Третман на проширени вени - ACIBADEM (Аџибадем)
Причини, симптоми и третман на проширени вени

Причини, симптоми и третман на проширени вени

Причини, симптоми и третман на проширени вени

Проширените вени се абнормални, зголемени и искривени садови на нозете и стапалата. Ако не се лекуваат, може да предизвикаат непријатност, болка, чиреви и згрутчувања.

Што се проширени вени?

Проширени вени или варикоза се јавуваат кога крвните садови веднаш под кожата стануваат поголеми, искривени, испакнати, сè повидливи и со синкава или темно виолетова боја. Состојбата вообичаено ги зафаќа нозете и стапалата. Се среќава кај 20% од возрасната популација и станува почеста со зголемување на возраста. Над 50 години, секој втор човек има проширени вени. Жените, луѓето со прекумерна тежина и оние кои мораат да стојат во место или да седат на биро долго време имаат поголема веројатност да развијат варикоза.

Пајачните вени се поблага форма на проширени вени. Тие се капиларни варикози, вообичаено црвени по боја и помали од 1 mm во дијаметар. Може да личат на пајажина на површината на кожата.

Која е причината за проширени вени?

Проширена вена се развива кога малиот залисток во внатрешноста престанува да работи правилно. Крвта не се пумпа ефикасно во срцето; се насобира внатре во вената и уште повеќе го деформира залистокот. Зголемениот притисок го прави ѕидот на садот послаб, вената се шири и станува видлива. Се јавува варикоза.

Хормонот естроген може да ги релаксира ѕидовите на вените и да предизвика формирање на проширени вени. Затоа оваа состојба е почеста кај жените. Употребата на апчиња за контрацепција и бременост, исто така, може да придонесат за формирање на зголемени крвни садови. Ризикот е поголем за оние кои имаат член на семејството со варикоза. Во фактори на ризик спаѓаат седентарен начин на живот, прекумерна тежина, изложеност на топлина и топла клима, запек, носење додатоци како што се влошки за колена, ленти за колена или чевли со високи потпетици.

Симптоми на проширени вени

Отечените вени имаат карактеристичен изглед и затоа, најчест симптом е влошување на изгледот на нозете. Покрај видливиот дел, вообичаени симптоми на проширени вени се:

 • Постепено зголемено чувство на тежина или болка во нозете во текот на денот
 • Отекување на нозете, прво навечер, а подоцна континуирано во текот на денот
 • Ноќни грчеви поради венска хипертензија предизвикана од насобирање на крв во ногата
 • Чешање, топлина, чувство на печење или пулсирање во ногата
 • Мали модринки кои се јавуваат спонтано или со благи испакнатини на нозете
 • Кафеави виолетови дамки околу глуждот, промена на бојата на кожата
 • Рани на нозете или глуждовите за кои е потребно време да зараснат.
 • Состојбата некогаш е придружена со синдром на немирни нозе

Симптомите на проширени вени може да варираат од едно до друго лице. Вообичаено тие се поинтензивни при топло време или подолги периоди на неактивност.

Стадиуми на проширени вени

Лекарите ја користат универзалната скала CEAP за да го проценат проблемот и да одредат третман за проширени вени. Стадиумите се класифицирани:

 • C0 – Нема видливи и опипливи знаци на венска болест
 • C1 – Почнуваат да се јавуваат телангиектазии (пајакови вени) или ретикуларни вени
 • C2 – Се појавуваат големи проширени вени
 • C3 – Отекување на стапалата и глуждовите (едем)
 • C4a – Промена на бојата на стапалата
 • C4b – Промени на кожата и делумно пропаѓање
 • C5 – Залечени рани
 • C 6 – Активни варикозни рани кои не зараснуваат

Во ран стадиум, симптомите на проширени вени може да се контролираат со промени во животниот стил, како што се здрава исхрана, редовно вежбање и компресивни чорапи.

