Дебелина и баријатриска хирургија – ACIBADEM (Аџибадем)
Лечење на дебелина и баријатриска хирургија

Лечење на дебелина и баријатриска хирургија

На Клиниката за дебелина „Аџибадем“ дебелината успешно се лекува со приспособена исхрана и вежбање, неинвазивни методи и баријатриска хирургија.

Што е дебелина?

Дебелината може да се дефинира како прекумерно насобирање на масни ткива што влијае негативно на општото здравје. Според глобалните податоци, зачестеноста на дебелината за 50 години е тројно зголемена. Тоа не е само козметичко прашање, туку и медицински проблем, бидејќи прекумерната тежина го зголемува ризикот од развој на други тешки болести. Кога масното ткиво се насобира во телото, тоа излачува хормони и хемиски материи кои го зголемуваат апетитот, ги подигнуваат границите на чувството на ситост и предизвикуваат понатамошно дебелеење. Затоа, по одреден момент, можеби ќе биде тешко проблемот да се реши без помош. Добрата вест е дека дебелината може да се спречи и може да се лекува кога пациентот е мотивиран и бара квалификуван медицински тим.

Причини за дебелина

Накусо, прекумерната тежина и дебелината се предизвикани од прекумерното внесување калории. Тоа значи дека калориите што ги консумирате се повеќе од калориите што ги трошите. Вишокот на калории се складира како телесни масти. Со други зборови, секој што јаде премногу и се движи премалку е изложен на ризик од прекумерна тежина и дебелина. Сепак, некои генетски причини, медицински состојби како хипотироидизам и лекови како што се лекови против напади, исто така, може да придонесат за зголемување на телесната тежина.

Фактори на ризик за дебелина

Прекумерното зголемување на телесната тежина вообичаено е под влијание на повеќе бихејвиорални, еколошки и генетски фактори. Некои од нив се:

 • Седентарен начин на живот. Кога нема доволно физичка активност, енергетскиот дисбаланс е неизбежен.
 • Нездрава исхрана. Конзумирањето премногу храна или храна богата со шеќер, масти и сол доведува до дополнителна тежина.
 • Генетика и семејна предиспозиција. Некои наследни гени може да придонесат за зголемен глад, внес на храна и складирање на масти.
 • Возраст. Со стареењето, промените во хормоните, метаболизмот и нивото на активност придонесуваат за полесно зголемување на телесната тежина.
 • Стрес. Анксиозноста често ги тера луѓето да јадат повеќе или да посегнат по брза храна. Освен тоа, хроничниот стрес ослободува хормони на стресот што предизвикува телото да задржи дополнителна тежина.
 • Некои медицински состојби. Болестите како Кушингов синдром, синдром на полицистични јајници, хипотироидизам, артритис итн., може да придонесат за зголемување на телесната тежина преку забавување на метаболизмот, зголемување на апетитот или ограничување на подвижноста.

Како се мери дебелината?

Индексот на телесна маса (БМИ) е едноставна и често користена алатка за проценка на дебелината. Се зема предвид тежината и висината на пациентот. За да го пресметате вашиот БМИ, можете да ја поделите вашата тежина во килограми со вашата висина во метри, а потоа повторно да го поделите резултатот со вашата висина. Крајниот резултат е усогласен со табелата за класификација на БМИ на следниот начин:

Класификација на дебелината според индексот на телесна маса

Интервал на вредностРезултат
БМИ помал од 18,5 kg/m²Недоволна тежина
БМИ помеѓу 18,5 – 24,9 kg/m²Нормална (здрава тежина)
БМИ помеѓу 25 – 29,9 kg/m²Прекумерна тежина
БМИ помеѓу 30 – 34,9 kg/m²Дебелина од класа I
БМИ помеѓу 35 – 39,9 kg/m²Дебелина од класа II
БМИ над 40 kg/m²Дебелина од класа III (морбидна дебелина)

Компликации од дебелината

Прекумерната тежина и дебелината можат да предизвикаат сериозни здравствени последици. Покрај потенцијалните дигестивни проблеми, може да доведе до високи нивоа на холестерол и крвен притисок, отворајќи го патот за срцеви болести и мозочен удар. Прекумерната тежина врши дополнителен притисок врз зглобовите, предизвикувајќи мускулно-скелетни нарушувања, особено остеоартритис. Зголемениот БМИ е фактор на ризик за разни незаразни болести, како што се дијабетес тип 2, апнеа при спиење и некои видови на рак. Покрај тоа, дебелината е поврзана со намален квалитет на живот, депресија, анксиозност и социјална изолација.

