Детска кардиологија и кардиоваскуларна хирургија – ACIBADEM (Аџибадем)
Детска кардиологија и кардиоваскуларна хирургија

Детска кардиологија и кардиоваскуларна хирургија

Обединети за спасување срца!

Во Детскиот центар за срце „Аџибадем“ сме посветени да направиме разлика во грижата за детското срце. Повеќе од 30 години ги третираме вродените малформации и стекнатите срцеви болести кај децата применувајќи медицинска извонредност и човечки допир. Како водечка медицинска институција во Турција и регионот „Аџибадем“ обезбедува најсовремени опции за дијагноза и третман за цел спектар на педијатриски кардиолошки состојби, дури и за најтешките или сложените случаи, со најдобри можни резултати. „Аџибадем“ го покрива секој аспект на срцевите болести кај децата, вклучувајќи неонатална хирургија на срце, сложени интервенции и повторни операции. Исклучителната грижа за пациентите се заснова на знаење, искуство и најнова технологија достапна ширум светот. Напредната медицинска опрема им овозможува на нашите специјалисти брзо и прецизно да дијагностицираат сложени медицински состојби и да ги лекуваат со стапки на успешност што надминуваат 95%. Децата и нивните семејства од целиот свет се упатуваат тука.

Општо е познато дека сеопфатните услуги што ги нудат мултидисциплинарни тимови во добро опремени специјализирани институции даваат најдобри резултати за децата со срцеви нарушувања. Педијатриските тимовите за нега на срце во нашите болници „Аџибадем Бакиркој“ и „Аџибадем Атакент“ вклучуваат искусни лекари по детска кардиологија, педијатриска кардиоваскуларна хирургија, анестезија и интензивна нега, кардиолошки снимања и радиологија, неонатологија и рехабилитација, социјална работа и психологија. Специјализирани тимови постојано се во контакт со другите одделенија ширум нашите болници, обезбедувајќи брз пристап до секој специјалист што може да биде потребен, под ист покрив. Имаме и специјално обучени медицински сестри за оперативни сали, интензивна нега и работа со пациенти. Секој член на нашите педијатриски тимови за срце посветува повеќегодишни напори за подобро разбирање на специфичните физички и емотивни потреби на нашите мали срцеви пациенти, со цел да се обезбеди најдобра грижа и најдобра шанса за живот: Обединети за спасување срца!

Срцеви болести кај децата кои се третираат во „Аџибадем“

Срцевите болести кај педијатриската старосна група се разликуваат од оние кај возрасните. Постојат два главни вида на срцеви нарушувања кај децата: вродени (вродени срцеви мани) или стекнати подоцна во животот. Некои од нив се:

 • Аритмија-неправилен срцев ритам
 • Кардиомиопатија
 • Вродени срцеви болести:
  • Атријален септален дефект
  • Вентрикуларен септален дефект
  • Атриовентрикуларен септален дефект
  • Коарктација на аортата
  • Синдром на хипопластично лево срце
  • Пулмонална атрезија
  • Пулмонална стеноза
  • Трикуспидална атрезија
  • Тетралогија на Фало
  • Тотално аномално-пулмонално венско враќање
  • Транспозиција на големите артерии
  • Truncus Arteriosus
  • Patent Ductus Arteriosus (PDA)
  • Аортна коарктација (AoCoA)
  • Синдром на хипопластично лево срце (HLHS)

Зошто детските центри за срце „Аџибадем“?

Кратки факти за нашите центри и тимови:

 • Кумулативно тимско искуство: 15000 пациенти за 30 години;
 • Повеќе од 600 пациенти секоја година, вклучувајќи и најсложени вродени срцеви болести;
 • Стапка на успешност повеќе од 95%;
 • „Аџибадем“ е референтен центар за сложени вродени срцеви болести и други кардиолошки состојби кај децата;
 • Лекари од светска класа, софистицирана технологија и пристап фокусиран на пациентот.

