Третман со IVF (ин витро оплодување) - ACIBADEM (Аџибадем)
Ивф третман (ин витро Оплодување)

Ивф третман (ин витро Оплодување)

Што е ИВФ третман?

Ин витро оплодување е форма на асистирана репродуктивна техника за помош на двојките кои се соочуваат со неплодност, да забременат и да имаат деца. Третманот за ИВФ се состои од неколку сложени чекори кои даваат највисока стапка на успешност во споредба со другите операции од таков вид. Исто така, постојат фактори кои можат да ги зголемат или намалат шансите за зачнување со ИВФ. Целата операција вообичаено завршува во текот на еден месец со дополнителни две недели за да се добијат резултати.

Како функционираат третманите за ИВФ?

Секое искуство со третманот за ИВФ е уникатно. Сепак, првиот термин во „Аџибадем“ може да изгледа вака: Прво, ќе ве пречекаат на рецепција и ќе ве придружат до ординацијата на лекарот каде ќе разговарате со лекарот околу еден час. Потоа, ќе се запознаете со медицинска сестра која ќе ви помогне да ги спроведете барањата од лекарот. Меѓународниот центар за пациенти „Аџибадем“ детално ќе го испланира секој ваш чекор. Во текот на постапката ќе добиете многу информации и секогаш ќе бидете контактирани. За време на консултациите  слободно можете да запишувате белешки и да поставувате прашања. Ве охрабруваме да ни се јавите или да ни испратите е-пошта доколку имате прашања или проблеми во секое време.

Симптоми на неплодност и кандидати за ИВФ третман

Се проценува дека речиси 15% од сите двојки имаат проблем со неплодност. За среќа, денес постојат многу средства да се помогне во зачнувањето, и тие се развиваат со текот на времето за да ни помогнат да постигнеме подобри резултати. Во случај на третман за ИВФ, најпогодни кандидати се жени кои страдаат од неправилни циклуси на овулација, блокирани јајцеводи, синдром на полицистични јајчници (PCOS); и мажи со низок број на сперматозоиди или сперматозоиди со неправилна форма.

Лекарите сметаат дека главниот симптом на неплодност е неможноста да се забремени додека имате редовни сексуални односи најмалку 12 месеци. Во повеќето случаи, би немало други видливи симптоми. Се препорачува да се побара помош од лекар кога двојката редовно се обидува да зачне бебе најмалку една година, во случај кога женскиот партнер е под 35 -годишна возраст; после 6 месеци ако жената е на возраст од 35 години или постара, и веднаш ако е над 40 години.

Според општите податоци, речиси 40% од сите причини за неплодност се поврзани со жените, 40% се поврзани со мажите и 20% се нарекуваат „необјаснета неплодност“. Она што стои зад тие бројки е од витално значење, бидејќи примарната причина го дефинира третманот и ги одредува успешните резултати. Во АЏИБАДЕМ се применува обемен процес на испитување и евалуација за прецизно идентификување на репродуктивните проблеми и изнаоѓање соодветни решенија. Блокирани јајцеводи, проблем со овулација, ендометриоза, напредна возраст на мајката, низок број на сперматозоиди или подвижност на сперматозоиди и имунолошки фактори, сите причини можат да предизвикаат проблеми со плодноста, и секој од нив бара различен начин на лекување.

Зошто да ја изберете „Аџибадем“ за ИВФ третман?

Од 1998 година, Центрите за репродуктивна медицина и неплодност АЏИБАДЕМ им помагаат на двојките да станат родители. Секоја година, повеќе од 15.000 семејства од целиот свет ја избираат АЏИБАДЕМ за да ги исполнат своите најскапоцени соништа. Нивната доверба и нашето акумулирано искуство е нашата најдобра предност. Ако размислувате за ин витро оплодување (ИВФ) во Турција, АЏИБАДЕМ нуди решение на едно место.

За разлика од конвенционалните клиники за ИВФ, нашите Центри за репродуктивна медицина и неплодност можат да обезбедат сеопфатна услуга за двојки кои се соочуваат со проблеми со плодност, преку холистички пристап на реномирани специјалисти од сите медицински области на една современа болница, под глобално почитуваниот бренд АЏИБАДЕМ. Во нашите центри се користат најновите медицински и хируршки третмани со приспособен пристап за случајот на секој пациент. Напредните лабораториски услуги придонесуваат за постигнување на високи стапки на успешност на кои сме горди, над просекот во светот.

