Вести - ACIBADEM (Аџибадем)

ВЕСТИ

Корисна храна против рак
Корисна храна против рак

Дали некогаш сте размислувале колку храната што ја јадеме е корисна или штетна за нашето здравје? Вашата исхрана е всушност инвестиција за вашето здравје. Спречете рак со 5-компонентна исхрана Начинот на исхрана има многу значајна улога кај ракот, еден од најважните здравствени проблеми. Тоа што го јадете е исто толку важно колку и количината што […] Read More
Совети за здраво срце
Совети за здраво срце

Следете едноставни, но ефективни препораки за здравје на кардиоваскуларниот систем. Така, можете да го намалите ризикот од кардиоваскуларни болести. Тајната на здраво срце… Кардиоваскуларните болести може да се спречат. Според студиите, модификациите на вашиот животен стил може да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести приближно за 82 отсто. Треба да обрнете внимание на следниве совети […] Read More
12 правила за заштита на ‘рбетот додека користите мобилен телефон
12 правила за заштита на ‘рбетот додека користите мобилен телефон

Неколку часови во текот на денот поминуваме со мобилните телефони, а тоа однесување е поврзано со болки во долниот дел од грбот и вратот, лошо држење на телото, па дури и хернија. Следете ги овие препораки за да го заштитите ‘рбетот додека користите мобилни телефони или таблети. Мобилните телефони можат да предизвикаат хернија Откако во […] Read More
10 начини да се спречи рак
10 начини да се спречи рак

Човештвото продолжува да се бори со ракот благодарение на напредокот во технологијата и медицината. Иако бројот на луѓе на кои им е дијагностициран рак се зголемува, стапката на преживување, исто така, се зголемува. Избегнувајте пушење или консумирање алкохол за да спречите рак Секоја година во Турција двесте илјади луѓе заболуваат од рак. Се проценува дека […] Read More
Шема на исхрана за дијабетес!
Шема на исхрана за дијабетес!

Ако сте дијабетичар и натаму можете да ја јадете вашата омилена храна, но треба да научите како да ја јадете. Ако инсистирате да јадете смоква… Неопходно е да се избегнува конзумирање на сушено овошје, како што е смоква, бидејќи содржи премногу шеќер. Од друга страна, ако посакувате смоква, порцијата треба да биде една смоква и […] Read More
Сите мерки за заштита од Ковид-19
Сите мерки за заштита од Ковид-19

Аџибадем повторно започнува со прием на пациенти во Турција Светот со месеци поминува низ криза заради ширењето на Ковид-19. Неколку земји, вклучувајќи ја и Турција, воведоа целосен или парцијален карантин  за  да го забават ширењето на вирусот. Во овие околности Здравствената групација  Аџибадем ги презема сите потребни мерки на претпазливост и продолжува да ги штити […] Read More
ЗАШТИТА НА ПЛОДНОСТА ПРИ ТРЕТМАН НА КАНЦЕР
ЗАШТИТА НА ПЛОДНОСТА ПРИ ТРЕТМАН НА КАНЦЕР

ПОСТОИ МОЖНОСТ ЗА СОЧУВУВАЊЕ НА ЈАЈЦЕ-КЛЕТКИ, ТЕСТИКУЛАРНО ТКИВО ИЛИ ЕМБРИОНИ ОД ПАЦИЕНТИ КАЈ КОИ Е ДИЈАГНОСТИЦИРАН КАНЦЕР ВО РАНА ФАЗА, КАКО И ОНИЕ КАЈ КОИ ПОСТОИ ГОЛЕМА ШАНСА ЗА ОЗДРАВУВАЊЕ И ПОКРАЈ ТОА ШТО СЕ ВО ПОНАПРЕДНАТА ФАЗА НА БОЛЕСТА. СО ОВА СЕ ОВОЗМОЖУВА ОВИЕ ПАЦИЕНТИ ДА ИМААТ ДЕЦА ОТКАКО ЌЕ СЕ ОПОРАВАТ ОД БОЛЕСТА. […] Read More
Томографија која е безопасна за бубрезите
Томографија која е безопасна за бубрезите