За меѓународните пациенти

Во детските центри за срце „Аџибадем“ знаеме дека патувањето во странство заради лекување на вашето дете може да биде стресно и огромно искуство. Затоа го создадовме Меѓународниот центар за услуги на пациенти, како решение „сѐ на едно место“ што го поддржува секој пациент, од првото барање до конечното враќање во матичната земја. Лекарски прегледи, патување и сместување, трансфери аеродром-хотел-болница се договараат според вашите потреби и желби. Обезбедена е 24-часовна покриеност на преведувачките услуги на мајчин јазик. Со избирање на „Аџибадем Турција“ и нашите сеопфатни услуги за пациенти, меѓународните пациенти можат да бидат сигурни дека нивното здравствено патување ќе биде совршено организирано, имајќи ја предвид нивната удобност.

Симптоми на проблеми со срцето кај децата

Кај вродените срцеви болести, за околу 30% од сите заболени деца е потребен третман во првиот месец од животот. Затоа, раната дијагноза и навременото лекување се од суштинско значење. Клучно е родителите да ги препознаат симптомите на срцевите болести и да се консултираат со лекар без губење време. Добро е да се знае дека ризикот од развој на вродени срцеви болести е 2 до 3 пати поголем кај бебињата кои имаат мајка или татко со истото нарушување. Раните знаци на срцеви проблеми кај децата варираат во зависност од состојбата, но најчести симптоми се:

 • Сина (цијанотична) боја на усните, во устата и под ноктите на бебињата,
 • Забрзано дишење или отежнато дишење,
 • Чест развој на респираторни болести,
 • Неподготвеност за доење или брз замор за време на доењето,
 • Недостиг на апетит и потешкотии со зголемување на телесната тежина,
 • Брзо заморување.

Во некои случаи, вродените срцеви болести кои се помалку сериозни може да не манифестираат никакви карактеристични симптоми во текот на првите години од животот. Кај постарите деца, знаците и симптомите како што се палпитации, отежнато дишење, брзо заморување, болка во градите, вртоглавица или несвестица за време на вежбање може да бидат алармантни за проблеми со срцето.

Дијагноза на состојби на срцето кај деца

Вродените срцеви болести често може да се дијагностицираат пред раѓањето, уште во 16-та гестациска недела од бременоста. Феталната ехокардиографија е неинвазивна дијагностичка метода слична на ултрасонографијата. Овозможува детален преглед на срцето на бебето додека е сè уште во утробата. Доколку се открие каков било проблем, бебето внимателно се следи и во меѓувреме се планираат третманите што треба да се применат по раѓањето. Дијагностицирањето на вродени срцеви мани за време на бременоста помага да се намалат сериозните компликации кај доенчињата.

Сепак, проблемите со срцето може да се дијагностицираат и подоцна во детството. Доколку постои сомневање за срцева болест кај вашето дете, педијатрискиот кардиолог врши физички преглед и различни испитувања користејќи напредни технолошки дијагностички алатки. Сеопфатен дијагностички процес може да вклучува:

Електрокардиограм (ЕКГ): Неинвазивно испитување со кое се испитува работата на срцето. Користи уред за мерење на електричната активност што минува низ срцето и ги бележи отчукувањата на срцето на ЕКГ-хартија. Постапката помага да се проценат отчукувањата на срцето и да се откријат нарушувања на ритамот.

Рендген на граден кош: Покажува дали срцето е зголемено или белите дробови имаат вишок течност. Нивото на зрачење што се користи при рендгенските снимки на градниот кош е многу ниско и нема никакви несакани ефекти.

Ехокардиографија (ултразвук на срце): Ултразвукот се користи за следење на срцето во живо и за оценување на функцијата на срцевиот мускул. Колку крв тече низ артериите и вените може да се измери со помош на звучни бранови со Доплер ултразвук на аортата. Овие две техники даваат корисни информации за структурата и функцијата на срцето.