Формулата за успешност во методот на асистирана репродукција за ИВФ се состои од три главни точки:

 • Двојка која сака да забремени, со своите физички и емотивни карактеристики;
 • Лекари кои го водат репродуктивниот третман, со својот специфичен сет на вештини, знаење и искуство;
 • Најсовремена лабораторија за ИВФ каде секојдневно се поддржува и негува чудото на животот, со помош од добро обучени ембриолози, биолози и друг посветен персонал.

Во Центрите за репродуктивна медицина и неплодност АЏИБАДЕМ, постојано инвестираме во најновата технологија и опрема достапна ширум светот, за да ја зголемиме ефикасноста на третманите за оплодување уште повеќе. Речиси и да не постојат новини во областа на репродуктивната медицина што не се спроведуваат во нашите лаборатории за ембриологија и генетика. Имаме низа лекари со ­„пет ѕвезди“, секој од нив со своја специфична област на експертиза, придонеси во истражувањата и посветеност кон совршенство. Нашите пациенти за оплодување имаат можност да го изберат својот специјалист од доверба во зависност од специфичноста на нивниот случај и личниот избор.

Што друго?

 • Стапки на успешност над светскиот просек за сите возрасти;
 • Достапни цени за услуги со исклучителен квалитет;
 • Услуги на вашиот мајчин јазик и пријателска средина каде што се остваруваат соништата.

Заедно со сите ефикасни третмани за плодност достапни низ целиот свет, Центрите за репродуктивна медицина и неплодност АЏИБАДЕМ применуваат пионерски методи со ветувачки резултати. Некои од нив се:

 • Терапии со матични клетки и PRP (плазма богата со тромбоцити): Иако возраста на жената за да стане мајка напредува, потенцијалот за плодност кај жената почнува да се намалува многу брзо по 35-годишна возраст. Иако не е можно часовникот за мајката да се врати назад, терапиите со матични клетки и практиките на PRP може да се користат за обновување и реактивирање на функциите на телото. PRP терапијата може да се применува во третманот за ИВФ за две цели: да се подобри ендометриумот (внатрешната површина на матката) и да се зголемат шансите за успешна имплантација, или да се зголеми капацитетот на јајчниците кај жени со ниски резерви на јајчниците или пак рана менопауза. PRP терапијата се применува во АЏИБАДЕМ според посебно креирани протоколи, обезбедувајќи ветувачки резултати кои веќе се меѓународно пријавени како научно истражување. Кај повеќето пациенти се забележува сѐ поголем успех за спонтано зачнување и подобар квалитет на јајце клетките.
 • Третман на имунолошка неплодност: Повторувачки неуспешни имплантации или спонтани абортуси кај двојки со добар квалитет на ембриони понекогаш може да укажуваат на имунолошкиот одговор на женското тело. Човечкото тело природно дејствува против надворешни антигени, а во ретки случаи може погрешно да го препознае ембрионот како непријател и да го отфрли. Во АЏИБАДЕМ се спроведуваат испитувања за имуносупресија со позитивни резултати.

Третмани за плодност: ИУИ наспроти ИВФ

Интраутерина инсеминација (ИУИ) и инвитро оплодување (ИВФ) се двата главни третмани за плодност што се користат за да се постигне бременост. ИУИ е поблиску до природното зачнување: спермата од машкиот партнер се обработува во нашата лабораторија и се вметнува директно во матката на жената за време на овулација. Овој вид технологија за асистирана репродукција (АРТ) обезбедува високи концентрации на квалитетна сперма да се депонира во близина на јајце клетката. Тоа би требало да ги зголеми шансите за зачнување кај двојки кои се на помлада  возраст, со низок машки фактор или некои случаи на необјаснета неплодност.