ПОСТОЈАНИОТ ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ОВОЗМОЖИ КОМПЈУТЕРСКАТА ТОМОГРАФИЈА ДА СЕ ВРШИ СО ПОНИСКИ ДОЗИ РАДИЈАЦИЈА И КОНТРАСТНИ АГЕНСИ. НА ТОЈ НАЧИН СЕ НАМАЛУВААТ НЕСАКАНИТЕ ПРИДРУЖНИ ПОЈАВИ НА ОВОЈ МЕТОД, ПОРАДИ ШТО НЕГОВАТА ПРИМЕНА ВО ОБЛАСТА НА КОНЗЕРВАТИВНАТА МЕДИЦИНА Е СÈ ПОГОЛЕМА. Компјутерската томографија (КТ) е метод што спасува животи и има голема примена во дијагностиката. Радијацијата и […] Read More
Што треба да очекуваат пациентите од третманот на ракот на дојка?
Што треба да очекуваат пациентите од третманот на ракот на дојка?

Истражувањата на ракот на дојка, кој е болест што може да се третира, се покажуваат како многу надежни. Повеќето од новите методи, кои засега се во фаза на истражување, сè уште не се применуваат, но се предвидува дека тие ќе станат едни од стандардните техники на третман во иднина. Истражувањата во врска со ракот на […] Read More
ПОМЛАДЕТЕ СЕ  СО ЗВУЧНИ БРАНОВИ
ПОМЛАДЕТЕ СЕ СО ЗВУЧНИ БРАНОВИ

Кожата на лицето, вратот и деколтето, која со одминувањето на годините може да стане опуштена, може повторно да се зацврсти без примена на хируршки третман. Звучните бранови кои се насочуваат кон кожата со помош на ултразвучна технологија ја зацврстуваат кожата и овозможуваат младешки изглед. Проблемите со олабавување и виснување на кожата, кои се поизразени по […] Read More
ДО КИНЕЊЕ НА МЕНИСКУС МОЖЕ ДА ДОЈДЕ НА КОЈА БИЛО ВОЗРАСТ
ДО КИНЕЊЕ НА МЕНИСКУС МОЖЕ ДА ДОЈДЕ НА КОЈА БИЛО ВОЗРАСТ

НЕ ИЗНЕНАДУВАЈТЕ СЕ, ВАКВИТЕ ПОВРЕДИ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧАТ И КАЈ ДЕЦА! ОВАА СОСТОЈБА, КОЈА ПОВЕЌЕ СЕ СМЕТА ЗА ЗАБОЛУВАЊЕ НА ВОЗРАСНИТЕ, МОЖЕ ДА СЕ СРЕТНЕ И КАЈ ДЕЦА НА ВОЗРАСТ НАД 10 ГОДИНИ. Постојат многу заблуди во врска со кинењето на менискусот, кое многу години наназад сите го нарекувавме „спортска болест“. Најголем дел од […] Read More
Балансираната исхрана влијае врз резултатите
Балансираната исхрана влијае врз резултатите

Наследената дарба и редовното тренирање се клучни за успехот на еден професионалец. Здравата и балансираната исхрана гарантира добри перформанси. Експертите велат дека храната што се внесува на денот и во текот на натпреварот е толку важна, што може да го определи резултатот. Муге Озјурт Шафак (Müge Özyurt Şafak), специјалист за исхрана и диететика во болницата […] Read More
99% ОД МОЗОЧНИТЕ ТУМОРИ МОЖАТ ДА СЕ ЕЛИМИНИРААТ
99% ОД МОЗОЧНИТЕ ТУМОРИ МОЖАТ ДА СЕ ЕЛИМИНИРААТ

НЕВРОХИРУРГИЈА – МОЗОЧНИ ТУМОРИ Областа на неврохирургијата се сосредоточува на централниот и периферниот нервен систем, кои ги вклучуваат и мозокот и ‘рбетниот мозок, како и состојби за кои е потребна хируршка интервенција, а се поврзани со овие системи. Проф. Неџметин Памир (Necmettin Pamir), шеф на Одделот за неврохирургија во болницата Аџибадем Козјатаги, наведува дека со […] Read More
РАСЦЕПОТ НА УСТАТА И НЕПЦЕТО НЕ Е СУДБИНА!
РАСЦЕПОТ НА УСТАТА И НЕПЦЕТО НЕ Е СУДБИНА!