Кога да се грижите за проширени вени?

Проширените вени се честа состојба и за многу луѓе не предизвикуваат други проблеми освен естетски. Меѓутоа, ако чувствувате негативни симптоми како што се болка, отекување или промена на бојата на кожата, обратете се на лекар за проценка. Не заборавајте дека колку подолго живеете со овој проблем, толку е поголем ризикот од компликации.

Дали проширените вени се опасни?

Варикозата е една од најзапоставените болести и од лекарите и од пациентите. Вообичаено се игнорира додека нѐ достигне потешки стадиуми. Проширените вени се многу повеќе од козметички проблем. Ако не се лекуваат, залистоците што протекуваат може да предизвикаат згрутчување и воспаление (тромбофлебитис) во вената. Таа состојба доведува до васкуларни оклузии и респираторна инсуфициенција кои се движат од оклузија во белите дробови (пулмонална емболија) до смрт поради руптура на згрутчување.

Хируршки третман на проширени вени

Во денешно време, отворената хирургија се заменува со минимално инвазивни методи за третман на проширени вени. Некои од нив се изведуваат како амбулантски процедури и не е потребен престој во болница. Благодарение на новите техники кои се изведуваат во „Аџибадем“, се добиваат подобри козметички резултати со максимална удобност за пациентот.

За да се одреди вистинскиот третман, специјалист по васкуларна хирургија треба да го прегледа пациентот и да ги идентификува изворните точки што предизвикуваат варикоза. Колор доплер ултразвук е најдобрата алатка што се користи за дијагностицирање на проширени вени и визуелизирање на протокот на крв низ вентилите. Мапирањето на садовите помага да се процени на кои садови треба да се интервенира. Врз основа на тие наоди, специјалистот може да препорача операција или други процедури. Тие може да опфаќаат:

 • Ендовенска ласерска аблација (EVLA). Ова е затворање на вената што предизвикува варикоза со тенок катетер кој емитува ласерска енергија од внатре. Најважните предности на овој метод се тоа што се потребни само 30 минути и пациентот може да се движи веднаш по процедурата. Стапката на успех е висока од 94-99%.
 • Ендовенска радиофреквентна аблација (EVRF). Оваа техника е слична на ласерската процедура, но садот се затвора со различна енергија. Во внатрешноста на вената се вметнува тенок радиофреквентен катетер, а точката на протекување се затвора со давање енергија од 120 °C. Во таа област не се прави надворешен хируршки рез. Сите процедури се изведуваат субкутано со помош на ултразвук.
 • Емболизација со адхезивни средства (Bioglue). Денес еден од најновите методи е третманот на проширени вени со адхезивни агенси (цијаноакрилат). Лепливиот агенс (биоглу) се става многу внимателно во вената што протекува со помош на ултразвук. За кратко време (1-3 минути), садот се притиска за да се залепи. Не се прават засеци или шевови, а ефектот се забележува веднаш.
 • Отстранување на проширени вени со мини-инцизија (Минифлебектомија). Користена во комбинација со други процедури или поединечно, оваа техника овозможува отстранување на варикозни кластери кои се испакнати кон надвор низ многу мали дупки. Овие пункции не се шиени, туку само покриени со естетски ленти. За околу една недела, пункцијата целосно се затвора.
 • Склеротерапија. Овој третман има за цел да ги исуши проширените вени преку доставување склерозантни лекови со многу тенки игли. Затворената вена се раствора во телото и се елиминира со текот на времето. За подобри резултати со овој метод потребна е компресија на конкретното место најмалку 2-3 дена. Ефикасноста на третманот со склеротерапија станува очигледна во рок од 4-6 недели. Во зависност од случајот, за да биде успешен можеби ќе бидат потребни повеќе сесии. Примената на склеротерапија на многу мали садови се нарекува микросклеротерапија. За оптимални резултати потребни се специјални игли и лупи, како и искусен лекар.

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search