Трансплантација на бубрег - ACIBADEM (Аџибадем)
Трансплантација На Бубрег

Трансплантација На Бубрег

Трансплантација на бубрег е најдобрата опција за третман на бубрежна инсуфициенција. Здравствената групација АЏИБАДЕМ е водечка дестинација за хируршки зафати за трансплантација на бубрег во Турција.

Операција за трансплантација на бубрег

Трансплантација на бубрег е операција за пациенти со бубрежна инсуфициенција. Здравите бубрези имаат многу функции, како филтрирање на отпадни производи и токсини, лачење на еритропоетин кој поттикнува продукција на црвени крвни зрнца, ослободување на ренин кој помага да се контролира крвниот притисок и многу други. Кога бубрезите не работат добро, тоа влијае на виталните функции на телото и предизвикува проблеми со срцето, белите дробови и коските. Напредното губење на функцијата на бубрезите е познато како бубрежна инсуфициенција или краен стадиум на бубрежна болест (ESRD). На луѓето кои страдаат од бубрежна инсуфициенција им е потребна дијализа или трансплантација на бубрег за да останат во живот. Дијализата може да биде опција која спасува живот, но машината не може да ги замени сите функции на здрав орган. Истражувањата покажуваат дека успешна трансплантација на бубрег обезбедува подобар квалитет на животот и очекуван животен век во споредба со дијализата. На долг рок, тоа е и најисплатливата алтернатива на дијализата.

За време на операцијата за трансплантација на бубрег, примателот добива здрав орган од починат или жив донатор на бубрег. Новиот бубрег се поставува во абдоменот и се поврзува со садовите и мочниот меур. Оштетените бубрези вообичаено не се отстрануваат освен ако не предизвикуваат проблеми. Трансплантацијата на бубрег е голема операција и стапките на успешност зависат од многу фактори, вклучувајќи го и искуството на центарот за трансплантација и неговиот тим.

Донација на бубрег од живи донатори

И покрај сите напори, во целиот свет има недостиг на органи од починати донатори. Генерално, луѓето можат да живеат здрав живот со само еден здрав бубрег. Затоа, трансплантацијата на бубрег од жив донатор може да биде алтернатива за долгите листи на чекање за некои пациенти. Здравите луѓе кои сакаат да му помогнат на некој близок може да изберат донација на бубрег од жив донатор. Во најдобар случај, донаторот и примателот имаат ист вид на ткиво и компатибилни крвни групи. Меѓутоа, денес постојат ефективни решенија за успешна трансплантација од жив донатор, дури и ако донаторот не е компатибилен. Понекогаш двојката примател-донатор може да биде спарена со друга, а донираните бубрези може да се заменат или „разменат“. Тоа се нарекува спарена донација или вкрстена трансплантација. Спарената донација обезбедува секој примател да добие соодветен бубрег.

Во Турција, меѓународните пациенти можат да аплицираат само за трансплантација на бубрег од жив донатор. Тие мора да имаат донатор кој е подготвен да донира бесплатно. Критериумите за живи донатори на бубрег се возраст над 25 години, блиски роднини до 4-то колено или одобрени од етичкиот комитет, со здрава бубрежна функција и добро севкупно здравје. Во Центарот за трансплантација на бубрег „Аџибадем“, деталната предоперативна проценка овозможува безбедна процедура за донирање – на донаторот нема да му биде дозволено да донира доколку постои ризик за неговото здравје во иднина.

Процедура за трансплантација на бубрег

Пред трансплантација на бубрег од жив донатор, и донаторот и примателот ќе подлежат на детални лабораториски испитувања, дијагностика со снимање и физички прегледи за да се процени нивната подобност за операција. Откако ќе заврши проценката, операцијата може да се закаже. Во Центарот за трансплантација на бубрег „Аџибадем“, донаторите можат да имаат корист од минимално инвазивната операција наречена лапароскопска донаторска нефректомија. Се изведува преку мал засек за побрзо закрепнување. Напредните хируршки техники овозможуваат отстранување на бубрегот преку еден отвор, папокот или породилниот канал кај жените (процедура ЗАБЕЛЕШКИ). Примателот вообичаено се носи на Одделот за интензивна нега за да биде внимателно следен веднаш по трансплантацијата. Ако бубрегот потекнува од жив донатор, тој вообичаено почнува да функционира веднаш или кратко време по операцијата.

Трансплантација на бубрег кај деца

Доенчињата и децата од сите возрасти може да имаат потреба од трансплантација на бубрег. Кај педијатриските пациенти, најчести причини за откажување на бубрезите се вродени аномалии и генетски состојби. Вродените нарушувања на уринарниот тракт кои влијаат на повеќе органи може да претставуваат значителна тешкотија за трансплантација на бубрег кај децата. Може да бидат потребни дополнителни операции, како што се отворена везикостомија и зголемување на мочниот меур. Центарот за трансплантација „Аџибадем“ има широко искуство со неонатални и педијатриски бубрежни пациенти, вклучувајќи сложени случаи и комбинирани трансплантации на црн дроб и бубрег. Преживувањето на графтот и на пациентите при трансплантација на бубрег кај деца е 100%.