Поистоветувањето ги повредува децата!   Кога станува збор за расцеп на устата и непцето, изразите како „зајачка уста“, „волчја уста“ се гледаат како нешто наивно, па дури и слатко. Меѓутоа, таквите поистоветувања предизвикуваат длабока болка, посебно во малечките срца на децата! Проф. Хакан Агир (Hakan Ağır), специјалист за естетска, пластична и реконструктивна хирургија во болницата Аџибадем […] Read More
ЕРА НА ХИРУРГИЈАТА НА КОЛЕНО СО ПОМОШ НА РОБОТ кај калцификација на зглоб на колено
ЕРА НА ХИРУРГИЈАТА НА КОЛЕНО СО ПОМОШ НА РОБОТ кај калцификација на зглоб на колено

ОПЕРАЦИИТЕ НА ДЕГЕНЕРАЦИЈА НА ‘РСКАВИЦАТА, ПОЗНАТА И КАКО КАЛЦИФИКАЦИЈА, СЕГА МОЖАТ ДА СЕ ВРШАТ И СО РОБОТСКА ХИРУРГИЈА. ОВОЈ МЕТОД ГО НАМАЛУВА ВРЕМЕТРАЕЊЕТО НА ЗАЗДРАВУВАЊЕ И ГО ПРОДОЛЖУВА ЖИВОТНИОТ ВЕК НА ПРОТЕЗИТЕ КОИ СЕ ИМПЛАНТИРААТ СО ХИРУРШКИТЕ ОПЕРАЦИИ. Проблемите при качување или слегување по скали, болка при седење или одење, неможност за слегување по надолнина […] Read More
Нови методи на третман на рак на дојка
Нови методи на третман на рак на дојка

Далеку посупериорна од мамографијата! Дијагностицирањето и третманот на рак на дојка во најраниот стадиум сега се многу полесни. Новите студии покажуваат дека капацитетот на томосинтезата за детекција на канцер е 40% повисок од оној на мамографијата. Томосинтезата исто така ја намалува можноста за погрешна дијагноза и непотребна биопсија, бидејќи притисокот што се аплицира врз дојките […] Read More
Рана дијагноза на рак на дојка & Исхрана за борба против ракот на дојка
Рана дијагноза на рак на дојка & Исхрана за борба против ракот на дојка

Редовните прегледи се многу важни за рано откривање на ракот на дојка, којшто е еден од најчестите канцери кај жените. Жените кај кои не постои ризик од рак на дојка редовно секоја година треба да прават мамографија по својата 40 година. Меѓутоа, жените во чија семејна историја има случаи на рак на дојка, треба да […] Read More
Кои се симптомите на церебрална парализа?
Кои се симптомите на церебрална парализа?

 Бремените жени се исто толку грижливи и внимателни со своите бебиња колку што се и жените кои веќе се породиле. Меѓутоа, постојат некои околности кои доведуваат до неповратни последици, а кои не се под нивна контрола. Една од нив е церебралната парализа, позната и како мозочна парализа. Најчестиот резултат на церебралната парализа е спастицитетот, којшто вклучува […] Read More
Што треба да знаете за спастицитетот што е асоциран со церебрална парализа
Што треба да знаете за спастицитетот што е асоциран со церебрална парализа

Церебралната парализа, која предизвикува трајни негативни ефекти врз мозокот, се појавува кога ќе дојде до повреда на мозокот за време или по раѓањето. Церебралната парализа се манифестира во форма на абнормалности во движењата или формата, а се појавува во различни типови, зависно од локацијата на повредата во мозокот. Што е спастицитет? Спастицитет е најчестиот тип […] Read More
Што е церебрална парализа?
Што е церебрална парализа?

  Церебралната парализа (мозочна парализа), дефинирана како заболување на мускулно-скелетниот систем, е проблем со кој се борат над 17 милиони луѓе во светот. Ова заболување настанува поради повреда на мозокот до која може да дојде во текот на бременоста, породувањето или во неонаталниот период. Меѓутоа, во многу случаи, причината е непозната. Повредата на мозокот, која поради […] Read More
КОМФОРОТ ШТО ГО ОВОЗОЖУВА РОБОТИКАТА
КОМФОРОТ ШТО ГО ОВОЗОЖУВА РОБОТИКАТА