Од друга страна, ИВФ е процес на оплодување надвор од телото, во ембриолошки лаборатории. Во зависност од примарната причина за неплодност, за време на постапката за ИВФ може да се користат некои дополнителни техники. Тие може да вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Микроинјекција (ICSI) – сперматозоид се инјектира директно во јајце клетката, со помош на специјален микроскоп;
 • Piezo ICSI – нов метод за инсеминација на кревки ооцити;
 • Микро-чип-овозможува избор на сперматозоиди со најголем потенцијал за оплодување;
 • PESA/MESA/TESE/Micro-TESE-хируршко преземање на сперматозоиди од тестисите;
 • Тркалезна сперматидна инјекција (ROSI) – ги активира сперматозоидите со електрична стимулација, што се користи за пациенти со азооспермија;
 • Методи на микроманипулација (асистирано оплодување, набљудување на ембрионите низ фрагменти);
 • Ендометријална ко-култура-се користи за подобрување на квалитетот и имплантација на ембриони;
 • Ендометријална рецептивност (ERA) – ја дијагностицира состојбата на ендометријална рецептивност во однос на имплантација;
 • Генетска дијагноза пред имплантација (PGD)- овозможува да се проверат хромозомите (генетски материјал) на ембрионите заради абнормалности;
 • Криопрезервација (замрзнување) на сперма, ооцити и ембриони – овозможува нивно безбедно складирање за идна употреба;
 • Подмладување на јајчниците со PRP – се применува за зголемување на капацитетот на јајчниците и помош при третманот за ИВФ, итн.

Процес на ИВФ третман

Процедурата за ИВФ опфаќа пет главни фази. Прво, се зголемува продукцијата на јајце клетки. Жените примаат инјекција што ги стимулира јајчниците да продуцираат повеќе јајце клетки од вообичаениот природен циклус. Втората фаза е следење на напредокот и созревање на јајце клетките. Се врши ултразвучно скенирање за да се провери развојот на јајце клетките и се користат лекови за да се помогне созревањето. Кога фоликулите ќе достигнат големина од 17 или 18 мм, се дава HCG инјекција што доведува до конечен развој и созревање на јајце клетките. Третата фаза е собирање на јајце клетките од јајчниците. Оваа постапка се прави со помош на ултразвук, при што лекарот користи тенка игла за да извлече јајце клетки од јајчниците преку вагиналниот ѕид. Постапката е безболна, и се изведува под блага анестезија. Четвртиот чекор од третманот за ИВФ е оплодување на јајце клетките во лабораторија. Сперматозоидите можат да се измешаат со јајце клетките заради оплодување (наречено конвенционална инсеминација – стандардна ИВФ постапка), или еден избран сперматозоид може да се инјектира директно во секоја зрела јајце клетка (ова се нарекува интрацитоплазматска инјекција на сперматозоиди или ICSI). Оплодените јајце клетки, сега наречени ембриони, можат да растат и да се развиваат во медиум за култура вообичаено 3 или 5 дена. Кога ќе достигнат 5 дена, тие се нарекуваат ембриони во фаза на бластоциста. Потоа, генерално 1 или 2 ембриони, кои се со најдобар квалитет и развој, внимателно се пренесуваат во матката. За таа цел се користи мал, стерилен, флексибилен катетер за пренос на ембриони. Тоа е најважната фаза од процедурата за ИВФ. Кога ембрионите се пренесени во матката, треба да се чекаат 2 недели пред да се направи тест за бременост за да се види дали третманот успеал или не.

Просечен ИВФ циклус вообичаено трае 15-25 дена:

 • Фаза 1. Започнување на циклусот: 1 ден;
 • Фаза 2. Стимулација на јајчници или фоликули: 8-12 дена;
 • Фаза 3. Наоѓање јајце-клетки: 1 ден;
 • Фаза 4. Развој на ембрион: 3-5 дена;
 • Фаза 5. Трансфер на ембриони.

Стапки на успешност на ИВФ третманот

Стапката на успешност на ИВФ третманот има многу фактори кои директно влијаат на истата. Главните параметри кога станува збор за ефектот што го имаат врз севкупната стапка на успешност се возраста на женскиот партнер во двојката и причините за неплодност. По првичниот преглед двојките ќе бидат информирани за нивните шанси за зачнување и нивната целокупна соодветност за ИВФ третман. Со оглед дека возраста е висока одредница во процесот за ИВФ, стапките на успешност кај двојките во АЏИБАДЕМ значително се зголемуваат на возраст меѓу 26 и 30 години, додека во подоцнежни возрасти се намалуваат. Сепак АЏИБАДЕМ обезбедува повисоки шанси за двојки постари од 40 години со 40% успешност, бидејќи стандардната стапка на успешност кај таа возрасна група може да достигне до 20-25% во одредени случаи.

