спаѓаат во оваа група.

Примарниот симптом на срцев удар е болка во градите. Кај класичните случаи на срцев удар, таа болка е силна и разорна. Раната интервенција е од исклучителна важност кај срцевите удари, а свесноста за симптомите му овозможува на поединецот да побара медицинска помош без да се губи време.

Болести на срцевите залистоци

Срцето има четири залистоци кои постојано се отвораат и затвораат. Несоодветното отворање и затворање на залистоците може да доведе до болести на срцевите залистоци.

Болестите на залистоците можат да бидат вродени или да се развијат по ревматизам во детството или калцификација на стара возраст.

Тегобите може да варираат во зависност од тоа кој залисток е заболен. Симптоми почнуваат да се јавуваат како што се зголемуваат тегобите. Тие, генерално, се замор, брзо заморување, палпитации на срцето, чувство на блокираност, недостаток на здив и отечени стапала што сигнализираат оток во телото.

Пред да се почуствуваат какви било тегоби, болестите на залистоците може случајно да се дијагностицираат при рутински прегледи, кога лекарот ќе слушне шум во срцето. Како што се зголемуваат тегобите, дијагнозата може да се постави со помош на специјални дијагностички техники; електрокардиографија, рендген на граден кош, ехокардиографија и катетеризација на срце.

Аритмии

При аритмија се јавуваат проблеми како резултат на пулсот на срцето. Иако аритмиите генерално се забележуваат кај пациенти со веќе постоечки срцеви болести, тие може да се јават и кај луѓе кои немаат здравствени проблеми.

Некои заболени не се свесни за овие проблеми и ќе добијат дијагноза при рутински преглед или по електрокардиографија направена од други причини. Сепак, значителен број пациенти се консултираат со своите лекари поради тегоби како палпитации, неправилни отчукувања на срцето, непријатно чувство во градите, чувство на празнина, вртоглавица, несвестица, намалување на капацитетот за напор и отежнато дишење.

Ендокардит

Ендокардитот е микробно воспаление на внатрешниот слој на срцето, наречен ендокардиум кој, исто така, ги опфаќа и срцевите залистоци. Симптомите варираат во зависност од кој дел од срцето е воспален и видот на бактериите што ја предизвикуваат инфекцијата.

Пациентите примаат интравенска антибиотска терапија најмалку 4-6 недели. Операција е опција за срцева слабост предизвикана од ендокардит или при исфрлање на згрутчена крв.

Неопходно е ендокардитот да се лекува. Срцевите пациенти имаат посебна потреба од внимателна заштита.

Кардиомиопатии (болести на срцевиот мускул)

Кардиомиопатиите, дефинирани од Светската здравствена организација (СЗО) во 1995 година, се болести на срцевиот мускул кои резултираат со дисфункција на срцето. Четирите групи на кардиомиопатии се:

 • Дилатирана кардиомиопатија
 • Хипертрофична кардиомиопатија
 • Рестриктивна кардиомиопатија
 • Аритмогена десна вентрикуларна кардиомиопатија

Постојат многу фактори кои предизвикуваат кардиомиопатија, вклучувајќи коронарна артериска болест, болест на срцеви залистоци, хипертензија, системски инфекции, болести на метаболичкиот систем, генетски причини и различни видови на труење.

Операција може да се изведе под околности кога не може да се применат лекови или интервенции.

Главни васкуларни болести

Аневризми на абдоминална аорта: Оштетување на ѕидот на аортата предизвикува најголемата артерија која излегувајќи од срцето се проширува до 1,5 пати повеќе од нејзината оригинална големина во абдоминалната регија. Почесто се забележува кај постари мажи. Генерално се јавуваат 2-3 случаи на 10 илјади луѓе.

Луѓето кои пушат, имаат историја на аневризми во семејството, се постари или високи, или имаат блокирани артерии, високо ниво на холестерол или хронични белодробни болести и хипертензија, се изложени на ризик од развој на аневризми на абдоминална аорта.

Аневризмите на абдоминална аорта често не покажуваат никакви симптоми. Болеста вообичаено се идентификува кога пациентот консултира лекар за друга медицинска тегоба. Приближно 25 проценти од пациентите може да имаат постојани или привремени болки во желудникот.