Како може да се спречи дебелина?

Прекумерната тежина и дебелината можат да се спречат со здрави избори. Здрава исхрана богата со зеленчук, овошје, цели зрна, мешунки и избегнување брза и преработена храна може да помогне да се одржи здрава тежина. Можете да практикувате умерена рутина за вежбање или редовно да шетате со вашето домашно милениче. Подготвувајте ги оброците дома и консумирајте повеќе растителна храна. Избегнувајте хроничен стрес и спијте најмалку 7-8 часа секоја вечер. Ако сето ова не помогне да се одржи здрава тежина, контактирајте сеопфатен центар за дебелина каде што тим од професионалци може да го процени вашиот случај и да подготви лична програма за слабеење со цел да ги постигнете вашите цели.

Скрининг на дебелина

Децата и возрасните треба да се прегледуваат правејќи проценка на БМИ најмалку еднаш годишно. Во случај на зголемување на вредностите, лекарот може да препорача диета и вежбање за да се избегне дополнително зголемување на телесната тежина.

Дијагноза на дебелина

БМИ е добра почетна точка за проценка на тежината. Сепак, не се земаат предвид важни фактори како што се возраст, пол, мускулна маса или дистрибуција на телесни масти. За ефикасна дијагноза и третман на дебелината, важно е да се знае каде се акумулираат мастите во телото. Дебелината генерално може да се подели во две категории – во форма на јаболко и круша. Кај дебелината од типот на јаболко, мастите се акумулираат во стомакот, додека кај дебелината во форма на круша, мастите се акумулираат околу колковите. Мастите складирани околу половината, наречени и стомачни масти, имаат поголема веројатност да го зголемат ризикот од развој на опасни здравствени проблеми, особено срцеви болести или дијабетес. Се смета дека мажите со половина поголем од 94 см се изложени на зголемен ризик, додека половина над 102 см се смета за висок ризик. Кај жените, половина над 80 см се поврзува со зголемен ризик, а над 88 см значи висок ризик.

Дијагностицирањето дебелина ја зема предвид здравствената историја и моменталната здравствена состојба на пациентот. Широк спектар на фактори помага да се направи ефикасен план за лекување. Затоа за подобри резултати се препорачува стручна консултација.

Лекување на дебелина

Дебелината е предизвикувачка и сложена болест која бара сеопфатен третман од страна на искусен медицински тим. Процесот на лекување се одредува индивидуално за секој пациент и може да опфати:

 • Програма на исхрана и вежбање по мерка. Кога вашите напори за контрола на тежината не се доволни, специјалист или, во најдобар случај, тим од специјалисти може многу да ви помогне да постигнете стабилно намалување на тежината.
 • Лекови. Ако диетата и вежбањето не се доволни, вашиот лекар може да препорача лекови за слабеење кои го намалуваат апетитот или го зголемуваат чувството на ситост. Не заборавајте дека лековите за слабеење не се безопасни и тие мора да бидат препишани од специјалист со оглед на целокупната состојба.
 • Нехируршки третмани за дебелина. Некои неинвазивни, ендоскопски амбулантски процедури може да бидат ефективни кај пациенти со прекумерна тежина кога диетата и вежбањето не даваат резултат.
 • Баријатриска хирургија. Постојат различни хируршки методи кои имаат за цел да го намалат волуменот на желудникот или да ја намалат апсорпцијата на храна, или и двете.