Време на закрепнување од трансплантација на бубрег

По операцијата за трансплантација на бубрег, пациентите треба да поминат неколку дена во болница за да закрепнат. Тие се внимателно следени за какви било компликации, како што се крварење или инфекција. Повеќето пациенти можат да се движат еден ден по операцијата за трансплантација. Во Центарот за трансплантација на бубрег „Аџибадем“ донаторот вообичаено останува во болница два дена. Примателот се отпушта по седум дена. Пациентите кај кои е изведена трансплантација можат да се вратат во својот нормален живот во рок од неколку недели. Тие ќе треба да земаат лекови наречени имуносупресиви до крајот на нивниот живот за да го спречат телото да го отфрли новиот орган. Во текот на првите месеци по операцијата ќе бидат потребни редовни контролни прегледи за да се осигура дека бубрегот функционира добро и дека имуносупресивните лекови се добро прилагодени.

По трансплантација на бубрег

Животот по трансплантација на бубрег е сличен на животот пред откажување на бубрезите. По успешна бубрежна трансплантација, на примателот не му е потребна дијализа, нема значителни ограничувања во исхраната и целокупната состојба е добра. Сепак, овие пациенти мора да следат некои правила за да го одржат здрав трансплантираниот орган. Активен живот, здрави навики и исхрана со малку сол и масти се препорачуваат цел живот. Имуносупресивните лекови треба да се земаат секој ден како што е пропишано. Најчеста причина за отфрлање на органите е нередовното внесување на лекови против отфрлање. Симптомите на отфрлање на трансплантација на бубрег често се благи; затоа, редовните тестови и прегледи се задолжителни. Во повеќето случаи, искусни лекари можат да се справат со отфрлање на органи.

Колку долго трае трансплантацијата на бубрег?

Трансплантираниот бубрег нема „датум на истекување“. Кај некои пациенти може да трае цел живот, додека кај други може да бидат потребни неколку трансплантации во текот на животот. Животот на трансплантираниот орган зависи од многу фактори, вклучувајќи го општото здравје на донаторот и примателот, дали донаторот бил жив или починат, причината за трансплантација (трајна состојба може да му наштети на новиот бубрег исто како и на природниот) итн. Дури и ако трансплантираниот бубрег не функционира, пациентот сепак може да започне со дијализа или да се реши за втора трансплантација наречена ретрансплантација.

Во 2020 година, жена во Франција прослави 50 години активен живот по трансплантација на бубрег. Човек со изведена трансплантација во 1971 година верува дека е еден од најдолго преживеаните пациенти со трансплантација на бубрег во Обединетото Кралство. Друг човек со трансплантација во јуни 1977 година се смета за најдолго преживеан во Азија. Сите тие се трансплантации направени пред многу години. Денес хируршките техники и имуносупресивните лекови се многу пософистицирани, а примателите на бубрег можат да очекуваат уште подобри резултати.

Стапки на успешност на трансплантација на бубрег

Резултатите од трансплантација на бубрег драстично се подобрија последните децении. Развојот на хируршките техники, напредното разбирање на имунолошкиот систем и имуносупресивните режими, и подобрите опции за антимикробно лекување придонесуваат за повисока стапка на преживување при трансплантација на бубрег. Сепак, трансплантацијата на бубрег сè уште е високо специјализирана медицинска интервенција. Стапките на успешност во голема мера зависат од медицинскиот центар и тимот одговорен за операцијата и долготрајно следење. Во Центрите за трансплантација на бубрег „Аџибадем“, стапката на преживување на графтот е 99% по првата година и 94% во петтата година. Стапката на преживување на пациентите е соодветно 99% првата година и 95% петтата година.

Трансплантација на бубрег во Турција

Турција е глобален лидер во бубрежна трансплантација, со повеќе од 3500 трансплантации на бубрег годишно. Бидејќи дарувањето органи од починати не е доволно развиено на глобално ниво, 80% од трансплантациите на бубрег во Турција се прават со живи донатори. Програмите за трансплантација и стапките на успешност се добро регулирани и строго надгледувани од Министерството за здравство. Центрите за трансплантација редовно се проценуваат, а нивната стапка на успешност треба да биде повеќе од 85%. Многу пациенти од целиот свет ја претпочитаат Турција за трансплантација на бубрег поради големото искуство, пристапната цена и високите стапки на успешност на центрите за трансплантација.

Зошто АЏИБАДЕМ за трансплантација на бубрег?

Нашите хирурзи за трансплантација на бубрег изведуваат повеќе од 300 операции годишно, со стапки на успешност над светскиот просек. Центарот за трансплантација на бубрег „Аџибадем“, исто така, може да понуди:

Напредни хируршки техники. Минимално инвазивната хирургија и иновативните методи ја подобруваат удобноста, го намалуваат ризикот од инфекции и даваат подобри резултати.

Спарена донација на бубрези. Во Центрите за трансплантација на бубрег „Аџибадем“ често се вршат вкрстени трансплантации со одлични резултати.

Неонатална и педијатриска трансплантација на бубрег. Нашиот тим за трансплантација има голема експертиза за сложени и предизвикувачки случаи.

Најнова технологија. Во нашите оперативни сали, одделенијата за интензивна нега и лабораториските капацитети е достапна најсовремена опрема.

Исклучителна грижа за пациентите и меѓународна услуга за пациенти. Од првиот контакт до контролните прегледи по операцијата, пациентите кои доаѓаат од странство се водени и поддржани од нашиот Меѓународен центар за пациенти за да се осигури дека се чувствуваат како дома и удобно во секој чекор од процесот на трансплантација на бубрег.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search