Аневризми на торакална аорта: Овие аневризми се формираат во аортата во пределот на градниот кош. Локализирано проширување од приближно 4cm се нарекува аневризма. 1-1,5 проценти од пациентите со торакални аневризми се на возраст од 65 и повеќе години.

Пациентите на возраст од 65 и повеќе години се повеќе склони кон болеста во подоцнежните години. Аневризмите на торакална аорта може да бидат предизвикани од аортна дисекција, фамилијарна аневризма, болест на сврзното ткиво (Марфанов синдром), траума и инфективни болести.

Аневризмите на торакална аорта генерално не покажуваат никакви симптоми. Широките аневризми може да предизвикаат болка во градите, грбот и стомакот. Тегобите се слични на срцев удар. Сепак, други симптоми може да бидат и дисфонија, тешкотии при голтање, кашлање или повраќање и крварење. Ненадејниот почеток на овие симптоми може да сигнализира итна состојба како што е пукање на аортата.

Дисекција: Аортна дисекција значи кинење на ѕидот на аортата. Клиничкото напредување може да варира во зависност од локацијата на кинењето на аортата.

Кај повеќето пациенти, состојбата е предизвикана од хипертензија. Може да се развие и како резултат на разни болести како што се аортна аневризма, болести на колагенското ткиво, аортна стеноза, аортна коарктација и други медицински постапки во врска со аортата. Симптомите често започнуваат со ненадејна, силна болка во градите и грбот што се опишува слично на прободување. Може да биде придружена и со тегоби како што се потење, студенило, гадење и повраќање.

Периферни емболии: Периферната васкуларна болест (ПВД) е стеснување или стегање на вените различни од коронарните вени што го снабдуваат срцето. Стеснувањето е толку напреднато што не се снабдува доволно крв до органите.

Дијабетес, долготрајна хипертензија, долгорочно нарушување на липидниот метаболизам, историја на атеросклероза (вкочанетост на садовите) во семејството, гихт, недоволно вежбање и зависност од никотин се меѓу факторите на ризик.

Најчеста тегоба е болката. Сепак, карактеристиките на болката се разликуваат: луѓето кај кои се јавува стегање страдаат од болка после пешачење на одредено растојание. Како што се зголемува стегањето, растојанието за пешачење се намалува. Вообичаено се чувствуваат грчеви. Сепак, болката исчезнува по одмор од 2-5 минути.

Констрикции на вени (венска тромбоза): Констрикциите на вените предизвикани од мало згрутчување во вената понекогаш нема да покаже никакви симптоми. Сепак, најситниот тромб може да биде опасен по живот во зависност од неговата локација. Хируршки методи се применуваат кај пациенти кои не реагираат на третман со лекови, кои страдаат од ризик од гангрена и кои имаат интензивни белодробни емболии.

Проширени вени

Проширените вени се дефинираат како проширување, издолжување и извртување на вените на ногата. Тие се забележуваат кај 10-20% од западното население. Веројатноста за проширени вени е пропорционална со возраста. Секое друго лице над 50 години страда од проширени вени.

Постојат 4 видови на проширени вени:

Пајакова мрежа: Тие вени се наоѓаат површно на кожата. Имаат дијаметар од 1mm или помалку, не се чувствуваат на допир и вообичаено се црвени по боја. Тие се широко распространети линеарни форми во форма на ѕвезда или пајакова мрежа и може да се шират на целата нога.

Ретикуларна варикоза: Овој вид на проширени вени тешко се чувствуваат; тие се малку отечени на кожата, имаат дијаметар помал од 4mm и имаат сина боја.

Проширувања на големата вена (Saphena varicose vein): Тие се проширени вени кои лесно се чувствуваат и гледаат, и кои формираат големи извртувања долж големата и малата вена сафена. Тие имаат дијаметри помали од 3mm. Како што течат под кожата, вообичаено не ја менуваат бојата на кожата, туку се гледа само зеленикавата рефлексија на вената. Отоците стануваат изразени кога стоите и исчезнуваат кога стапалата се во крената позиција додека лежите.

Длабоки проширувања на големата вена: Тие вени се наоѓаат во длабокиот слој на ногата. Проширените вени не можат да се забележат на кожата, но сепак предизвикуваат оток и нарушување на циркулацијата во ногата.

Почести се кај жените отколку кај мажите, како и кај луѓе со историја на проширени вени во семејството. Проширените вени може да се појават и како резултат на дебелина, стареење, бременост, менопауза, продолжено стоење, стегање и валвуларни нарушувања во длабоката вена.