Трансезофагеална ехокардиографија (ТЕЕ): Кај некои пациенти, можеби ќе бидат потребни подобри снимки користејќи специјална ултразвучна сонда низ устата и низ хранопроводникот.

Стрес тест: ЕКГ се прави додека детето оди на лента за трчање со брзо темпо. Тоа открива проблеми во работата на срцето предизвикани од вежбање.

КТ (компјутерска томографија) на срце: Се користи во специфични случаи за детална визуелизација на срцето и крвните садови на детето. Кај сложени случаи, КТ скенирањето е потребно за прецизни анатомски детали.

Скен на срце со магнетна резонанца: Обезбедува јасни снимки на срцето и крвните садови во градниот кош со помош на магнетна технологија, без зрачење.

Катетеризација и ангиографија на срце: Напреден метод на испитување со помош на тенка цевка (катетер) вметната во крвен сад, и рендгенски зраци (флуороскопија) што ја водат до срцето. Тоа овозможува директна визуелизација на анатомските детали.

Електрофизиологија (EP студија): Испитување кое се користи за дијагностицирање на неправилни отчукувања на срцето или аритмија. Слично на методот на катетеризација на срце, се користат специјални катетри за да се види срцето и да се помогне во идентификацијата на областите на абнормална електрична активност во срцевото ткиво.

Интервентна педијатриска кардиологија

Некои срцеви болести кај децата може да се лекуваат со катетеризација на срце (или „срцева катетеризација“) наместо со традиционална хирургија. Тоа е иновативен, нехируршки третман што опфаќа вметнување на тенка, флексибилна цевка наречена катетер низ крвниот сад до срцето, наведувана со рендген. Може да се користи и за дијагноза и за лекување. Кога постапката се применува за да се поправи некоја срцева мана, се нарекува интервентна катетеризација. Тоа им овозможува на искусните лекари да третираат одредени срцеви нарушувања избегнувајќи операција, користејќи специјални катетри. Кога катетерот ќе стигне до срцевата мана, преку него може да се доставуваат ситни алатки за да се поправи дефектот. На пример, постојат балон катетри кои можат да отворат стеснети залистоци или садови, а, исто така, има и катетери кои можат да затворат дупки меѓу коморите на срцето. Терапевтските интервентни процедури може да вклучуваат:

 • Балонска ангиопластика и валвулопластика: се вметнува катетер со балон на врвот за да се отвори стеснет срцев залисток или сад;
 • Транскатетерска замена на аортна валвула (TAVR/TAVI): Се вметнува нова вештачка валвула со помош на катетер наместо операција на отворено срце;
 • Затворање со траскатетер ASD & VSD: Дефекти на септумот може да се поправат со катетриски техники;
 • Ендоваскуларно стентирање: Може да се користи за проширување на тесните садови;
 • Електрофизиологија и транскатетерска аблација на аритмија: Се користи за лекување на проблеми со срцевиот ритам преку каутеризација (уништување со загревање) на мало ткиво кое предизвикува проблем со радиофреквентна аблација;
 • Хибридни процедури и оклузија MAPCA: Хибридните кардиолошки постапки вообичаено се користат за сложени срцеви болести. Тие можат да комбинираат операција и катетеризација на срце.

Катетеризација на срце се изведува под анестезија, но не се потребни хируршки засеци и овозможува брзо закрепнување и краток престој во болница. Нема старосни ограничувања; може да се користи кај мали деца, па дури и кај бебиња веднаш по раѓањето. Во центрите за срце на „Аџибадем“, напредни интервентни процедури се изведуваат од педијатриски кардиолози со големо искуство со високи стапки на успешност. Секогаш кога е можно, тие избираат минимално инвазивни пристапи за намалување на болката, периодот на закрепнување и престојот во болница.