Ризици и безбедност при ИВФ третман

Иако третманот за ИВФ вообичаено е без ризик и е многу безбеден процес, постојат одредени случаи кога може да даде несакани резултати. Најтежок исход е реакцијата на лекови за плодност, наречен синдром на хиперстимулација на јајчниците. Може да се наведат и други ризици како ектопична бременост, дефекти при раѓање во ретки случаи и конечно повеќекратна бременост или раѓање во форма на близнаци, тројки или повеќе.

Трошоци за ИВФ третман

Почетната цена на стандардниот ИВФ третман може да се движи меѓу 10.000 и 15.000 долари, со дополнителни трошоци за комплементарни лекови кои можат да ја зголемат вкупната цена до 3.000 долари. По почетниот циклус, двојките може да бараат други циклуси за ИВФ за да постигнат зачнување. Во тој случај, секој дополнителен циклус за ИВФ може да чини околу 7.000 долари.

ИВФ третман во странство

Со зголемување на трошоците за ИВФ третман, се повеќе двојки ги разгледуваат опциите за ИВФ надвор од земјата. Иако овие операции може да се изведат со најголема безбедност во други земји, голема важност  има темелното истражување за омилената земја и планирање на патувањето.

Зошто да патувате во Турција за ИВФ

Турција е една од земјите во подем во медицинскиот туризам. Со својата природна убавина, високо конкурентни цени во сите области и исклучително обучени медицински експерти, Турција е совршен кандидат за двојки кои сакаат да се обидот со технологиите на асистирана репродукција, вклучително и третманот за ИВФ.

ИВФ третман во Турција

Постојат некои фактори што треба да се имаат предвид околу турските закони за технологијата на асистирана репродукција. Пред се, двојката кандидат за ИВФ третман мора да биде во брак, во спротивно нема да биде прифатена за операција под никакви околности. Исто така, двојките од ист пол, како и немажените жени не можат да се лекуваат за ИВФ поради законите во земјата, бидејќи третманите за донирање на сперма и ембриони, исто така, се строго забранети.

Трошоци за ИВФ третман во Турција

Цените на ИВФ третманот значително се пониски во споредба со операциите во ЕУ и САД. Без додавање на трошоците за виза и патување, кои вообичаено, исто така, се многу ниски во споредба со другите земји, третманот за ИВФ во Турција во просек изнесува околу 2.500 долари.

П: По трансферот на ембрионот, дали можам да одам, да вежбам, да патувам или веднаш да се вратам на работа?

О: Умерени активности не се забранети по трансферот на ембрионот, но сепак подобро би било да се одмориле и опуштиле неколку дена. Во текот на следните недели, подобро е да пешачите отколку да трчате и треба да избегнувате се што е поврзано со кревање тегови или скокање. Дозволено е патување и работа, се додека не се качувате на Монт Еверест.

П: Дали има нешто друго што можам да направам за да ги зголемам шансите за успешен третманот за ИВФ?

О: Вашето физичко и емотивно здравје е клучно за време на постапката за ИВФ. Здрав и удобен начин на живот, секако, ќе придонесе за успешни резултати. Пушењето е строго забрането. Покрај тоа, се препорачува балансирана исхрана со намален внес на јаглени хидрати. Корисно е да се јаде храна богата со антиоксиданси. Антиоксидансите се наоѓаат во поголем дел од растителната храна, но некои од најбогатите извори се капини, боровинки, јагоди, калинка, зелен чај, црвена зелка, спанаќ, мешунки (грашок, грав, итн.), ореви, семиња и зачини.

П: Дали ИВФ значително ќе ми ги зголеми шансите да имам близнаци или тројки?