Нехируршки процедури за слабеење

Тие се брзи и реверзибилни техники за слабеење кои се изведуваат без засеци или престој во болница. Тие се најефикасни кај пациенти со БМИ од 27-35 кои сè уште не се соодветни за операција за дебелина, но не можат да ја контролираат својата тежина со диета и спорт. На Клиниката за дебелина „Аџибадем“ ги изведуваме следните неинвазивни техники:

 • Гастричен ботокс. Примената на ботулински токсин (ботокс) се врши во рок од 20-25 минути. Дејствува така што ги ограничува мускулните контракции. На тој начин храната подолго се задржува во стомакот, пациентот се чувствува сит и нема потреба да јаде како и вообичаено.
 • Гастричен балон. Постапката се изведува во рок од 20-30 минути. Опфаќа поставување на балон кој може да се прошири, исполнет со физиолошка течност во стомакот. Уредот го ограничува волуменот на желудникот што доведува до намален внес на храна. Гастричниот балон за голтање не бара општа анестезија и хоспитализација – пациентот може да си оди дома истиот ден. Од друга страна, некои гастрични балони се поставуваат и се отстрануваат со ендоскопија под анестезија.

Гастричниот ботокс и гастричниот балон имаат речиси слични резултати. Шест месеци по процедурата, просечното намалување на тежината е 7% – 15% од вкупната телесна тежина. Може да биде повеќе или помалку, во зависност од мотивацијата на пациентот да се држи до препорачаните промени во животниот стил. Овие методи не се погодни за пациенти со БМИ над 40 кои треба да намалат повеќе телесна тежина. Баријатриската хирургија може да понуди решение во овие случаи.

Што е баријатриска хирургија?

Баријатриската хирургија, исто така, наречена хирургија за дебелина и хирургија за слабеење, е третман за морбидна дебелина. Кога се изведува за да се третира хронична состојба како дијабетес, се нарекува метаболичка хирургија. Операцијата прави ефикасни промени во дигестивниот систем за да помогне во намалувањето тежина. Баријатриската хирургија користи различни техники за намалување на волуменот на желудникот или ограничување на апсорпцијата на хранливи материи од цревата, или комбинација од двете.

Кандидати за баријатриска хирургија

Баријатриската хирургија може да биде опција за пациенти со БМИ над 40, кога само диета и вежбање не даваат резултати. Може да се примени кај пациенти со БМИ над 35 кои имаат еден или повеќе здравствени проблеми поврзани со тежината, како што се хипертензија, дијабетес тип 2, апнеа при спиење, болест на замастен црн дроб без алкохол, остеоартритис, итн. Метаболичката хирургија треба да се разгледува и како опција за лекување на дијабетес тип 2 кај пациенти со дебелина од класа I (БМИ 30,0-34,9 kg/m2) и несоодветно контролирана хипергликемија и покрај оптималниот медицински третман, или со орални лекови или со инјекции (вклучувајќи инсулин). Постојат и некои контраиндикации за баријатриската хирургија, како што се сериозни срцеви заболувања, моментална зависност од лекови или алкохол, лекување рак, ментални нарушувања и бременост. Кандидатите за операција на дебелината мора да бидат свесни дека ќе мора да направат трајни промени во животниот стил за да постигнат и одржат добри резултати.

Видови на баријатриска хирургија

Постојат различни процедури, а која ќе се примени се одредува според состојбата на пациентот и очекуваните резултати. Во Клиниката за дебелина „Аџибадем“, хируршките опции опфаќаат:

– Гастричен ракав. Овој метод вообичаено е првиот избор и најчесто користена процедура за баријатриска хирургија. Гастричниот ракав им помага на пациентите да ослабат на два начина: прво, волуменот на желудникот се намалува и второ, престанува да продуцира хормон што се поврзува со глад наречен грелин. Хирургот отстранува приближно 80% од желудникот, оставајќи долга и тесна торбичка. Поради својата форма, операцијата се нарекува гастричен ракав или операција за намалување на желудникот. Во Центарот за дебелина „Аџибадем“ операцијата се изведува лапароскопски преку 4 или 5 мали засеци. Вообичаено операцијата трае 50-60 минути. Пациентот може да пие бистри течности 4 часа по операцијата и мора да ги следи строгите препораки за исхрана следните недели. Престојот во болница е 3 дена; контролните прегледи се задолжителни 1 недела, 1 месец, 3 месеци, 6 месеци и 1 година по операцијата.

– Мини гастричен бајпас. Оваа процедура е лесна верзија на традиционалниот гастричен бајпас, но посложена од гастричниот ракав. Дејствува и со ограничување на желудникот и со предизвикување малапсорпција, бидејќи површината за апсорпција во тенкото црево е намалена.