Точната причина за проширени вени не е позната. Примарната причина е зголемување на вената поради структурна деформација на ѕидот на вената. Тоа доведува до обратен проток на крв поради нефункционирачка валвула во вената. Тој обратен проток го отежнува враќањето на крвта во срцето, постепено зголемувајќи го притисокот во вената. Зголемувањето на притисокот дополнително ги проширува вените, создавајќи маѓепсан круг.

Проширените вени, исто така, имаат помалку вообичаени причини. Кај поединци кои имаат згрчена длабока вена, површинската вена која носи 10 проценти од крвта во ногата го презема целото враќање на венската крв во ногата. Затоа дијаметарот се зголемува и се формираат проширени вени.

Услуги за нега на срце во здравствените центри „Аџибадем“

Услугите за нега на срце во „Аџибадем“ опфаќаат:

 • Тест при напор
 • Коронарна КТ ангиографија
 • Сцинтиграфија со перфузија на миокардот
 • Позитрон-емисиона томографија (ПЕТ)
 • Коронарна ангиографија
 • Примена на коронарен стент и балонска ангиопластика
 • Бајпас на коронарна артерија
 • Роботски коронарен бајпас
 • Коронарен бајпас со мал засек

Болести на срцевите залистоци

 • Ехокардиографија
 • Ангиографија и катетеризација
 • Перкутана валвулопластика
 • Метод на имплантација на аортна валвула со транскатетер (TAVI)
 • Роботска хирургија на залистоци
 • Операција на залистоци со мал засек

Аритмии

 • Холтер мониторинг
 • Дијагностичка електрофизиолошка студија (EPS)
 • Аблација на катетер
 • Вградување на постојан и привремен пејсмејкер
 • Вградување на AICD
 • Вградување на пејсмејкер со три комори

Васкуларни болести на аортата

 • Корекција на ендоваскуларна аневризма (EVAR)
 • Корекција на торакална ендоваскуларна аневризма (TEVAR)
 • Хибриден третман
 • Хируршка корекција
 • TAVI

Периферни емболии

 • Доплер ултразвук
 • BT ангиографија
 • Скенирање со магнетна резонанца (MRI)
 • Дигитална субтракциона ангиографија (DSA)
 • Примена на стент во каротидна аорта (CAS)
 • Ендартеректомија во каротидна аорта (CEA)
 • Периферен хируршки бајпас
 • Периферен ендолуминален бајпас

Проширувања

 • Трансдермален ласер
 • Склеротерапија
 • Хирургија на проширувања
 • Ендовенска хирургија на проширувања

Кардиомиопатии

 • Интервентен третман (аблација)
 • Хируршки третман

Вродени срцеви болести

 • Детска кардиологија
 • Детска кардиохирургија
 • Третман на вродени срцеви болести со катетер

Рехабилитација на срцето

Зошто да го изберете Центарот за нега на срце „Аџибадем“?

Од 2002 година, Групацијата за здравствена заштита „Аџибадем“ ги проверува своите медицински и административни резултати преку индикатори за успешност. Имајќи ги безбедноста и задоволството на пациентите како врвен приоритет, „Аџибадем“ ги следи резултатите што ги добива во грижата за срцето – и сите други гранки – како водич за обезбедување подобра грижа за пациентите.

– Според критериумите „Евроскор“, очекуваната стапка на смртност при операција на отворено срце е 3,8%, додека процентот кај „Аџибадем“ е 1,6%.

– Според критериумите „Евроскор“ очекуваната стапка на смртност при коронарен бајпас е 2,7%, додека процентот кај „Аџибадем“ е 1,0%.

Постари лица, дијабетичари или пациенти со историја на срцев удар, операција на срцето, нарушувања на контракција и проширување на срцето и не-функционирање на бубрезите, црниот дроб и белите дробови се соочуваат со повисоки ризици при операции. За објективна евалуација на пациентот постојат различни бодувања на ризик земајќи ги предвид тие фактори. При тоа се пресметуваат пондерираните бројки на ризик. „Евроскор“ е најчесто користениот систем на бодување.

„Аџибадем“ обезбедува висок стандард на современо дијагностицирање, третман и услуги за поддршка за кардиоваскуларни болести кај возрасни и деца.