О: Генерално, секогаш кога се пренесуваат повеќе од еден ембрион, постои шанса за повеќекратна бременост. Во „Аџибадем“ претпочитаме трансфер на ембриони за да избегнеме ризик од компликации и да обезбедиме здрава бременост. Може да се користи трансфер на два ембриони, во зависност од многу прогностички фактори, вклучувајќи ја возраста на пациентот, квалитетот на ембрионите, итн. Исто така, можно е да имате близнаци по ИВФ дури и со еден ембрион, бидејќи едно јајце може да се подели за да формира два зиготи. Вашиот лекар ќе разговара со вас за сите ваши преференции пред постапката за ИВФ.

П: Дали има несакани ефекти поврзани со ИВФ?

О: Сите реагираме различно и нема шанси да ги предвидите реакциите на телото. Замор, емотивен стрес и промени во расположението се едни од најчестите тегоби за време на постапката за ИВФ. Кај ограничен број пациенти, може да се забележи синдром на хиперстимулација на јајчниците (OHSS). Вообичаено, се јавува со благи симптоми, како што се губење на апетит, гадење, дијареја и чувство на надуеност. Ако почувствувате такви симптоми, треба веднаш да го известите вашиот лекар. При OHSS треба да се постапува правилно, бидејќи во ретки случаи може да предизвика сериозни компликации. Меѓутоа, сега со современите опции за лекување, ризикот е помал од 1%.

П: Колку дена треба да останам во Турција за ИВФ третман?

О: Целата процедура за ИВФ трае до четири недели, но ќе треба да се видиме на вашиот прв термин, а потоа ќе треба редовно да го посетувате вашиот лекар во просек од 1 недела до 16 дена пред трансферот на ембрионот. Нашиот меѓународен тим за пациенти ќе ве поддржи за сите потребни аранжмани и логистика за да ви обезбеди безбеден и удобен престој.

П: Дали мојот машки партнер мора постојано да биде со мене во Турција?

О: Треба да се видиме со вашиот партнер на првата консултација, кога вашиот лекар ќе закаже испитувања и ќе одреди режим за двајцата, според вашиот конкретен случај, за да направиме сеопфатна проценка на плодноста. Неговото присуство може да биде потребно подоцна во зависност од планираните тестови и процедури. Надвор од овие околности, вашиот партнер е секогаш добредојден, но вие сте слободни да одлучите за неговото присуство во зависност од вашата удобност, преференции и достапност.

П: Кои се моите шанси за успешна бременост со ИВФ?

О: Стапката на успешност на ИВФ зависи од различни фактори, вклучувајќи ја и вашата медицинска историја, резултатите од испитувањата, возраста на женскиот партнер и причината за неплодност. Процентот на третмани со ИВФ што резултираат со живородени деца е околу 60% под 35-годишна возраст. Тоа опаѓа на 20-25% меѓу 40-42 години. Можете детално да разговарате за вашите опции со вашиот лекар.

П: Зошто мојот ИВФ циклус не успеа?

О: За жал, некои обиди за ИВФ не успеваат. Тоа може да се должи на квалитетот на ембрионите, проблеми со имплантација, проблеми со имунитетот, итн. Анализата на основната причина за неуспехот ќе ви помогне да ги подготвите следните чекори. Добредојдени сте да разговарате со нашите лекари за плодност за вашите претходни ИВФ обиди и за тоа што може да се подобри за успешни резултати.

П: Ако не сум бремена, кога можеме да се обидеме повторно?

О: Вообичаено препорачуваме најмалку два месеци помеѓу два циклуси на третман за ИВФ. Ве молиме консултирајте се со вашиот лекар за конкретни препораки во врска со вашиот случај.

П: Што се случува ако добијам позитивен тест за бременост по ИВФ?

О: По третманот за плодност, можете да направите тест за ниво на HCG, 2 недели по трансферот на ембрионот. Вториот следи 48 часа подоцна. Вообичаено отчукувањата на срцето може да се открие 6 недели по бременоста. Ако сте стигнале толку далеку, опуштете се и оставете ја природата да тргне по својот пат. Ќе треба да го известите вашиот акушер дека зачнувањето е со ИВФ, бидејќи ќе бидете следени поинтензивно отколку пациентите кои зачнале природно. Ви посакуваме среќна и здрава бременост!


ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search