– Гастричен бајпас. Овој метод, исто така наречен Roux-en-Y гастричен бајпас, вклучува создавање на мала кесичка во горниот дел на желудникот и прицврстување на дел од тенкото црево на него. Така храната го менува својот тек, „заобиколувајќи“ поголем дел од желудникот и дел од тенкото црево. Оваа постапка помага да се намали и количината на конзумирана храна и апсорпцијата на калории. На Клиниката за дебелина „Аџибадем“, операцијата за бајпас на желудникот вообичаено се изведува со лапароскопски техники, преку мали засеци во стомакот.

Пациентите кои прават баријатриска операција треба да се придржуваат до редовна програма за исхрана и вежбање. Според тоа, долгорочниот успех од лечење дебелина силно зависи од мотивацијата на пациентот да направи доживотни промени.

Предности на баријатриската хирургија

Пациентите кои прават операција за дебелина може да очекуваат да намалат околу 60%-80% од вишокот телесна тежина во рок од две години по операцијата. Овие резултати се трајни доколку пациентот ја следи препорачаната програма и здравите животни навики. Во просек 80-90% од сите пациенти кои подлежат на баријатриска операција ги постигнуваат своите цели за намалување на тежината.

Покрај намалувањето тежина, операцијата за дебелина обезбедува значително подобрување на многу медицински состојби:

 • Се регулира високиот крвен притисок. 70% од пациентите престануваат да земаат лекови за хипертензија.
 • Се подобрува нивото на холестерол во крвта. Над 80% од пациентите пријавуваат нормални нивоа 2-3 месеци по операцијата.
 • Ризикот од развој на срцеви болести се намалува поради намаленото оптоварување на срцето.
 • Дијабетесот се смирува. Околу 70% -85% од пациентите со дијабетес тип 2 се во состојба да одржуваат нормално ниво на шеќер во крвта без лекови.
 • Астмата и респираторните проблеми се подобруваат, при што некои пациенти целосно закрепнуваат.
 • Нарушувањата на спиењето поврзани со дебелината, како што е апнеа во сон, се лекуваат.
 • Се ублажуваат болките во зглобовите и грбот предизвикани од прекумерна тежина.

Дали баријатриската хирургија е безбедна?

Операцијата за дебелина може да биде спасоносно решение за луѓето со тешка дебелина. Сепак, тоа е голема операција која носи одредени ризици и несакани ефекти, како што се згрутчување на крвта, инфекции и крварење. Сите тие се состојби се решаваат. Покрај тоа, долгорочните предности на баријатриската хирургија ги надминуваат потенцијалните ризици. Во Клиниката за дебелина „Аџибадем“ вршиме опсежна евалуација со мултидисциплинарен тим од експерти, за да се осигураме дека секој пациент ќе ја добие најсоодветната медицинска процедура. Баријатриската хирургија генерално е безбедна кога се изведува во искусен центар каде што може да се решаваат потенцијални компликации.

Зошто да ја изберете Клиниката за дебелина „Аџибадем“?

Во последно време, пациенти од целиот свет патуваат во Турција заради баријатриска операција. Ги привлекува можноста веднаш да добијат третман за дебелина, по прифатлива цена, со резултати од светска класа. Центарот за дебелина „Аџибадем“ се издвојува меѓу здравствените институции по следното:

 • Искусен мултидисциплинарен тим. Третманот за дебелина е тимска игра. Сеопфатниот процес може да вклучи специјалисти по гастроентерологија, ендокринологија, психијатрија, диета и исхрана, хирургија, пластична хирургија, медицински сестри и други медицински професионалци. Во Центарот за дебелина „Аџибадем“ тие тесно соработуваат за најдоброто на секој пациент, за постигнување стапки на успех над 90%.
 • Најсовремена опрема. Познати сме по нашите континуирани инвестиции во најнови алатки и уреди кои им ја олеснуваат работата на медицинските професионалци. Тоа им овозможува на нашите хирурзи да изведуваат баријатриска хирургија користејќи напредни лапароскопски техники и роботска хирургија.
 • Првокласни услуги за пациенти. Нашиот Меѓународен центар за пациенти обезбедува сеопфатни услуги од почеток до крај, од медицински прегледи, детали за патување и сместување до јазично толкување и контролни посети.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search