Роботска хирургија: најнова технологија во грижата за срцето

Роботска и минимално инвазивна кардиохирургија

Роботската хирургија на срцето, која бара напредни техники и потструктура, се користи само во ограничен број центри во светот, вклучително и во САД. Болницата „Аџибадем Маслак“ е пионер во роботската кардиохирургија. Операции со роботска хирургија се реализираат во светот и во Турција.

Резултати на роботот „Да Винчи“ во болницата „Аџибадем Маслак“:

 • Аневризма (балонирање) на левата комора на срцето за прв пат во светот
 • Прва комплицирана корекција на митралната валвула во Турција
 • Први замени на митралната валвула.

Пациентите со коронарна артерија без васкуларна болест се оперираат со рутински роботски метод доколку нивните анатомски структури се соодветни. Понатаму, корекција на митралната валвула, замена на митралната валвула и интервенција на трикуспидалната валвула, исто така, може да се изведат кај пациенти со соодветна анатомска структура. Техничката стапка на успех во роботската кардиохирургија е 90%.

Зошто роботска – минимално инвазивна операција на срцето?

 • Помалку крварење
 • Помала потреба за трансфузија на крв
 • Помалку болки
 • Помал ризик од инфекција
 • Побрзо отпуштање од болница
 • Побрзо закрепнување
 • Поголема естетика

Предности на роботската и минимално инвазивната хирургија

Стапката на успешност на операцијата расте: Благодарение на тродимензионалната камера, се овозможува лесен преглед на местата кои се најтешки за набљудување. Покрај тоа, рацете на роботот имаат можност да се вртат за 540 степени и да се движат во 6 насоки. Бидејќи уредите што се користат се многу мали, тие можат да стигнат до места до кои човечката рака не може да стигне. На пример, стапката на успех на фиксирање на срцевиот залисток се зголемува со користење на овој метод. Пациентот чувствува помала болка: бидејќи операцијата се изведува со ситни делови, пациентите чувствуваат помалку болка во споредба со операција на отворено срце. Кожата нема големи хируршки лузни: бидејќи зафатите се изведуваат од 3 или 4 дупки од по 8 милиметри, на кожата не останува естетски вознемирувачка лузна. Периодот на хоспитализација е пократок: благодарение на малата операција и помалата загуба на крв, пациентите можат да бидат отпуштени во рок од 1-2 недели дури и при најкомплицирани операции. Побрзо враќање на работата и социјалниот живот: на местата на операција се јавува минимална штета. Така, на пациентот му е многу полесно и побрзо да излезе од постела и повторно да се приклучи на вообичаените физички активности. Намалена стапка на хеморагија: зоните на хеморагија може јасно да се видат благодарение на тридимензионалните камери со висока резолуција кои можат да го зголемат местото на операцијата. Значи загубата на крв е минимална, дури и не е потребна трансфузија на крв за пациентот.

Нема проблеми со градната коска: бидејќи резот низ градната коска не е неопходен, не се јавува ризик како изместена или инфицирана градна коска. Болницата „Маслак“ е пионерски центар во роботската кардиохирургија. Операции со роботска хирургија се реализираат во светот и во Турција.

Дијагноза и третман на состојби на срцето

Интервентни методи

Коронарна ангиографија: Ова е најсигурниот метод што се користи за испитување на анатомската структура на артериска констрикција и за обезбедување на функционална проценка со дополнителни техники.

Методот се користи кај пациенти чии резултати од други испитувања укажуваат на коронарна констрикција, пациенти на кои им е закажана стент или балонска ангиопластика или при дијагностицирање и третман на итни срцеви удари.

Постапката се изведува во лабораторија за катетер, поради што е неопходна хоспитализација. Пациентот не чувствува никаква болка за време на постапката, туку само чувство на топлина кое се шири низ целото тело во текот на неколку секунди од инјектирањето на радио-непроѕирна супстанција. Во нормални околности постапката е кратка, трае само 5 до 10 минути.

Има исклучително ниска стапка на смртност кога ја изведува искусен персонал во искусни центри (< 0,1%).

По изведената постапка, пациентот треба да се следи 2 до 6 часа во болница.