Хирургија и минимално инвазивна кардиохирургија

Кардиохирургијата кај децата е многу различна отколку кај возрасните. Потребни се искусни педијатриски кардиохирурзи и тим од професионалци специјално обучени за работа со деца. Во Детскиот центар за срце „Аџибадем“ успешно се изведуваат сите видови на педијатриски кардио операции, вклучувајќи сложени постапки и повторни операции. Постојат 3 главни видови на операција на срцето:

Операција на отворено срце: Хирургот го отвора градниот кош преку градната коска за да добие пристап до срцето. Кај овие видови на операции вообичаено е потребно машина за срце-бели дробови за да ги преземе функциите на срцето и белите дробови во текот на операцијата.

Операција на затворено срце: Кај овој случај, градната празнина сепак треба да се отвори, но самото срце не запира. Оттука, операцијата може да се изведе без машина за бајпас срце-бели дробови.

Минимално инвазивна хирургија на срцето: Ова е помалку инвазивен хируршки пристап. Хирургот прави само мали засеци за да вметне специјални алатки и видео камера. Минимално инвазивните техники имаат многу предности во однос на конвенционалните методи, вклучувајќи помалку болка, помали лузни и пократок период на закрепнување. Кај деца со добро развиен граден кош одредени срцеви аномалии може да се отстранат и со роботска хирургија.

Третман на ретки и вообичаени вродени срцеви болести (CHD)

Patent Ductus Arteriosus (PDA)

Сите бебиња се раѓаат со PDA. Тоа е дупка која овозможува премин меѓу пулмоналната артерија и аортата. Таа постои затоа што пред раѓањето, крвта не треба да поминува низ белите дробови за да добие кислород. Нормално, оваа дупка се затвора неколку часа по раѓањето. PDA се јавува кога таа врска останува отворена. Најчесто се забележува кај предвремено родени бебиња.

ТРЕТМАН: Затворање на преминот со користење на специјален уред наречен чадор или калем низ катетер. Дополнително, може да се изведе операција на затворено срце за повторно поврзување во зависност од возраста на пациентот и обемот на PDA.

Атријален септален дефект (АСН)

Атријален септален дефект е дупка во ѕидот меѓу двете горни комори на срцето (предкоморите). Малите АСН често се затвораат во детството. Поголемите дефекти може да предизвикаат сериозни проблеми, вклучително и срцева слабост на десната страна, абнормалности на срцевиот ритам, зголемен ризик од мозочен удар и скратен животен век.

ТРЕТМАН: Кај некои пациенти дефектот може да се затвори со катетеризација. Сепак, состојбата вообичаено бара операција на отворено срце. На крајот од третманот, циркулацијата се враќа во нормала, а детето може да порасне во здрав возрасен човек.

Вентрикуларен септален дефект (VSD)

Вентрикуларен септален дефект е дупка во ѕидот меѓу двете комори на срцето. Во овој случај, крвта богата со кислород се пумпа назад во белите дробови наместо кон телото. Како резултат на тоа, срцето треба да работи понапорно за да обезбеди доволно кислород. Без лекување, компликациите може да вклучуваат пулмонална хипертензија, срцева слабост поради проширување, ендокардит и други проблеми со срцето.

ТРЕТМАН: Некои дефекти може сами да се затворат. Поради тоа вашиот лекар може некое време да го набљудува напредокот на детето. Но, вообичаено, на пациентот му е потребна операција за да се поправи дефектот меѓу коморите.

Атриовентрикуларен септален дефект (AVSD)

Оваа вродена состојба на срцето комбинира неколку аномалии. Постои голем отвор во средината на срцето. Залистоците кои ги делат и преткоморите и коморите не се развиваат целосно. И двата се во форма на еден и голем залисток. Крвта збогатена со кислород во левата страна на срцето поминува на десната страна и повторно се пумпа во белите дробови поради отворите.