во третманот на рак на простата ОПЕРАЦИИТЕ ШТО СЕ ВРШАТ СО ПОМОШ НА РОБОТСКИ СИСТЕМИ ЗА ОПЕРАЦИЈА СЕ ИСТАКНУВААТ НАД ДРУГИТЕ ВО ТРЕТМАНОТ НА РАК НА ПРОСТАТА. СПЕЦИЈАЛНИТЕ СВОЈСТВА НА РОБОТСКАТА ТЕХНИКА ОВОЗМОЖУВААТ ОПЕРАЦИЈАТА ДА ДАДЕ ЕФИКАСНИ РЕЗУЛТАТИ. Ракот на простата, којшто е еден од најчестите типови рак кај мажите, повеќе нема да има репутација […] Read More
КАЈ ЖЕНИТЕ ДВАПАТИ ПОЧЕСТО СЕ ПОЈАВУВА
КАЈ ЖЕНИТЕ ДВАПАТИ ПОЧЕСТО СЕ ПОЈАВУВА

КАЈ ЖЕНИТЕ ДВАПАТИ ПОЧЕСТО СЕ ПОЈАВУВА КАМЕН ВО ЖОЛЧНОТО ЌЕСЕ КАМЕЊАТА КОИ СЕ ФОРМИРААТ ВО ЖОЛЧНОТО ЌЕСЕ, КОЕ МУ ПОМАГА НА ТЕНКОТО ЦРЕВО ВО ДИГЕСТИЈАТА НА МАСТИТЕ, СЕ РАЗВИВААТ БЕЗ ПРИТОА ДА СЕ МАНИФЕСТИРААТ НЕКАКВИ СИМПТОМИ, А ИМААТ НЕГАТИВНО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВЕЕЊЕ. ОДЛОЖУВАЊЕТО НА ЛЕКУВАЊЕТО НА ОВА ЗАБОЛУВАЊЕ, КОЕ Е ДВАПАТИ ПОЧЕСТО КАЈ […] Read More
Нуклеарната медицина е новиот сојузник во раното откривање болести
Нуклеарната медицина е новиот сојузник во раното откривање болести

Нуклеарната медицина е област на медицината во која разни болести се дијагностицираат и лекуваат со употреба на радиоактивни материи. Сепак, кога ќе се употребат зборовите „нуклеарна“ и „радијација“, тоа кај луѓето обично предизвикува страв. Во пракса, развојот што се постигна на ова поле има големо значење за раното откривање на голем број болести. Ова од […] Read More
Принудно патување на една шеснаесетгодишна девојка која танцуваше и играше фудбал
Принудно патување на една шеснаесетгодишна девојка која танцуваше и играше фудбал

ПРИКАЗНАТА ЗА СКОЛИОЗА НА МАРИЈА: ОД ИСЛАНД ДО ТУРЦИЈА Марија, девојка која се занимаваше со танц, беше активна спортистка и играше фудбал 4 години, имаше само 16 години кога таа и нејзините родители за првпат во нивните животи слушнаа за дијагнозата „сколиоза“. Ги преплавија шок и страв. Веднаш почнаа да бараат опции за лекување. Најновиот […] Read More
БЕБИЊАТА СЕГА МОЖАТ ДА СЕ ЛЕКУВААТ УШТЕ ДОДЕКА СÈ УШТЕ СЕ ВО МАТКАТА
БЕБИЊАТА СЕГА МОЖАТ ДА СЕ ЛЕКУВААТ УШТЕ ДОДЕКА СÈ УШТЕ СЕ ВО МАТКАТА

ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА, ЗА ИДНИТЕ МАЈКИ МОЖЕ ДА НЕ БИДАТ ДОВОЛНИ САМО КОНСУЛТАЦИИТЕ СО ГИНЕКОЛОЗИ И АКУШЕРИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЕРИНАТОЛОГИЈАТА, ИСТО ТАКА ПОЗНАТА И КАКО ФЕТАЛНА МЕДИЦИНА, ПРЕГЛЕДОТ И ЛЕКУВАЊЕТО НА БЕБИЊАТА ЗАПОЧНУВААТ УШТЕ ДОДЕКА СЕ ВО МАТКАТА НА МАЈКАТА. Полето на перинатологијата, кое се занимава со здравјето и на мајката и на фетусот, […] Read More

ТРЕТМАН

ТЕХНОЛОГИЈА

ACIBADEM

×
Search