Ангиографија на рачниот зглоб: Ангиографијата игра клучна улога во дијагнозата на кардиоваскуларни болести. Со помош на неодамнешните развиени технологии, ангиографијата може да се направи од рачниот зглоб наместо од ингвиналниот регион. Доколку постои стегање на вените во ингвиналниот регион или ако ингвиналниот регион не е погоден поради прекумерна тежина, се претпочита ангиографија на рачниот зглоб.

Може да се користи кај 99 проценти од пациентите. Компликации на вените кај пациентот се забележуваат многу ретко. По постапката, пациентот може да седи, да оди наоколу и да јаде. Пациентот може да се врати на својот секојдневен живот истиот ден.

Лекување

Коронарна ангиопластика и примена на стентови: Коронарна ангиопластика (балон ендартеректомија) е проширување на локални констрикции во коронарните артерии со помош на нехируршки методи. Се вметнува „жица за водење“ и се турка од ингвиналната аорта до коронарните вени. Издишан балон се лизга низ оваа жица додека не стигне до регионот на стегање. Кога балонот ќе се надува однадвор (приближно 3cm во должина и 3-4cm во ширина), стегањето во коронарните вени се отстранува.

Сепак, не секоја коронарна констрикција е погодна за овој метод. За некои пациенти, операцијата за бајпас може да биде неопходна, додека кај други лековите за срце може да бидат ефективна и безбедна форма на лекување. Тие одлуки треба да ги носат само релевантни специјалисти.

Операција за бајпас: Во зависност од степенот на артериски констрикции, лекарот може да препорача интервенција за бајпас на коронарната артерија. Со таа интервенција се коригира протокот на крв што го снабдува срцето и така се враќа здравјето. Бајпас операција на коронарната артерија може да обезбеди втора шанса за вашето срце и живот.

Операцијата за бајпас на коронарна артерија повторно го снабдува срцето со крв преку формирање на друга патека, различна од згрчената или стеснатата артерија. Во случај на повеќе од една згрчена артерија, потребни се повеќе од еден бајпас.

Артеријата што треба да се користи за бајпас, позната и како графт, се зема од градниот кош, раката или ногата и се прикачува на згрчената коронарна артерија. Најчесто користени графтови се внатрешни торакални артерии, аорта од рацете и вена од нозете. Бидејќи областите на потекло на овие вени имаат дополнителни вени, нивното отстранување не влијае на циркулацијата на крвта во телото.

Операција со мал засек: Ендоскопската хирургија е минимално инвазивна метода во која операцијата на отворено срце се прави со помош на специјални ендоскопски уреди преку мал засек направен во пределот на градниот кош. За време на операцијата, сите хируршки инструменти се под контрола на хирургот. Во меѓувреме, ендоскопската камера може да се користи за преглед на оперативното поле.

Бајпас операција на коронарна артерија со ендоскопски метод може да се користи за корекција на залисток, имплантација на залисток и поправка на дефекти на вентрикуларниот септум и аблација за лекување на ритамот.

Во споредба со операцијата на отворено срце, мобилноста е поголема и заздравувањето на лузните е многу побрзо. По операцијата, пациентите се враќаат на работа и продолжуваат со активниот живот многу порано. Сепак, структурата на ѕидот на градната коска и анатомијата на срцето мора да бидат соодветни за овој метод.

TAVI: Имплантација на аортна валвула со транскатетер (TAVI) вклучува имплантација на аортна валвула во срцето со помош на методот на катетер без операција на отворено срце. При операции за имплантација на валвула низ светот и во Турција се користат биолошки срцеви залистоци. Во методот TAVI, биолошката валвула се става во обвивка за стент, и кога ќе се отвори, цврсто се поставува на местото на имплантација.

Во овој метод може да се користат две различни техники. Кај првата техника, слично на валвуларна ангиографија, валвулата се турка од ингвиналната област до срцето со помош на катетер. Кога ќе се најде на местото, механизмот на стентот се отвора. Втората техника се користи кога има стегање во ингвиналниот регион или абдоминалната област што ќе се користи за пристап до срцето. Потоа се прави мал засек од 4 до 5см во предниот ѕид на градната коска за да се пристапи до крајната точка на срцето. Валвулата се поставува со помош на катетер турнат до срцето. Кај двата метода нема потреба да се запира срцето и да се изведе операција на отворено срце. Постапката може да се заврши под локална анестезија.