ТРЕТМАН: Децата кои развиваат пулмонална хипертензија или имаат сериозни симптоми се оперираат во детството. По операцијата, протокот на крв се враќа во нормала. Кај некои случаи, на пациентите може да им биде потребна втора операција поради несоодветност на залистоците (протекувачка митрална валвула). Стапката на успешност надминува 97%.

Аортна стеноза (AS)

Тоа е нарушување на срцевиот залисток што го стеснува или го попречува отворот на аортната валвула. Тоа предизвикува тешкотии за срцето да пумпа крв во телото. Стенозата го ограничува протокот на крв од левата комора. Раната дијагноза е многу важна за спречување на неповратни оштетувања на срцето.

ТРЕТМАН: Децата со аортна стеноза кои имаат благи или никакви симптоми треба внимателно да се следат со текот на времето. Во случаи на умерени до тешки симптоми, може да се применат хируршки интервенции: валвулопластика (помалку инвазивна, во артеријата се поставува балон); валвотомија (за да се „ослободат“ врвовите на валвулата без да се замени залистокот); замена на аортна валвула (AVR).

Коарктација на аортата (AoCoA)

Коарктација на аортата значи дека има стеснување или стегање на дел од аортата. Може да се јави каде било и во кој било степен. Левата комора мора да работи понапорно за да ја движи крвта низ стеснетиот дел од аортата. На крајот, левата комора повеќе не е во состојба да се справи со дополнителниот обем на работа и не успева ефикасно да пумпа крв. Кај некои случаи, тоа може да доведе до откажување на бубрезите или зголемување на срцето.

ТРЕТМАН: Стеснетиот дел од аортата се санира со балон ангиопластика или вградување стент со катетеризација на срцето.

Тетралогија на Фало (TOF)

Оваа медицинска состојба вклучува 4 различни срцеви аномалии: VSD (дупка меѓу коморите на срцето); пулмонална стеноза (стеснување на пулмоналната валвула); доминантна аорта (кога аортната валвула ја поврзува и десната комора); хипертрофија на десната комора (десната комора е помускулна од нормалната). Тетралогијата на Фало е најчестата срцева мана која предизвикува цијаноза кај малите деца. Бебињата со ToF имаат синкава кожа при епизоди на плачење или хранење.

ТРЕТМАН: Може да се примени во две фази, во зависност од состојбата на детето. Фаза 1 опфаќа привремена корекција со помош на шант, стент или отстранување на мускули. Втората фаза е целосна корекција. Може да се изведе по операцијата за шант или како прва операција во некои случаи. По операцијата, циркулацијата се враќа во нормала и цијанозата е целосно отстранета.

Пулмонална стеноза (PS)

Ова е многу ретка состојба која може да се дијагностицира во матката или кратко време по раѓањето. Претставува стеснување (стеноза) или блокада на пулмоналната валвула. Тогаш десната комора треба да работи понапорно. Со текот на времето предизвикува оштетување на срцевиот мускул.

ТРЕТМАН: Балон валвопластика аплицирана со катетер. Стапката на преживување е 99%. Кај тешки случаи, може да биде потребна операција на отворено срце.

Транспозиција на големите артерии (TGA)

TGA е една од најчестите цијанотични срцеви болести кај децата. Кај оваа вродена срцева мана, позициите на пулмоналната артерија и аортата се обратни и поврзани со погрешни комори. Деоксигенирана крв се пумпа назад во телото. Бебињата со транспозиција на големите артерии се раѓаат синкави поради ниските нивоа на кислород во крвта.

ТРЕТМАН: Потребна е операција веднаш по раѓањето или во првите месеци од животот. Може да се препише терапија со лекови додека бебето не биде подготвено за операција. Постојат два главни вида на операција за TGA: артериски прекинувач (артериите се префрлуваат на нивните вообичаени позиции) и атријален прекинувач (превртување на предкоморите). Вториот вид се изведува поретко бидејќи на долг рок може да предизвика неправилности во ритамот поради физиолошки промени.