По изведување на постапката TAVI пациентот се носи во соба. За тоа време, на пациентот му се даваат антикоагуланси, се следи 4-5 дена во нормални услови и се отпушта. По неколкудневен одмор, пациентот се враќа на контролен преглед и продолжува со секојдневниот живот. Методот TAVI првенствено се препорачува за пациенти со висок ризик кои инаку не би можеле да издржат операција на отворено срце за имплантација на валвула. Дополнително, може да се користи кај пациенти кои имаат други пречки против операција на отворено срце. Докажано е дека методот TAVI е ефикасен кај тие пациенти и им го продолжува животот и ја подобрува нивната клиничка состојба.

Иако TAVI е неодамна развиен метод, технолошкиот развој, искуствата од примената и научните резултати покажуваат дека ќе стане многу почест.

TAVI во „Аџибадем“: Постапките TAVI за имплантација на валвула се изведуваат во експериментални средини од 2002 година, а на луѓе од 2004 година низ целиот свет. Операцијата е успешно спроведена во низа истакнати центри и во САД и во Европа од 2010 година. За прв пат беше изведена во Турција во 2009 година. Тимот за кардиологија и кардиоваскуларна хирургија на „Аџибадем“ ја има на располагање потребната опрема за изведување на овој нов и успешен метод на лекување и може успешно да ја спроведе постапката TAVI.

Постапката ја организира и изведува тим составен од многу специјалисти од различни дисциплини, вклучувајќи кардиоваскуларна хирургија, кардиологија, анестезиологија и реанимација и радиологија.

Дијагностицирање и опции за лекување

Како и кај сите други болести, раната дијагноза на срцевите болести е од витално значење за успешно лекување. Редовните прегледи и внимателното следење на здравјето на вашето срце е првиот услов за рана дијагноза. Центрите за нега на срце „Аџибадем“ обезбедуваат дијагностика и лекување со помош на најсовремена опрема.

ЕКГ

Електрокардиографија (ЕКГ) е уред кој ја снима електричната активност на срцето за да го испита срцевиот мускул и неговото функционирање. Се користи за брзи проценки, особено во итни случаи.

ЕКГ е важна алатка во дијагнозата на кардиоваскуларни болести, структурни аномалии и аритмии. Мониторингот и интерпретацијата на ЕКГ може да се изведат брзо.

ЕКГ тест при напор

Тоа е тест што се изведува на лента за трчање по систематски, специфичен протокол. Се заснова на интерпретацијата на ЕКГ снимките добиени преку електроди што се поставуваат на градниот кош во текот н вежбањето. Тестот вообичаено трае 5 до 10 минути, но варира во зависност од возраста и состојбата на пациентот.

Тоа е тест што го следи моделот на функционирање на срцето при напор и се користи за да се идентификуваат емболии кои вообичаено не покажуваат симптоми во секојдневниот живот.

Толкувањето на ЕКГ тестот при напор за дијагноза треба да го прават искусни лекари за да се избегнат погрешни толкувања за некои други болести со слични наоди.

Ехокардиографија

Ехокардиографијата е дијагностичка и истражувачка алатка која овозможува испитување на структурата, патологијата и функциите на срцето со користење на ултразвучни звучни бранови.

Со помош на ехокардиографијата, може да се испитаат движењата и шуплината на ѕидот на комората, растот на срцевиот мускул и срцевите залистоци. Исто така, ехокардиографијата овозможува да се набљудува структурата и функционалноста на вградените вештачки залистоци. Практично сите вродени срцеви болести се дијагностицираат со овој метод.

Нема штетни несакани ефекти врз пациентите и може лесно да се користи. Пациентот не чувствува болка за време на постапката.

Холтер мониторинг

Холтер монитор се користи за следење на срцевиот ритам или крвниот притисок на пациентот. За ЕКГ снимање и мерење на крвниот притисок се користат посебни уреди со големина на мобилни телефони. Уредите се фиксираат на телото на пациентот вообичаено 24 часа или повеќе. Уредите постојано го мерат срцевиот ритам и крвниот притисок.

Вообичаено холтерот се користи за следење на срцевиот ритам и крвниот притисок на пациентот во секојдневниот живот. Лекарите го користат овој тест ако постои сомневање за абнормален срцев ритам или нерамнотежа во крвниот притисок.

Транс-телефонски монитор

Уред за снимање, сличен на холтер, е прикачен на пациентот за следење на срцевите функции.   Во нормални околности, холтерите можат да останат на пациентот два до три дена. Сепак, кај пациенти кои ретко чувствуваат некаква непријатност, симптомите може да не се појават за време на носењето на холтерот. Во такви случаи, може да се користи телемедицински уред кој работи на транс-телефонски принцип.

Стрес ехокардиографија

Ехокардиографијата направена во период на мирување ја одредува ширината на срцевата празнина, дефектите во движењето на ѕидот и функциите на контракција на срцето. Може да помогне индиректно да се дијагностицира коронарна артериска болест. Исто така, помага да се идентификуваат други состојби како што се кардиомиопатија која е дополнување на други болести на залистоците, инфекции на срцевата мембрана, кинење на аортата и прекумерно задебелување на срцето што може да предизвика болки во градите и отежнато дишење.

Стрес ехокардиографија може да се користи заедно со ЕКГ при напор за да се одреди локацијата на васкуларна болест.

Перфузиона сцинтиграфија на миокардот

Перфузионата сцинтиграфија на миокардот главно се користи за да се идентификуваат какви било проблеми во акумулацијата на крвта во срцевиот мускул. Обезбедува информации за акумулација на крвта во срцето под две различни состојби, една под стрес (на пример, за време на вежбање) и друга во мирување.

Сцинтиграфијата на миокардот може да се користи за да се идентификуваат сериозни коронарни артериски болести. Неговата дијагностичка чувствителност и прецизност во дијагнозата на тешки васкуларни болести е околу 90 проценти. Наодите добиени за време на испитувањето, исто така, даваат информации за ризикот од смртност, срцевите функции и напредната срцева слабост на пациентот, како и податоци од витално значење за донесување одлука за правилниот тек на лекувањето.

Flash CT

Flash CT е радиолошки метод за дијагноза кој дава пресек на испитуваната област со помош на рендгенски зраци.

Како радиолошки метод за дијагностицирање, Flash CT може да обезбеди слики од сите делови на телото, особено срцеви и пулмонални скенови.

Срцето може да се скенира за 250 милисекунди. Во споредба со системите со една цевка и еден детектор, Flash CT дава снимки за половина пократко време. Овозможува скенирање на срцето за 250 милисекунди (четвртина од времето на отчукување на срцето) со стапка на точност од 99%. Така, дури и во случаи кога пулсот на пациентот е над 100 отчукувања во минута, нема потреба срцето да се забавува со лекови. Flash CT е алатка за скенирање што емитува најниско ниво на зрачење на пазарот. Скенирањето на срцето може да се заврши со 80 проценти помалку зрачење. Може да се користи во рутински постапки како неинвазивна кардиолошка дијагностичка метода.

Магнентна резонанца (MRI) на срцето

Испитувањето со MRI дава значајни информации за вродени срцеви болести и срцеви шуплини и овозможува детална проценка на структурите на главните артерии кои влегуваат и излегуваат од срцето. Ги дополнува наодите од ехокардиографија без негативно да влијае на пациентот. Обезбедува детални информации за проценка на кардиоваскуларните констрикции, степенот на влијание на срцев удар врз срцевите мускули и состојбата на срцето во зачувување на неговата виталност и функционалност. Испитувањето со MRI има највисоко ниво на дијагностичка чувствителност во проценката на болестите на срцевиот мускул и срцевата маса.

Спротивно на традиционалните методи на снимање, MRI не содржи зрачење и ултразвучни бранови. Точните слики на органите се прикажуваат со помош на физиолошки параметри.

PET CT (ПЕТ КТ)

PET CT е кардиолошки преглед базиран на сцинтиграфија. Овој метод се користи за да се набљудува задржување на виталноста на срцето. Се користи главно за добивање детални информации за функцијата и виталноста на срцевите клетки, давајќи точни резултати за виталноста на срцевото ткиво. PET CT дава насоки за одредување дали операцијата за бајпас би била корисна за пациент со висок ризик.

Поврзани вести и статии

Совети за здраво срце
Совети за здраво срце

Следете едноставни, но ефективни препораки за здравје на кардиоваскуларниот систем. Така, можете да го намалите ризикот од кардиоваскуларни болести. Тајната на здраво срце… Кардиоваскуларните болести може да се спречат. Според студиите, модификациите на вашиот животен стил може да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести приближно за 82 отсто. Треба да обрнете внимание на следниве совети […] Read More

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search