Трикуспидална атрезија (ТА)

Кај ова вродено срцево нарушување, трикуспидалната валвула не е развиена. Затоа, нема проток на крв од десната преткомора до десната комора. Како резултат на тоа, десната комора останува мала и не е целосно развиена. Крвта е измешана и не може правилно да тече.

ТРЕТМАН: Во зависност од состојбата на детето, може да бидат потребни една или неколку операции за обновување на функцијата на срцето, вклучително и атријална септостомија (се создава или се зголемува отворот меѓу горните комори на срцето за да овозможи повеќе крв да тече од десната кон левата преткомора); шантирање (се создава бајпас од главниот крвен сад што води надвор од срцето до крвниот сад што води до белите дробови); поставување лента за пулмонална артерија (за да се намали протокот на крв од срцето до белите дробови); операција на Глен (кога бебињата ќе го надминат првиот шант, меѓу 3-6 месечна возраст); Фонтан процедура (се изведува кога детето има 2-3 години).

Пулмонална атрезија (PA)

Ова е исклучително ретка форма на вродени срцеви дефекти. Нормално, кога срцето ќе се притисне, десната комора ја турка крвта до белите дробови. Кај пациенти со пулмонална атрезија, пулмоналната валвула не е правилно формирана. Тоа доведува до нарушување на протокот на крв во белите дробови. Вообичаено, и трикуспидалната валвула е недоволно развиена.

ТРЕТМАН: Планот за лекување зависи од тежината на секој конкретен случај. Може да се постави шант меѓу пулмоналната артерија и аортата со помош на техники на катетеризација. Често се користи и операција на Фонтан.

Truncus Arteriosus

Кај оваа состојба, еден крвен сад (truncus arteriosus) излегува од срцето наместо нормалните два садови (пулмонална артерија и аорта). Дополнително, се манифестира вентрикуларен септален дефект (VSD). Како резултат на тоа, крвта се меша.

ТРЕТМАН: Повеќето бебиња со truncus arteriosus се оперираат во првите недели од животот.

Тотална аномално-пулмонална венска дренажа (TAPVD)

Ова е ретка абнормалност на протокот на крв, каде што сите пулмонални вени не се правилно поврзани со левата преткомора. Така, крвта што се враќа од белите дробови се меша со сината крв што се враќа од телото. Бебето има недостаток на кислород и станува сино.

ТРЕТМАН: Хируршкиот третман е задолжителен. На бебињата со TAPVD им е потребна операција во првите недели од животот.

Синдром на хипопластично лево срце (HLHS)

Кај ова срцево нарушување, левиот дел од срцето е недоволно развиен, вклучувајќи ја аортата, аортната валвула, левата комора, митралната валвула.

ТРЕТМАН: Хируршкиот третман е задолжителен. Планот за лекување вообичаено опфаќа 3 фази на операции: процедура Норвуд (што е можно поскоро по раѓањето), процедура Глен (6 месеци подоцна) и процедура Фонтан (18 месеци – 3 години).

Подготовка за престој на вашето дете

Ако на детето му е дијагностицирана вродена срцева мана или друг кардиолошки проблем, нема потреба од паника. Во денешно време децата со срцеви нарушувања имаат многу добри шанси за среќен и продуктивен живот. Не заборавајте дека искусни медицински тимови со голем обем вообичаено постигнуваат подобри резултати, посебно кај сложени случаи.

Ако на вашето дете му е потребна операција на срцето, важно е детето да биде што е можно поздраво пред операцијата. Температура, кашлица, настинка, грип и други медицински проблеми мора да се пријават кај вашиот лекар во секој случај.

По операцијата, не заборавајте дека постоперативната домашна нега е најважниот дел од закрепнувањето. Кај повеќето случаи, пациентот треба да држи диета и прецизно да користи лекови. Родителите мора внимателно да ги следат упатствата на лекарите. Пациентите со вродени срцеви болести често треба да се следат во текот на нивниот живот.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search